12 съвета как да спестим пари в отглеждането на котката

грижи за котка Снимка: iStock

М ежду посещенията при ветеринарен лекар, закупуването на продукти за грижа за домашни любимци, и играчки, притежаването на мъркащ приятел може да бъде скъпо. За щастие има няколко начина, по които можете да намалите разходите си.

1. Направете свои собствени играчки

Хубавото на котките е, че те се впечатляват най-различни предмети в нашия дом, които може да се превърнат без проблем в страхотни и безопасни играчки - хартиени топчета, кутии, връзки за обувки, топки, хартиени пликове... Само се уверете, че избягвате да използвате всякакви малки части или други предмети, които могат да представляват потенциална опасност от задавяне.

2. Планирайте пълни физически прегледи

Въпреки че няма начин да попречите на вашия домашен любимец да се разболее, най-рентабилният начин да се справите с дадено заболяване е да го хванете, преди да стане сериозно. Можете да направите това, като поискате пълен медицински преглед при всяко годишно посещение при вашия ветеринарен лекар. Чрез осигуряване на пълен физически преглед, извършване на кръвни тестове, стоматологичнип прегледи или друга диагностика, вашият ветеринарен лекар е по-вероятно да хване заболяване, преди то да се влоши и да стане по-скъпо за лечение.

грижи за коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

3. Създайте бюджет за домашни любимци

Ако все още не следите месечните си разходи за домашни любимци, започнете сега! Обърнете внимание колко харчите за вашия домашен любимец и направете разпределен месечен бюджет. По този начин ще имате предвид сумата, която ви е необходима всеки месец за отглеждането на мяукащия приятел.

4. Грижете се за козината и ноктите на котката у дома

Грижата за домашни любимци е важна, но има редица процедури, които можете да извършите сами, вместо да посещавате грумър, освен ако не е наложително.  Отделете време, за да научите как да сресвате козината и да режете ноктите на котката. Първите пъти вероятно ще ви е нужна помощ от ветеринар, но след това бихте могли да се научите сами.

5. Търсете евтини драскалки за котки

На пазара е пълно със сладки котешки аксесоари в различни цветове и дизайни, но може да откриете по-бюджетни варианти, които се свършат чудесна работа. За котката ви не е важно да има красива драскалка, която да пасва на мебелите ви, а да бъде удобна. Може дори да направите сами като купите въже от сизал, което да увиете около стълб (може да използвате клон или част от дърво). Просто се уверете, че каквото и да създавате, е достатъчно стабилно, за да не падне върху вашия домашен любимец и достатъчно удобно, че котката ви да точи ноктите си в него.

грижи за коткаСнимка: iStock

6. Бъдете в крак с ваксините и обезпаразитяването

Най-добрият начин да не плащате големи медицински сметки е да предпазите вашия домашен любимец от болести, чието лечение ще бъде скъпо. Вземете мерки, като се уверите, че вашият домашен любимец е в крак с всички превантивни грижи, особено ваксинациите.

7. Стерилизирайте или кастрирайте котката

Парите, изразходвани за тези процедури, ще ви предпазят от необходимостта да харчите още повече за медицински разходи, свързани с некастрирани домашни любимци (като спешна операция за отстраняване на проблем с матката или друго), както и разходите за грижи за котило от котенца, в случай че котката ви забременее.

8. Направете упражненията приоритет

Като се уверите, че вашият домашен любимец се упражнява и играе редовно, можете да предотвратите затлъстяването и да насочите енергията му към продуктивно действие. Това може да ви спести пари от бъдещи медицински сметки, свързани с теглото, да не говорим за замяна на предмети, сдъвкани от скука и излишна енергия в дългосрочен план. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар какви упражнения биха били най-добри за вашия домашен любимец.

9. Купувайте на едро

грижи за коткаСнимка: iStock

Когато видите разпродажби, запасете се с продукти, които със сигурност знаете, че вашият домашен любимец ще използва. Внимавайте обаче със срока на годност, особено за храните. Не би било никак приятно да се запасите с количества, които котката ви няма да може да изяде.

10. Научете рутината и поведението на вашия домашен любимец

Ако знаете как обикновено се държи вашият домашен любимец и той внезапно започне да се държи различно, може да сте в състояние да кажете, че нещо не е наред, преди да стане сериозно и по-скъпо за справяне. Познайте вашия домашен любимец и ако видите някакви промени в поведението, започнете да проучвате каква може да е причината.

11. Не купувайте скъпа и ароматизирана постелка за котешка тоалетна

Избягвайте скъпите видове, направени от екзотични съставки и аромати. На пазара се предрагат най-различни обикновени котешки тоалетни (бентонитни, силикатни или растителни), които ще свършат чудесна работа.

12. Следете за намаления

грижи за коткаСнимка: iStock

Много зоомагазини имат намаления в определени дни от седмицата, на определени храни, продукти и т.н. Някои ветеринарни клиники също предлагат намаления за прегледи в определени моменти или за някоя услуга (например стоматологични прегледи и т.н.). Следете местните зоомагазини, кабинети и онлайн магазини за оферти, които могат да ви спестят разходи.

Грижата за котка изисква определини средства и за някои домакинства това може да не е лека задача. С повече планиране на разходите, измайсторени играчки и дома и превенция на евентуални болести - със сигурност ще спестите пари, а в същото време ще имате прекрасно, здраво и щастливо мъркащо приятелче!

Виж още