За какво да внимаваме, ако кучето ни се къпе в басейн

куче басейн Снимка: iStock

М ного кучета обичат да плуват – особено в разгара на лятото, когато навън е горещо и задушно. Ако имате собствен плувен басейн, може би ви е хрумвала идеята да позволите на четириногия си другар да се разхлади в него. Да позволим на домашния си любимец, който обича водата, да поплува в басейна не е съвсем лоша или лишена от смисъл идея. Има обаче някои неща, над които да помислите и да имате предвид преди това. 

кучеСнимка: iStock

Можем ли да оставим кучето си да плува в басейна?

От вас и близките ви зависи да вземете решението дали да позволите на домашния любимец да влезе в басейна с вас. Безопасността и поддържката на съоръжението са двата главни фактора, които следва да имате предвид. Точно като децата, кучетата винаги трябва да бъдат наблюдавани, когато са във водата – дори да говорим за малък надуваем басейн в задния двор. 

Не бива да забравяме също, че не всички кучета са добри плувци. А понякога може да ви изглежда, че всичко е наред, но без да се усетите животното да е изпаднало в паника, неразбирайки как да излезе от басейна. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Всички кучета ли умеят да плуват

Освен това – присъствието на вашето куче в басейна ще промени начина, по който трябва да го поддържате. Ще ви се отвори повече работа, ще ви е необходимо допълнително време, за да се уверите, че химическите нива в басейна са подходящи. По-честите проверки на филтриращата система също ще се превърнат във ваша задача. 

Безопасна ли е водата в басейна за кучета?

Правилно поддържаният плувен басейн обикновено е безопасен за домашните ни любимци. Водата в него, независимо дали е хлорирана или солена, не се счита за вредна. В общия случай. Има обаче няколко неща, които трябва да запомните. 

Всеки, който плува, поглъща известно количество вода. Децата и животните – повече течност, в сравнение с възрастните хора. Кучетата ни обаче не разбират, че водата в басейна не е за пиене.

За това е важно да дадете на животното да разбере, че да утолява жаждата си с нея не е разрешено. Имайте предвид, че поглъщането на по-големи количества вода от басейна може да доведе до разстройство на стомашно-чревния тракт на животното. То води до гадене, повръщане и постепенно увреждане на хранопровода. 

куче басейнСнимка: iStock

В редки случаи може да се стигне и до опасно състояние, наречено водна интоксикация. Това причинява сериозен дисбаланс в електролитите на тялото на кучето, което води до сериозно и вероятно необратимо увреждане на мозъка му. 

Химикалите в басейна могат да причинят дразнене и сухота на кожата – както при хората, така и при животните, особено ако плуват често. Не забравяйте – на излизане винаги да изплаквате козината на домашния си любимец, редовно проверявайте кожата за зачервявания или лющене.

Какво още да имате предвид

Кучетата, разбира се, имат много повече косми, в сравнение с хората. Всички мъртви косъмчета от козината на животното ще отидат директно във водата в басейна, засягайки системата ви за филтриране и химическия баланс. 

куче басейнСнимка: iStock

Можете да намалите негативните ефекти, които къпането на вашето куче ще има върху състоянието на басейна ви, като поддържате самото животно чисто. Подкъсявайте редовно ноктите му, за да не се тревожите, че нещо ще се случи с облицовката на басейна, къпете го и разресвайте редовно козината, за да намалите броя на косъмчетата във водата. 

Вижте още: 5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

 

Виж още