10 музея на котките по света, които да посетите

котки по света Снимка: iStock

З наете ли, че има музеи посветени на котките? За обичащите пътешествия котешки стопани, тези места трябва да са задължителна спирка и важна част от вашия тур за забележителности. Кои са 11-те музея посветени на котките, които трябва задължително да посетите?

1. Американски музей на домашната котка, Северна Каролина, Силва, САЩ.

Музеят разполага с приблизително 5000 предмета, свързани с котки, включително бронзова статуя на египетската богиня Бастет, датираща от 600 г. пр.н.е.!

2. Музей на котките, Минск, Беларус

Този музей на котките включва произведения на изкуството на котки, включително скулптури, картини, фотографии и графики. Това обаче не е просто музей; това също е място за спасяване на котки. Доброволци прибират бездомни котки от улиците за ветеринарна помощ. С чисто здраве котките остават в музея и са на разположение за осиновяване.

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези котки също се считат за „персонал“ , като дори имат различни длъжности.

3. Музей на котките Будапеща, Унгария

Музеят на котките в Будапеща е свързан с Музея на котките в Котор, който временно е затворен. Той включва стенописи, интерактивни инсталации и изкуство, базирано на любими котки. Има и много котки. Можете да ги храните с храна, която музеят предоставя.

Тествайте знанията си за котки на таблет и ако получите достатъчно висок резултат, можете да изберете сувенир от магазина за подаръци.

4. Дом и музей на Ърнест Хемингуей, Кий Уест, Флорида, САЩ

Въпреки че домът му не е строго музей на котките, Ърнест Хемингуей е винаги преплетен с котките. Историята разказва, че капитан на кораб му е подарил полидактилна котка и той се влюбва в тези мъркащи приятели и започва да ги отглежда.

Днес има около 60 котки, повечето от които са полидактили и за тях се грижат добре.

5. Исторически музей на котките, Алианс, Охайо, САЩ.

Историческият музей на котките се управлява от Асоциацията на любителите на котки (CFA) и е открит през 2011 г. Има библиотека с родословни книги, годишници на CFA и приблизително 8500 други книги за котки.

Музеят включва огромен брой сувенири от изложби на котки и образователни експозиции и понякога котки тичат наоколо.

6. Kattenkabinet, Амстердам, Холандия

котки по светаСнимка: iStock

Kattenkabinet е музей на изкуството, посветен на котките. Има рисунки, картини и скулптури, някои от забележителни художници като Пикасо, Тулуз-Лотрек, Рембранд и др.

Може да имате достатъчно късмет да прекарате време с една от местните котки, които обикалят залите на музея.

7. Музей на котките Кучинг, Саравак, Малайзия

Този музей на котките се гордее с красива гледка към град Кучинг и има четири галерии с над 4000 сувенира и картини на котки. Всъщност, ако сте виждали нещо, свързано с котки – филмови плакати, ключодържатели, брошки и дори шапки – вероятно е там!

8. Lucky Cat Museum, Синсинати, Охайо, САЩ.

Наричан още Lucky Cat Mewseum, този музей празнува щастливата котка Манеки-Неко, която е примамващата котка, известна в китайската култура. Вероятно сте срещали някоя от тези фигурки, особено ако някога сте посещавали китайски ресторант, защото Maneki-neko се смята за котка на късмет или късмет.

Този музей отваря врати през 2012 г. и включва над 2000 фигурки на „примамваща котка“, изработени от керамика, дърво, метал и камък. Има и плюшени играчки.

9. Музей на изкуствата Manekineko, Окаяма, Япония

котки по светаСнимка: iStock

Този музей също е посветен на привличащата котка Манеки-Неко, но се намира в град Окаяма в Япония. Съдържа около 800 фигури на котки, направени от керамика, камък, дърво и японска хартия и други.

Можете също така да напишете молитви на японска хартия и да ги окачите на бамбуковото дърво или стените на музея и можете да нарисувате свой собствен Maneki-Neko, който да донесете у дома.

10. Музей на  Персийската котка, Техеран, Иран

Музеят на Персийските котки (или Музеят на иранските котки) се намира в Техеран, Иран. Той стартира през 2018 г. и е създаден, за да образова обществеността за котките и историята на котките в Иран.

Музеят разполага с кафене и ресторант и можете да общувате с иранските котки, които живеят там.

Няколко съвета за посещението на тези музеи

котки по светаСнимка: iStock

Тъй като тези музеи са специализирани и уникални, много от тях са достъпни за разглеждане само с уговорка, така че не забравяйте да се обадите предварително, преди да планирате пътуване до тях. Трябва също така да проверите отново правилата на музея, особено тези, които имат котки в помещенията.

Не трябва да носите храна или лакомства с намерението да нахраните котките, но музеят може да оцени дарение.

Най-очевидното нещо, което всички тези музеи имат, е любовта към котките. Но повечето от тях също признават важността на грижата за котките, включително бездомните.

Изключително радостно е да се види как някои от тези музеи използват входните си такси, за да помогнат за изхранването и грижите за бездомните котки в района.

Надяваме се, че ще имате възможност да посетите един или повече от тези музеи - в крайна сметка домашните любимци и мъркането са безплатни!

Виж още