4 лесни начина да се отървете от миризмата на котешка урина в двор на къщата си

котка навън Снимка: iStock

К отките обикновено са сладки и гальовни, но като всяко живо същество, нещата които изхвърлят от организма им... са не толкова приятни. Не само котешката им тоалетна понякога мирише (особено когато забравим да я почистим!), но и зоната около къщите ни може също да започне да мирише с течение на времето поради котешка урина. Може дори да не притежавате котка, но трябва да се справяте с котешки миризми около къщата си поради бездомни или съседски котки, на които е позволено да прекарват времето си на открито.

Има няколко неща, които можете да направите, за да се отървете от нежеланата миризма на котешка урина и да предотвратите повторното ѝ появяване в бъдеще.

1. Измийте наоколо с вода

Един лесен и ефективен начин да се отървете от миризмите на котешка урина навън е да напръскате засегнатата зона с маркуч. Ако живеете в къща с двор, вероятно имате такъв, за да почиствате наоколо. Започнете, като обиколите района, за да определите мястото, което е било уринирано. Редовното почистване с вода със сигурност ще помогне да се отстрани миризмата на котешката урина наоколо.

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Инвестирайте в почистващ препарат с неутрализиращ ензим

Можете да неутрализирате котешките миризми на алеята и в гаража си с помощта на ензимен почистващ препарат. Търговските ензимни почистващи препарати помагат за неутрализиране на протеините в котешка урина, които създават миризми, така че те вече да не се откриват.

Всяка марка котешки ензимен почистващ препарат е различен и е важно да следвате указанията на опаковката преди употреба. Може да се наложи да напръскате засегнатата област само веднъж, но има вероятност да се наложи да повторите или да го правите няколко дни подред.

котка навънСнимка: iStock

3. Използвайте оцет

Оцетът е естествен неутрализиращ агент, действащ подобно на търговските ензимни почистващи препарати. Може да се наложи да пръскате засегнатата зона два или три пъти всеки път, когато пръскате търговски ензимен почистващ препарат, но оцетът е много по-евтин и по-икономичен за дългосрочна употреба.

Напълнете спрей бутилка за многократна употреба до половината с оцет. След това напълнете останалата част от бутилката с вода. Разклатете добре бутилката и

напръскайте обилно засегнатата област. Оставете зоната да изсъхне, след това нанесете отново оцета, ако е необходимо, докато миризмата изчезне. Можете да п

родължите да пръскате зоната, за да предотвратите повторното появяване на миризмата, ако котка уринира или напръска там отново.

4. Дръжте котките далеч от двора си

Поддържането на бездомни и съседски котки далеч от двора ви може да помогне много, когато става въпрос за ограничаване на миризмите на котешка урина. Започнете, като настроите вашите пръскачки на таймер, когато котките обикновено се появяват в двора. Това може да е рано сутринта, преди някой да се събуди, и следобед, след като боклукът бъде изнесен.

Можете също така да инсталирате светлини, активирани от движение, в двора си, за да държите котките далеч. Всеки път, когато се опитат да влязат в двора ви през нощта, светлините ще светнат и вероятно ще ги изплашат. Отглеждането на различни билки, като лавандула, розмарин, риган и мащерка, също може да помогне за предпазване на котките от двора ви, тъй като те се възпират от ароматите, които тези билки излъчват.

котка навънСнимка: iStock

За щастие миризмата на котешка урина на открито изчезва сама поради вятър, дъжд, сняг... Въпреки това, има моменти, когато тази миризма може да бъде по-силна, когато прекарвате време навън, особено ако котката ви често излиза там или бездомните и съседските котки са проблем. Има различни трикове, за да държите мъркащите приятели надалеч, за да не превръщат двора ви в тоалетна. Опитайте с горните и вижте дали ще имате успех. Котките са доста изобретателни и може да е трудно да се справим с техните поведения и странности, но си заслужава да опитате.

Виж още