10 причини защо хората харесват котки

котка у дома Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо хората толкова много харесват котките? Има очевидни причини, разбира се - котките са най-сладките животни на планетата (особено когато са котенца), имат очарователни меки лапички и са отлични почитатели на гушкането. Те имат красива (често пухкава) козина и безумно миловидно изражение. Макар, че смятаме въпросът „Защо хората харесват котките?“ за риторичен, все пак има някои логични причини, поради които тези животни пленяват сърцата на хората.

В тази статия изброяваме 10 забавни причини, поради които хората харесват котките, като те съвсем не са изчерпателни.

1.  Котките не изискват особена поддръжка

котка у домаСнимка: iStock

Една от причините, поради които котките са толкова популярни и обичани домашни любимци, е, че те не изискват голяма поддръжка. Не е необходимо да се извеждат на ежедневни разходки. Те спят приблизително по 15 часа на ден. Котките са доста щастливи, стига да ги храните навреме, да ги галите и да им обръщате нужното внимание, като това включва и сесии на игра. Освен това нашите котешки спътници са доста спокойни като цяло. Те са напълно доволни, независимо дали лежат на дивана, докато вие гледате телевизия или ви „помагат“ да миете чиниите.

Dogsandcats.bg

2. По-евтини за притежаване от кучетата

Котките са по-евтини за притежаване в дългосрочен план от кучетата. От една страна, кучетата обикновено се нуждаят от повече неща - например каишки, нагръдници, а някои и дрехи за студените месеци. Зависи каква порода е кучето, но в повечето случаи те са по-големи животни и е съвсем логично да имат нужда от повече храна, което е по-голям разход за вас.

Освен това ветеринарните грижи и котките обикновено са много по-евтини от тези при кучетата. И не на последно място - котките са доста самостоятелни, така че ако отсъствате за цял ден или нощ, не е необходимо да се отбивате при тях, за да ги разхождате или гледате.

3. Котките са щастливи с много малко

котка у домаСнимка: iStock

Друга причина да обичате котките е, че те са толкова лесни за задоволяване. Докато имат храна, вода и чиста тоалетна, мъркащите приятели обикновено са щастливи. Разбира се не бива да пренебрегваме и дозата гушкане, внимание и игри, но котките определено са подходящи домашни любимци за по-заети хора. Все пак, напомняме, че мъркащите приятели имат нужда от стопаните си, така че не ги възприемайте напълно като животни, които нямат нужда от вашето присъствие.

4. Котките се забавляват с най-случайните предмети

И като говорим за забавление, нашите котешки приятели ще заобичат най-странните, най-случайните предмети, което е само още една причина да ги харесваме! Имате празна кутия? Вашата котка ще си играе с нея с часове. Връв или шнур, който виси от някъде? Котката веднага е там, за да го гони. Салфетка или хартия - мъркащият приятел вече е седнал отгоре или е започнал да ги разкъсва. Хубавото е, че мъркащите приятели нямат нужда от скъпи играчки, за да се забавляват. Все пак - винмавайте с какви предмети ги оставяте сами, защото някои може да са опасни за тях!

5. Получавате безплатна борба с вредителите

Дори и да живеете в град, вероятно от време на време ще ви се налага да се справяте с някоя буболечка, влязла през прозореца или с вас. Но ако имате котка, не е нужно да правите нищо по въпроса (освен да почиствате бъркотията, която вашият домашен любимец оставя след себе си, след като се погрижи за проблема).

6. Котките живеят дълго време

Ако осиновите котка, можете да очаквате, че тя ще бъде наоколо много дълго време. Някои гальовни животни достигат до 20 години! Средната продължителност на живота на едно коте обаче е 13-17 години (което все пак е доста дълго време). Така че, преди да си вземете коте, уверете се, че сте готови за такъв ангажимент. Да, това е дълъг период от време, в който можете да се наслаждавате на ласки и игри, но от друга страна, това означава и доста време за хранене и грижи за вашия домашен любимец.

7. Котките действат като терапевти

котка у домаСнимка: iStock

Още една причина, поради която хората харесват котките, е окситоциновият удар, който те създават. Знаете ли, че галенето на котката ви може да освободи окситоцин (известен още като хормона на любовта)? Може! А окситоцинът играе роля в много от нашите поведения - от изграждането на доверие до свързването и успокояването след тежък ден.

8. Добре за здравето ви

Хората с котки не просто изпитват повече окситоцин, но и по-добро здраве. Взаимодействието с мъркащи животни означава по-ниско кръвно налягане, по-малко стрес, по-малко тревожност и депресия, намален риск от сърдечен удар и повече серотонин и допамин. Не казваме, че котката ви е вълшебна (макар че и това не твърдим) и никога няма да се разболеете. Но като цяло собствениците на котки се радват на много по-добро здраве от тези, които нямат котета вкъщи.

9. Котките са най-добрите будилници

котка у домаСнимка: iStock

За нас е много по-добре да се събуждаме с котешки целувки по носа или нежни потупвания по лицето. Котките ни са най-добрите будилници, не само защото са равностойни на по-меко събуждане (през повечето време), но и защото те ще се погрижат да ставате по едно и също време всеки ден, за да ги нахраните със закуска.

10. Котките са забавни

Котките са забавни, независимо от това какво правят. Дали става дума за правене на обиколки по здрач (т.нар. cat zoomies), дебнене на светлина или сянка или нещо друго - котките са забавни. Те са очарователни дори и когато спят, тъй като често избират необичайни места и пози.

Котките са очарователни, забавни, независими, правят ви по-здрави и много други. Със сигурност има още много причини, поради които хората са луди по тях!

Виж още