4 често срещани проблеми със здравето при котките Ликой

Ликой Снимка: iStock

Л икой, често наричане “върколак” е рядко срещана, много любопитна порода, която има необичаен външен вид, а от там си е спечелила и този прякор. Като цяло те са здрави животни, но има някои опасения за здравето им, които собствениците трябва да знаят.

1. Кожни алергии и инфекции

Това се дължи на тяхната рядка козина, която ги прави податливи на алергени и дразнители от околната среда. Тези алергии могат да доведат до сърбеж, зачервяване и загуба на коса. Инфекции могат да възникнат и ако кожата е наранена поради надраскване.

2. Проблеми с очите

Друг често срещан проблем за здравето на котките Ликой са проблемите с очите. Това отново се дължи на рехавата им козина, което може да позволи на мръсотия и остатъци да навлязат в окото и да причинят дразнене. Ако не се лекува, това може да доведе до по-сериозни проблеми като конюнктивит или язви на роговицата.

Важно е да поддържате очите на вашия мъркащ домашен любимец чисти с помощта на тампон, напоен с гореща вода. 

Dogsandcats.bg

3. Ушни инфекции

Това е още един проблем, който възниква поради рехавата им козина, тъй като тя не може да предпазва котката от мръсотии. Ако не се лекуват, ушните инфекции могат да доведат до болка, загуба на слуха и проблеми с равновесието. Важно е да поддържате ушите на мъркащия приятел чисти и да го заведете на ветеринар, ако забележите зачервяване, секреция или други симптоми на ушна инфекция.

4. Инфекция на пикочните пътища

Това се дължи на факта, че техните пикочни пътища са относително дълги и тесни, което ги прави по-податливи на инфекции. Тези състояния могат да причинят различни симптоми, включително болка, затруднено уриниране и кръв в урината.

Ако не се лекуват, инфекциите на пикочните пътища могат да доведат до увреждане на бъбреците, така че е важно да заведете вашия Ликой на ветеринар при първите признаци на инфекция.

Ликой котките са сравнително нова порода и все още се развиват. Като цяло са здрави, но и тези приятели могат да срещнат някои проблеми свързани с тяхното здраве, най-вече поради липсата на достатъчно козина или поради наследство. 

Виж още