Защо повечето кучета имат черни устни

куче Снимка: iStock

К учетата са един от генетично най-разнообразните видове на Земята. От скромното Чихуахуа до величествения Немски дог, можем да видим четириногите във всякакви размери, козина, форми и цветове. И това действително е чудесно! Дори кучешките нокти са с различни цветове, а при някои езикът е различен...

Голяма част от кучетата обаче, си приличат по едно нещо и това са техните черни устни. Ако в този момент (докато четете това) се загледате в домашния си любимец, може би ще се уверите в този факт. На какво обаче се дължи това? И засяга ли този цвят косматите ни приятели по начин, по който ние, техните стопани, трябва да знаем?

кучеСнимка: iStock

Генетична история на кучешките устни

Цветът на кучешките устни се влияе от няколко основни фактора. В основата стои функцията на генетичния състав. Какво имаме предвид? Цветът на устните на кучето ви се контролира до голяма степен от неговото генетично потекло. Това значи, че ако две животни с черни устни се чифтосат, е повече от вероятно да получите малки с – познахте – черни устни и носове. 

Dogsandcats.bg

Като оставим това на страна, нека поговорим и за тялото на четириногия ви другар. По-конкретно – нека се съсредоточим върху това какво прави кожата му черна. Меланоцитите са специални клетки в тялото, които са отговорни за производството на меланин. Именно благодарение на него се образува пигментацията на кожата, ноктите и козината на вашето куче. Впрочем, и при хората е същото. 

кучеСнимка: iStock

Специфичните форми на меланина създават различни цветове. Черното е най-доминиращият ген за цвят при домашните кучета, но има и кафява, сива и дори бяла пигментация. По-високите нива на меланин обикновено означават по-тъмна пигментация, която от своя страна предпазва чувствителните открити зони от слънчевата светлина и от въздействието на слънчевата радиация. 

Свързани ли са черните устни с определена болест?

За щастие, няма доказателства за връзка между цвета на устните и риска от определено заболяване при кучетата. Въпреки това е добре да сте наясно с всякакви промени в пигментацията на косматия си другар – особено рязка или внезапна загуба. При някои породи тя се влияе от сезона, но в определени случаи необичайната промяна или загуба на цвят може да бъде симптом на друг, по-сериозен проблем.

кучеСнимка: iStock

Витилигото, например, е заболяване, което кара четириногите да губят пигментация на кожата и козината си. За щастие, депигментацията е само козметична и не засяга здравето на вашето куче.

Ако обаче загубата на цвят е придружена от зачервяване, възпаление, струпеи или лезии, това може да са признаци на бактериални инфекции или дори рак. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако се появят тези симптоми.

 

Виж още