Защо кучетата живеят толкова кратко?

възрастно куче Снимка: iStock

И ма само едно нещо, което не харесваме в кучетата: те не са безсмъртни. Всъщност, домашните ни любимци имат вбесяващо кратък в живот в сравнение със стопаните си. Защо животът на косматите ни другари сякаш отлита като миг и защо е по-кратък в сравнение с този на много други животни?

Колко дълго живеят кучетата?

Очакваната продължителност на живота на всяко куче е различна. За това, за съжаление, няма категоричен отговор на този въпрос. Въпреки това, специалистите от Американския киноложки клуб дават някои ориентировъчни оценки: можете да очаквате едно малко куче да живее между 10 до 15 години, средно голямо – около 10-13 години и голямо четириного – между 8-12 години. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Какво влияе върху продължителността на живота на кучетата?

Много са факторите, които влияят върху продължителността на живота на кучетата:

Dogsandcats.bg
  • Размер

По-малките домашни любимци са склонни да живеят по-дълго от по-големите си събратя. Водещата теория приписва този феномен на убеждението, че сърцата и органите на по-едрите четириноги трябва да „работят по-усилено“, за да ги запазят живи поради размера на телата им. 

  • Генетика

Точно като хората, някои кучета са предразположени към определени заболявания. Редовните прегледи при ветеринарен лекар могат да ви помогнат да определите дали животното има някакви заболявания, за които трябва да внимавате, и как да се погрижите за него, ако това е необходимо. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Околна среда и начин на живот

Храненето на вашето куче с добре балансирано меню, достатъчното движение и редовните ветеринарни прегледи – всичко това може да подобри шансовете на вашето куче да живее по-дълго. 

  • Кастрация/стерилизация

Стерилизацията на женските и кастрацията на мъжките кучета в ранна възраст подобряват шансовете им да живеят по-дълго, тъй като минимизират шансовете да развият заболявания на репродуктивните органи. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Дентална хигиена

Грижата за зъбите помага за предотвратяване на допълнителни здравословни усложнения, които могат да съкратят живота на домашния ви любимец. Оралните бактерии, произтичащи от лошата грижа за зъбите, могат да преминат през кръвта и да причинят проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците.

Защо кучетата не живеят толкова дълго, колкото хората?

Това е вечният въпрос.

Всичко в жизнения цикъл на кучето е ускорено в сравнение с нашия. Например, кученцата се сдобиват с всички млечни зъби на възраст до три месеца, докато при хората те тепърва започват да никнат около четвъртия. Четириногите могат да бъдат репродуктивно активни още на половин година, което очевидно е доста по-рано от половото съзряване при хората. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Целият този ускорен растеж означава, че телата на кучетата (а и котките ни) вършат много работа! По същество, на животните им се случват много повече неща за по-кратък период от време в сравнение със стопаните им. Така че, процесът на остаряване при четириногите, както и другите жизнени процеси, се ускоряват. 

Освен това домашните кучета живеят по-кратко от вълците. Това вероятно се дължи отчасти на здравословните им проблеми, които възникват в следствие на инбридинга. В допълнение, четириногите ни приятели са склонни да бъдат по-пълни в сравнение с дивите кучета, което също може би играе известна роля (макар да няма сигурни доказателства).

възрастно кучеСнимка: iStock

Защо големите кучета имат по-кратък живот от малките?

Учените не са 100 процента сигурни, но са на мнение, че размерът (по-голямото тяло) означава, че органите на по-едрите домашни любимци трябва да работят по-усилено, за да ги поддържат живи. Има някои доказателства, които предполагат, че при по-големите кучета процесът на стареене започва по-рано. 

Някои учени също поддържат теорията, че бързият клетъчен растеж, който се получава, когато едно кутре от по-голяма порода израсне и се превърне във възрастен индивид, може да ги направи по-уязвими към рак, отколкото са малките, които растат с по-бавни темпове. 

куче човекСнимка: iStock

Защо някои породи имат по-кратка продължителност на живота?

Отговорът на този въпрос отново се свежда до размера. Малките породи, които не са брахицефални (с къси муцуни) обикновено живеят най-дълго. Колкото по-голямо е животното, толкова по-кратък ще бъде животът му. 

В заключение, ако искате куче, което ще бъде наоколо доста дълго време, най-добрият ви залог е малка, небрахицефална порода. Като цяло, колкото по-голямо е едно куче, толкова по-кратък е животът му. Здравето и начинът на живот обаче, също играят роля за дълголетието на питомеца ви. 

Ако полагате отговорни грижи за косматия си другар, осигурявате му добре балансирана диета, много упражнения, редовна дентална грижа и посещения при ветеринар, тогава четириногото ще живее по-дълъг и щастлив живот. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

Мислят ли си кучетата за миналото?

Виж още