4 човешки храни, на които котките не могат да устоят

котка се храни Снимка: iStock

К отките имат много специфични вкусове и хранителни навици и са придирчиви към храната. Учените заключават, че гальовните животни са генетично различни от повечето бозайници, тъй като им липсват гените, необходими за вкуса на сладки вещества, което се отразява на хранителните им навици.

Ако котката ви отказва да яде, това може да е резултат от болест, безпокойство или просто каприз. Ако болестта е причината, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за незабавно лечение.

Но когато болестта не е виновникът, има неща, които можете да опитате да насърчите гальовния спътник да се храни. Едно такова нещо е да храните котката си с такава храна, на която тя не може да устои. И ако искате да знаете на какъв тип храна вашата котка не може да устои - ви даваме няколко идеи. Тези храни могат да бъдат както в състава на котешката храна, така и такива, които консумираме и ние. Все пак, ако давате човешка храна на котката си е препоръчително да го правите рядко и само като лакомство. Причината е, че човешките храни не дават необходимите микроелементи и съставки, от които се нуждаят котките, за да са в добро здраве.

И така - кои са храните, на които котките трудно могат да устоят?

Dogsandcats.bg

1. Риба тон

котка се храниСнимка: iStock

Гальовните животни не могат да устоят на рибата тон. Ако се съмнявате в нас, отворете консерва и вижте как котката ви реагира. Мъркащите приятели обичат силната миризма и вкуса на тази риба.

Малко сок от риба тон може да помогне на котката да погълне лесно хапче. Въпреки че рибата тон не е в списъка с токсични храни за котки, знайте, че умереността е ключът към безопасното хранене на вашата котка с риба тон.

Важно е да се отбележи, че рибата тон може да действа доста пристрастяващо на гальовните животни. Ако я консумират редовно, може да избягват обикновената котешка храна и да предпочитат риба тон. Когато храните котката си с риба тон, избягвайте такава, която е овкусена допълнително, има сол, мазнини, подправки или друго. Вместо това се придържайте към обикновения вид в собствен сос. И не забравяйте - не я превръщайте в редовно хранене, тъй като това може да накара мяукащия приятел да стане прекалено придирчив към храненето.

2. Сьомга

котка и сьомгаСнимка: iStock

Котките обичат сьомга точно както обичат риба тон. Това е така, защото имат силна, привлекателна миризма и разбира се - тя е безумно вкусна! Сьомгата е популярно лакомство за котки, въпреки че не осигурява достатъчно витамини и хранителни свойства за котките.

Сьомгата съдържа много протеини, омега-3 мастни киселини, някои други хранителни вещества, които са полезни за котките, но подобно на рибата тон, не трябва да заема централно място в диетата на вашия мъркащ приятел. Въпреки че сьомгата не трябва да бъде основна част от диетата на вашата котка, тя е добра като лакомство.

Мазнините в сьомгата са фантастични за козината на вашата котка. Единственият проблем с храненето на вашата котка със сьомга е, че котките могат да се пристрастят към нея и да откажат да ядат други храни.

3. Овесена каша

котка се храниСнимка: iStock

Друга храна, на която котките харесват доста е овесената каша. Те обичат миризмата и ако им дадете малко в купа - бъдете сигурни, че ще я изядат. Възможно е дори да сте хващали котката си надвесена над купата ви да си похапва сладко-сладко от закуската ви. Те могат лесно да консумират овесените ядки поради техния кремообразен фактор.

Витамините от група В в овеса са полезни за здравето на мозъка им, както и за козината им. Подобно на някои други храни в този списък, овесът е съставка в много търговски котешки храни.

4. Боровинки

котка се храниСнимка: iStock

Повечето котки не могат да устоят на боровинките, не защото имат сладък вкус, а защото плодът е вкусен и нов за тях. Котките са известни с това, че се наслаждават на нови вкусове.

Вашата котка може да е развълнувана да яде горски плодове. Може да се изненадате, че някои от най-добрите търговски котешки храни съдържат боровинки. Този плод е вкусно лакомство за котки и се консумира лесно от тях. Просто хвърлете една или две на в купата на котката си. Дори не е необходимо да режете боровинките, тъй като те са достатъчно малки, за да може котката ви да се храни с тях. Можете да запазите малко във фризера, за да може котката ви да се почерпи в горещ летен ден.

Боровинките са безопасни за котки и имат някои предимства, но това не означава, че трябва да започнете да давате на котката си боровинки през цялото време.

Някои човешки храни са токсични за котките, тъй като мъркащите животни имат различни хранителни нужди от хората, така че е важно да знаете кои храни са безопасни за вашата котка и кои не. Котките са задължителни месоядни животни. Те живеят на диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Да предположим, че решите да храните котката си с човешка храна. В такъв случай трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашата котка получава всички елементи, от които се нуждае и достатъчно животински протеини. И не на последно място - уверете се, че храните котката си с човешка храна в умерени количества и само като лакомство.

Виж още