4 ползи за здравето от притежаването на котка

котка и момиче Снимка: iStock

Е дно от най-големите предимства на съжителството гальовен домашен любимец е, че не изисква много грижи. Освен разбира се, че котките са много сладки и очите ни често капят по тях!

Притежаването на мяукащ домашен любимец, всъщност крие повече ползи за здравето, отколкото предполагате.

Съществуват изследвания, които доказват, че котките намаляват депресията и стреса, предпазват ни от високо кръвно налягане, а децата, които от малки живеят с домашен любимец са по-малко склонни да развият алергии.

Dogsandcats.bg

1. Котките ще са до вас в трудни моменти

Вярно е, че мъркащите приятели в повечето случаи не могат да стъпят на пръста на техните колеги домашни животни, а именно - кучетата, но все пак ще ви правят компания в тежки моменти.

лапичка и човекСнимка: iStock

Загубата на любим човек например, е едно от най-болезнените неща, които можем да изпитаме. Дори и само с присъствието си, мъркащите приятели помагат на хората да преодолеят загубата. Често се случва за хората, които остават сами - да разговарят с домашните си любимци, като това ги кара да се чувстват по-малко самотни.

Котките са прекрасен спътник за възрастни хора. Освен че изискват доста малко грижи и поддръжка, те ще предложат безусловна любов на стопаните си. Макар и често да са своенравни, те обичат хората, на които имат доверие.

2. Намаляват стреса

Наличието на котка около вас може да предизвика освобождаването на успокояващи химикали в тялото ви, които намаляват стреса и тревожността.

Всички знаем, че мъркането на котките има терапевтичен ефект. Това е много успокояващ звук, който намалява напрежението и има лечебна способност. Подобно на медитирането, котешкото мъркането действително има положителен ефект върху здравето ни. Това от своя страна води до успокояване на нервната система и понижаване на кръвното налягане.

3. Ще имате здраво сърце

Галенето на мяукащ домашен любимец има силно успокояващ ефект. Със сигурност сте го изпитвали безброй пъти след тежък ден. Проучване установява че за период от 10 години собствениците на котки показват 30% по-нисък риск от смърт от инфаркт, сравнено хора, които не живеят с котка. Възможно е този резултат да е свързан с факта, че собствениците на мъркащ домашен любимец са по-спокойни.

4. По-малко алергии

котка и бебеСнимка: iStock

Според изследване, публикувано в WebMD, децата, които живеят с кучета или котки през първата година от живота си имат 60-70% по-малък шанс да развият алергия в бъдеще. Причината е, че имунната система на бебетата се активизира и започва да се бори не само с алергени, които излъчват домашните любимци, но и други такива като прах или полени.

Както виждате, гальовните домашни любимци могат не само да са сладки и да спят в различни части на апартамента ни, но всъщност ни предпазват от някои здравословни проблеми. Кой не би искал да си има истинска мекичка антистрес топка, която много да обича и тя да го обича обратно?

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича?

Виж още