10 съвета за хранене на придирчиви котки

котка се храни Снимка: iStock

К отките са придирчиви по природа и това може да се отнася и силно за храненето. Важно е да поддържате здравословен апетит в мъркащия си приятел, за времето, за да сте сигурни, че получава храната, от която се нуждае. Споделяме 13 начина да ви помогнем да направите времето за хранене по-добро изживяване за вашата капризна котка (и вас)!

1. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар

Ако изглежда, че вашата котка постоянно няма апетит или не яде много храна, първо говорете с вашия ветеринарен лекар, за да изключите всякакви основни медицински състояния, които може да допринесат за отвращение към храната. Ако котката ви се е хранила добре, но внезапно стане придирчива към храната, това може да сигнализира за нов здравословен проблем, като болка в устата или тревожност.

котка се храниСнимка: iStock

2. Създайте рутина

Внимателният график на хранене може да помогне, като привикнете котката си към рутина и определени часове от деня, в които може да очаква да бъде нахранена. Ако вашият собствен график затруднява създаването на редовна рутина за хранене на вашата котка, опитайте с автоматизирана хранилка.

Dogsandcats.bg

3. Намалете лакомствата

Лесно е котката да ви омагьоса с очарователно лице, но даването на много лакомства на котката ви през целия ден може да попречи на апетита и да намали мотивацията на котката да яде основните си ястия, тъй като тя знае, че лакомствата ще дойдат. Ограничете лакомствата до веднъж или два пъти на ден в определени часове и като награда за добро поведение или игра.

4. Опитайте различна диета

Съживяването на интереса на вашата котка към храната може да бъде толкова просто, колкото преминаването към друга рецепта или протеин. Някои котки предпочитат рецепти с птиче месо пред тези с риба или обратното.

котка се храниСнимка: iStock

Когато опитвате нови храни, предлагайте малко количество в началото, в случай че котката ви не го хареса. Можете да опитате да поставите част от новия вкус заедно с познатия вкус, за да насърчите котката си да го опита.

5. Опитайте различен вид храна

С толкова много налични видове котешка храна си струва да изпробвате напълно нова диета. Опитайте различни видове и текстури - пастети, супи, мусове и други.

6. Редувайте храните

Скуката от яденето на едно и също нещо всеки ден може да доведе до придирчиви хранителни навици. Смяната на видовете храни и рецепти, с които храните котката си, може да ви помогне да запазите времето за хранене ново и вълнуващо. Докато вашата котка няма проблеми с храносмилането поради разнообразна диета, няма проблем да редувате различни видове храна и рецепти на седмична или ежедневна база.

7. Добавете течност

Понякога всичко, което е необходимо, е да добавите малко влага към храната на вашата котка, за да я направите по-примамлива. Това не само помага да поддържате котката си хидратирана, но добавянето на топла (никога гореща) вода или безопасен за домашни любимци бульон, увеличава миризмата на храната и може да помогне за примамването на придирчивите гальовни животни.

котка се храниСнимка: iStock

8. Похвалете котката си, ако е изяла храната си

Вие обичате котката си и никога не няма да сбъркане, ако покажете вълнение, когато направи нещо добро, като например да изяде цялата си храна! Давайте комплименти и допълнително внимание, за да подсилите поведението, което искате да виждате повече.

9. Премахнете неизядената храна

Ако храната е престояла навън и е недокосната повече от два часа, вземете я и я изхвърлете. Това е както за целите на безопасността на храните, така и за насърчаване на вашата котка да яде, когато храната се сервира.

10. Сменяйте местата за хранене

котка се храниСнимка: iStock

Поставете чинията с храна на вашата котка в нова част от дома или на друго ниво (например на плот). Уверете се, че купата с храна никога не е твърде близо до тоалетната. Домакинствата с няколко котки трябва да избягват конкуренция или агресия в храната, така че се уверете, че всяка котка има собствена купа за храна с достатъчно място, за да яде със собствено темпо. Ако котката ви има артрит, опитайте се да повдигнете малко чинията с храна от пода, за да я улесните да я достига.

Виж още