Защо котките облизват собствените си дупета

котка се мие Снимка: iStock

М акар че от човешка гледна точка това звучи смешно, но всички сме виждали мъркащите ни домашни любимци да ближат старателно дупетата и гениталиите си. Те сядат, вдигат един от двата си крака, поставят го - със завидна гъвкавост, за каквато хората мечтаем и тренираме с години – зад главата и... започват да ближат тази долна част на тялото си. Да разберем защо!

Почистват цялото тяло

Почистването и грижата за козината заемат много голяма част от деня на мъркащите животни и за никой собственик на котка, това не е изненада. Миенето е много важна дейност в живота на тези приятели и служи поддържане на тяхното здраве, лъскава козина, разхлаждане през лятото, както и разнасяне на естествените масла, които кожата им произвежда. Мъркащите животни чистят абсолютно цялото си тяло и дупето не прави изключение. Тъй като котките нямат нужда да се къпят (поне не по начина, по който го правим хората), защото тяхната природа им е дала грапав език и слюнка, които можем да си представим като сапуна и гъбата за баня, които ползваме.

Изпитват дискомфорт

Ако мъркащият ви домашен любимец се облизва прекалено много (не само за да се почисти), забелязвате, че търка задната си част в килими или подове, може би изпитва някакъв дискомфорт. Това може да бъде нараняване от игра, запек или инфекция. Тъй като котешката слюнка съдържа ензими, които действат като антибиотици, ако котката ви има някаква рана - слюнката би могла да послужи като средство за почистване. Благодарение на нея, мъркащите прители могат да се спасят от инфекция, когато се наранят. Все пак, ако котката ви се облизва натрапчиво, ще се наложи за посетите ветеринарния си лекар за преглед.

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защита от хищници

Както многократно сме разказвали, домашните котки носят в ДНК-то си множество навици и инстинкти от дивата природа. За да се защитят от хищници – те трябва да се почистват редовно, защото иначе ще оставят миризма след себе си. Всички ще се съгласим, че след изхождане или уриниране, гальовните приятели могат да понамирисват докато не се почистят. Хубавото е, че те се измиват почти веднага след ходене до тоалетната. Малките котета са склонни да се позабавят и да разнесат малко мръсни (и мокри от урина) лапички по пода, но след време се научават да не го правят.

На финала - един любопитен факт. Котките понякога показват дупето си в знак за поздрав. Със сигурност сте го виждали, когато се прибирате от работа. По същия начин две котки, се душат взаимно именно там, защото аналната жлеза е огромен източник на информация. Никое мъркащо животинче няма да покаже за поздрав непочистено дупе било то на човек или на друга котка.

Вижте още:

Защо котките се мият

Как да изкъпя котката си

Виж още