Страда ли кучето ви от сезонна депресия

куче есен депресия Снимка: iStock

С езонното афективно разстройство (САР), известно още като депресия и внезапна тъга породена от смяната на годишните времена, е характерно за хората. С по-малко слънчева светлина и по-студени, сиви дни, някои от нас са по-предразположени към САР от други. Засегнатите имат необясними епизоди на плач, изпитват прекомерна умора и изпълнението на най-обикновените, прости задачи от ежедневието им представлява трудност. 

Може би сте забелязали, че и поведението на домашния ви любимец се променя при по-рязката смяна на сезоните? И по-точно -  щом лятото отстъпи място на хладната есен? Изглежда ли кучето ви по-унило от обикновено? И възможно ли е липсата на слънчева светлина да засегне косматите ни приятели също толкова тежко, колкото и нас, хората? Всъщност, да – има някои начини, по които САР се проявява и при четириногите. 

кучеСнимка: iStock

Получават ли животните сезонно афективно разстройство?

Доскоро подобна диагноза не е съществувала що се отнася до животни. Благодарение на по-новите проучвания, осъществени върху хамстери и тревни плъхове обаче, има доказателства, че САР може да повлияе негативно и на тях. 

Dogsandcats.bg

Учените са установили, че когато са изложени на по-малко слънчева светлина, се наблюдава промяна в химичния състав на мозъка на хамстерите и тревните плъхове. В резултат на това те се чувствали... по-депресирани.

Макар проучването да не е проведено директно върху кучета, то недвусмислено показва, че няма причина да смятаме, че липсата на слънчева светлина не се отразява и на косматите ни приятели. В края на краищата, четириногите са много по-емоционално сложни в сравнение с гризачите. А това увеличава вероятността те да са в състояние да изпитат промени в химията и следователно – в настроението си, когато денят е по-кратък. 

куче есен депресияСнимка: iStock

Според някои ветеринарни лекари, сезонната депресия може да засегне кучетата косвено – чрез стопаните им. Забелязали ли сте как понякога четириногият ви приятел сякаш действа и се държи огледално на вашето настроение? Не бива да забравяме, че домашните ни любимци са силно интуитивни същества, особено спрямо емоциите на хората, с които прекарват най-много време.

За това – 

ако не можете да се измъкнете от леглото в особено мрачните есенно-зимни дни, това униние може да се отрази и на четириногия ви спътник.

Можем ли да помогнем на кучето ни да спре да се чувства тъжно?

И така, след като установихме, че домашният ни любимец може да страда от сезонна депресия, логично идва и въпросът – как можем да му помогнем да се пребори с това състояние. 

куче есен депресияСнимка: iStock

Първо – нека се запознаем с признаците на САР при хората: 

  • Прекомерна летаргия
  • Нежелание за движение, игри или разходки
  • Загуба или наддаване на тегло
  • Неволно изпускане на урина
  • Косопад

Ако забележите, че вашето куче проявява някой от изброените симптоми, на първо място следва да се свържете с ветеринарния си лекар. Важно е специалистът да прегледа животното и да изключи други медицински причини, които могат да са в основата на необичайното му поведение. 

куче есен депресияСнимка: iStock

Най-популярният начин, чрез който можете да се опитате да се справите с евентуалното сезонно афективно разстройство при домашния си любимец е да увеличите излагането на слънчева светлина. Отново – свържете се с ветеринарния си лекар преди да опитате тези методи, защото някои състояния като рак на кожата или проблеми с очите, могат да се влошат при излагане на слънчева светлина. 

Какво можем да направим?

След като сте получили одобрението на вашия ветеринарен лекар, можете да увеличите излагането на слънчева светлина на домашния си любимец като поставите леглото му близо до прозореца, например. 

Вариант е да станете малко по-рано и да излезете на разходка по изгрев слънце. Това не само би помогнало да извадите кучето от унинието му, но и чрез упражненията и физическата активност ще повишите нивата на серотонин – химикалът, отговорен за „добрите усещания и положителни емоции“ в мозъка. Именно той се увеличава, когато стоим на плажа под жарките слънчеви лъчи или спортуваме. 

куче есен депресияСнимка: iStock

Някои стопани избират да си закупят лампа с изкуствена слънчева светлина. За разлика от повечето останали осветителни тела във вашия дом, този специален продукт генерира лъчи, които са предназначени за светлинна терапия и имитират слънчева светлина. Можете да намерите такива онлайн или в големите вериги магазини. Важно е да се уверите, че вашият домашен любимец е буден, когато използвате въпросната лампа, защото целта е ретината на кучето да получи известно излагане на входящата (пряка) светлина. 

При хората се препоръчва подобни лампи, имитиращи слънчева светлина, да не се ползват повече от 45 минути на ден. Говорете с вашия ветеринарен лекар за времетраенето на терапията, подходящо за кучето ви (със сигурност следва да е по-малко). 

куче есенСнимка: iStock

Макар все още да не е установено с абсолютна сигурност, че домашните ни любимци страдат от сезонна депресия, самият факт, че кучето ви търси последните слънчеви лъчи, надничащи в дома ви и ляга точно там говори, че то осъзнава необходимостта си от тях. Ако и вие сте забелязали това поведение на питомеца си, най-малкото, което можете да направите, дори и да не вземете по-сериозни мерки срещу САР, е да дърпате пердетата или вдигате щорите вкъщи. Повярвайте ни – косматият ви спътник ще ви е благодарен за това!

Вижте още: 

Как да познаем, че кучето ни страда от депресия

Усещат ли кучетата носталгия по дома

Виж още