Защо кучето ми ме игнорира, когато имам гости?

куче гости Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да се държи непокорно и да игнорира командите ви, когато имате гости? И всичко това, съчетано с лаене, ръмжене, скачане, криене и просене на храна – все поведения, които иначе не демонстрира, когато сте сами у дома? Все едно никога не сте тренирали! Ако ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим, не сте единствени. 

куче гостиСнимка: iStock

Защо домашният любимец ви игнорира, когато имате гости?

Най-вероятната причина защо кучето ви игнорира, когато имате посетители е, че не е достатъчно добре социализирано или свръхстимулирано. Възможно е домашният ви любимец да има проблем с контролирането на емоциите си, което го кара да не ви обръща внимание. А не е изключено и самите ви гости да го разсейват или притесняват по някакъв начин. Нека разгледаме всяка една от потенциалните причини за това поведение на косматия ви другар малко по-подробно. 

  • Недостатъчна социализация

Социализирането на кученцето ви още от първите му месеци до настъпване на юношеството, е сред най-важните аспекти, свързани с отглеждането му. Това е и един от най-добрите начини да гарантирате, че домашният ви любимец ще стане приятелски настроен и уверен възрастен. 

Dogsandcats.bg

куче гостиСнимка: iStock

Тук държим да отворим една скоба. Общуването с хора не означава непременно да позволите на всеки да докосва кучето ви или то да получава лакомства от непознати. Идеята по-скоро е животното да се научи да си взаимодейства с останалите – било то хора или животни, като същевременно се фокусира върху вас, щом му отправите конкретна команда.

Съществена част от това да отгледате дружелюбно и уверено куче е животното да е спокойно и да ви слуша, когато наоколо има разсейващи фактори. Или в случаите, когато са ви дошли на гости, например. Имайте предвид и, че ако питомецът ви никога не е бил около хора извън най-близкото ви обкръжение, той лесно може да се превъзбуди, стресира или да ви игнорира, когато имате посетители.

  • Свръхстимулация

Ако имате домашен любимец, които обича хората, идването на гости у дома за него може да бъде невероятно вълнуващо преживяване! Дори добре социализираните и приятелски настроени четириноги обаче, понякога може да не са в състояние да се справят с внезапната промяна и вълнението, които посетителите носят със себе си. Или казано с други думи – може да се претоварят от всички емоции и мозъкът им просто изключва. 

куче гостиСнимка: iStock

Игнорирането в следствие на свръхстимулация се дължи на цялото вълнение, които завладява кучето ви при появата на други хора. 

  • Тревожност

Понякога това, че вашето куче ви игнорира, когато имате гости, може да не се изразява по толкова явен начин – чрез лай или скачане. Може би животното предпочита да се свие в другата стая или да се скрие под масата или дивана, например. 

Тревожността и стресът са свързани пряко със свръхстимулацията, но реакцията на кучето в този случай е по-скоро да се опита да се скрие. Независимо дали кучето ви не е било добре социализирано или е имало травматично преживяване в миналото си, явно нещо, свързано с посещението на гостите ви го кара да се чувства тревожно и то изпитва нужда да се дистанцира. 

  • Кучето ви просто не обича гости

Различните кучета реагират индивидуално на посетителите в зависимост от личността и породата им. Някои се превъзбуждат, скачат и лаят. Други може да станат защитни. А трети не са особено очаровани от цялата ситуация и просто ще ви игнорират, когато имате посетители. 

куче гостиСнимка: iStock

  • Защитно поведение

Някои кучета не са особено доволни от посещенията на непознати в дома си, защото са настроени защитно. В този случай, освен игнорирането, на лице има поведенчески сигнали като лай, ръмжене и може би дори хвърляне напред. 

Имайте предвид и, че опазването на ресурсите често се бърка със защита и може да доведе до агресия. Вашият домашен любимец е зает да контролира най-важния ресурс за него (в случая – вас), за това на лице са отбранителен език на тялото и свръхстимулация, която пречи на животното да ви чуе. 

Как мога да променя поведението на кучето си?

Големият въпрос е как бихте искали да изглежда поведението на кучето ви, когато имате гости? Очевидно нямате желание четириногото да скача, лае или ръмжи, нито да ви игнорира. И така, как да го накарате да поздравява гостите ви спокойно, да се съсредоточи върху някоя от играчките си или просто да остане спокойно в леглото си?

куче гостиСнимка: iStock

Може да изглежда лесно да крещите или да сплашвате животното, за да привлечете вниманието му и да ви слуша, докато имате посетители у дома. Викането обаче не учи животното какво е поведението, което искате. То просто го насочва как да избегне наказание. Вместо това, използвайте положително подсилване и възнаграждавайте питомеца си за поведението, което искате да показва по-често. Това ще ми помогне да разбере какво търсите, като същевременно – ще изгради доверие във връзката ви.

 

Виж още