12 важни въпроса, които трябва да зададете, при осиновяването на котка

котка в приют Снимка: iStock

О синовяването на котка е прекрасен и удовлетворяващ начин да посрещнете нов мъркащ домашен любимец в дома си. Има толкова много котки, които търпеливо чакат в приютите, за да намерят своя нов дом завинаги. Независимо дали търсите котенце или по-възрастна котка от определена порода, или просто искате да направите добро, като дадете нов дом на котка от приют, обзалагаме се, че няма да имате проблеми да откриете идеалния котешки партньор в местния приют.

Преди да се влюбите до уши в конкретна котка, си струва да запазите здрав разум и да си подготвите списък с въпроси, които да зададете на приюта. Макар че обикновено самите приюти са много отзивчиви, готови да помогнат и да ви дадат всякаква информация за гальовния приятел, все пак е добре да сте подготвени. Цялата тази информация ще ви помогне да разберете дали можете да осигурите средата, от която котката ще се нуждае, за да се развива в новия си дом.

1. Колко е таксата за осиновяване?

Макар че осиновяването на котка може да не е толкова скъпо, колкото закупуването на чистокръвно коте с впечатляващо родословие, не трябва да очаквате, че то ще бъде напълно безплатно. Приютите трябва да покриват своите разходи, включително ваксинации, ветеринарни грижи и други разходи, като храна, котешка тоалетна и играчки. Повечето приюти имат определена такса за осиновяване, която покрива някои от тези неща. Ако можете, помислете дали да не дарите малко повече или попитайте приюта дали не се нуждаят от нещо като храна за другите котки, които все още чакат своя вечен дом.

2. Какво покрива таксата за осиновяване?

котка в приютСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен че трябва да разберете колко е таксата за осиновяване, разберете и какво точно покрива тя. Много организации се грижат техните животни да бъдат чипирани, ваксинирани и кастрирани. Проверете дали таксата покрива и първоначално обезпаразитяване и ваксини. Ако котето ви е малко най-вероятно не е минало през тези процедури, тъй като възрастта му може да не го позволява.

3. Какъв е произходът на котката?

Да научите повече за котката, от която се интересувате, ще ви помогне да разберете дали ще си подхождате, което е изключително важно, ако искате да увеличите шансовете за успешно осиновяване. Някои мяукащи животни за съжаление се предават в приют и предишният собственик ще предостави подробности за причините. Други котки може да нямат никаква история, освен тази, която приютът има, когато е осигурил подслон на мъркащия приятел.

4. Разбира ли се котката с други животни?

котка в приютСнимка: iStock

За съжаление някои котки не се разбират с други домашни любимци или повече хора. Важно е да запознаете приюта с домашната си обстановка и той ще направи всичко възможно да ви подбере подходяща за вас котка. Някои котки нямат нищо против да бъдат част от оживено домакинство с много домашни любимци и деца, а други предпочитат да живеят в тих дом като единствен домашен любимец.

5. Прекарвала ли е котката време с хора, била ли е дива или бездомна?

Котка, която е имала дом, но е била предадена в приют, ще е свикнала да прекарва време с хора и бързо ще се приспособи да живее отново в дом. На бездомните или диви котки може да им отнеме малко повече време да се адаптират, така че може да е полезно да знаете в коя категория попада вашата нова котка.

6. Била ли е котката обучена да ходи до тоалетна?

Ако котката е била в приют за известно време, много вероятно е тя вече да е свикнала да използва тоалетна. Но ако осиновявате коте, може би трябва да сте готови да отделите малко време, за да го научите да използва тоалетната във дома ви. Служителите на приюта с удоволствие ще ви дадат съвет как да започнете процеса на обучение, така че той да е възможно най-прост.

7. Има ли котката някакви известни здравословни проблеми?

котка в приютСнимка: iStock

Някои мъркащи животни се славят с добро здравословно състояние, а други може да имат постоянни здравословни проблеми, които ще изискват постоянно лечение, за да се контролират. Някои котки се предават в приюти, тъй като предишните им собственици не са могли да покриват разходите за лечението им, така че е важно да прецените дали това са постоянни разходи, които можете да си позволите занапред.

8. Изследвана ли е котката за котешка левкемия (FeLV) и/или котешки имунодефицитен вирус (FIV)?

Някои приюти не правят тестове за FeLV и FIV просто защото това е скъпо и отнема много време. Други ще тестват всяка котка, така че е важно да разберете в коя категория попада вашият приют. Котките с FeLV или FIV понякога се нуждаят от постоянно лечение, което трябва да имате предвид.

9. От колко време котката е в приюта?

Ако гальовното животинче е било дълго време в приюта, вероятно ще трябва да му дадете достатъчно време, за да се адаптира към новата си домашна среда. Звуците и миризмите на дома, както и размерът му, могат да се сторят плашещи за котка, която дълго време е била в приют. С търпение и грижи всеки мъркащ приятел от приют ще може да се приспособи и да се чувства добре в новия си дом.

10. Можете ли да прекарате известно време с котката, преди да я вземете у дома?

котка в приютСнимка: iStock

В някои приюти има обособени зони, в които можете да се забавлявате с котката и да се запознаете с нея, преди да се запишете да я осиновите. Имайте предвид, че някои котки ще изглеждат затворени и тихи в приюта, но скоро ще излязат от черупките си с индивидуално внимание и много обич.

11. В какво жилище е живяла котката?

В някои приюти котките се отглеждат в индивидуални кошари, а на други се разрешава да общуват с други котки през деня, а през нощта остават сами. Котенцата могат да бъдат отглеждани в група, а някои приюти настаняват котки в приемни домове. Ако знаете в какви помещения е живяла новата ви котка, това може да ви помогне да прецените колко време ще ѝ е необходимо, за да се адаптира към вашия дом.

12. Коя котка ми препоръчвате?

Може би мечтаете за определена порода котки и ако в местния приют има такава, тогава може да е изкушаващо да изберете тази котка като първи избор. Но винаги си струва да попитате приюта дали не бихте препоръчали друг гальовен приятел, който може да отговаря по-добре на вашия начин на живот! Служителите на приюта вероятно ще ви помолят да попълните въпросник, а те имат богат опит в намирането на бъдещи собственици с техния нов перфектен котешки партньор!

Виж още