13 породи котки, които се разбират с други котки

Две котки Снимка: IStock

В сички обичаме нашите котки, но също така знаем, че те могат да бъдат доста териториални и често ще се бият с други мъркащи представители, които нахлуват в района им. Ако имате котка и искате да си вземете втора, добра идея е да потърсите породи, които се разбират с останалите гальовни животни.

В тази статия ви представяме 15 породи котки, при които се наблюдава, че си съжителстват добре с други мяукащи животни.

1. Сибирска котка

Сибирската котка е древна порода от Русия. Това е средна до средно голяма котка, способна на изключително високи скокове и атлетични маневри. Среща се в широка гама от цветове и модели, но най-често срещаните цветове са бяло, оранжево, сиво, черно и синьо. Тази порода котки се разбира с други домашни любимци и е толерантна към децата.

Две коткиСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

2. Корниш Рекс

Корниш рекс е порода с изключително къса коса, която често се смята за безкосместа. Тези котки се откриват във всякакъв цвят или шарка и са доста приятелски настроени и обичат да общуват с други домашни любимци и членове на семейството.

3. Тонкинска котка

Тези приятели имат игрив характер и ще се разбират добре с други котки и кучета, особено ако ги социализирате рано. 

4. Абисинска

Абисинската е една от най-старите съществуващи породи котки и учените дори са открили мумифицирани останки от тази котка. Те са стройни и много умни, така че трябва да бъдат забавлявани. Често ще се опитва да подмами вас и други животни да правите каквото иска и може да прекара значително време в разработването на капан. Обикновено създава силни връзки с хора и други животни, включително котки.

5. Руска синя

Породата руска синя котка е впечатляваща сребристосива котка с гъста козина и мускулесто тяло. Има ярки зелени очи и дълга тънка опашка. Това е сладка котка, която обича да се търка в краката на стопаните си и се разбира добре с други котки и кучета. Има дълъг живот, като някои котки достигат 25-годишна възраст, а в допълнение са много умни, така че можете да ги учите на крикове. 

6. Шотландска клепоуха

Шотландската клепоуха е очарователна порода, която се разпознава незабавно благодарение на извитети си уши, които са резултат от генетична мутация. Тези мяукащи животни са изключително привързани и някои собственици дори ги описват като малко досадни. Все пак, те се разбират добре с други котки и рядко ще настанат териториални спорове. 

7. Бенгалска котка

Тези котки са много активни и винаги готови за забавление. Със сигурност ще се чувстват добре в компанията на други мъркащи животни, с които да играят. 

8. Рагдол

Две коткиСнимка: IStock

Повечето собственици ги описват като притежаващи качества, подобни на кучета, защото обичат да ви следват из къщата и често са на вратата, когато се приберете у дома. Тези котки са игриви и обичат да гонят хартиени топчета или играчки. Те са спокойни и биха се разбирали добре с други мъркащи приятели.

9. Бирманска котка

Бирманската котка е дългокосместа порода с миловиден външен вид. Тези котки са изключително популярни сред децата заради дългата козина, ярко сините очи и приятелския характер. Те са нежни и привързани към хора и други домашни любимци и обикновено се отнасят спокойно към други темпераментни животни. 

10. Персийска котка

Персийската котка е друга дългокосместа порода, която вашите деца или друг мъркащ приятел ще харесат. Персийката е една от по-тихите породи котки, които обичат да прекарват времето си в някое спокойно кътче. Това ги прави добър избор за дом с повече котки. 

11. Мейн Куун

Това е една от най-дружелюбните породи котки, които можете да намерите, и тя демонстрира приятелко поведение и към други мъркащи животни. Със сигурност няма да срещате проблеми, ако си съжителства с друга котка. 

12. Екзотична късокосместа

Екзотичната късокосместа е късокосместа версия на Персийската котка и има много подобен външен вид и темперамент. Тези приятели имат сбръчкано лице и къса гъста козина. По характер са нежни, спокойни и рядко можете да се притеснявате за възникване на териториални спорове с други котки. 

13. Японски бобтейл

Японският бобтейл е уникална порода, която има малка опашка, подобна на заек. Това е фантастична семейна порода, която ще се разбира добре с всички членове на семейството, включително котки и кучета.

Когато избирате порода котка, която се разбира с други котки, със сигурност задачата ви няма да е лека. Дори котките от една и съща порода могат да имат много различни характери. В допълнение - непородистите представители и тези, които можете да осиновите от приют може би също биха се чувствали комфортно да споделят дома си с друга котка. Все пак, ако са отраснали, заобиколени от други животинчета, със сигурност ще са свикнали да споделят пространството си с други мъркащи животни. 

Виж още