Как котката показва, че ви обича

котка целува човек Снимка: iStock

Г альовните ни домашни любимци са големи чудаци. Често ни озадачават с поведението си и ни карат да се питаме дали ни обичат или мразят. Неслучайно интернет изобилства от шеги по темата, всички знаем за героинята Карън, която все си седи вкъщи и пречи на котката да си почива.

В началото на Covid пандемията, когато всички трябваше да работим от вкъщи, мъркащите домашни животни изглежда го преживяха особено тежко. Беше им отнето това голямо за скитосване пространство, тъй като стопаните им трябваше да седят в у дома по цял ден.

Котките са териториални животни. В момента, в който котка прекрачи прага на вашия дом, то този дом вече е нейн и вие сте на нейна територия. Такава е природата на тези животни. Но въпреки всичко, това изобщо не означава, че котката ви не ви обича. Всъщност тя го показва по множество начини, а сега ще научим някои от най-често срещаните. 

Следва ви навсякъде

Ако котешкият ви приятел често ви следва от стая в стая, мотае се в помещението, в което се намирате или ви наблюдава от далеч - бъдете сигурни, компанията му ви е приятна. Гальовните домашни любимци обичат да са близо до любимите си хора.

Dogsandcats.bg

Макар и не винаги да ви позволява да го галите, нито пък често да се гушка при вас. Фактът, че ви следва непрестанно показва привързаност и любов.

котка и човек на компютърСнимка: iStock

Бавно мигане или „котешка целувка”

Чували ли сте за котешка целувка? Това е когато вашият мъркащ приятел се взира дълго време във вас и бавно затваря и отваря очи. Ако забележите това поведение в котката си, знайте, че тя се опитва да ви каже, че ви вярва и, че се грижи за вас.

Гальовните животинки мигат бавно само пред други котки или хора, на които имат доверие. Следващия път когато мъркащият ви съквартирант примигва бавно срещу вас, защо не опитате да му отговорите с целувка по същия начин? Така ще му кажете, че го обичате и то на неговия език.

Нежно ви захапва

Има разлика между различната сила на захапване, която упражнява котката върху вас. Ако захапването е нежно, подобно на гъделичкане, това е израз на привързаност. От друга страна, ако захапването боли - внимавайте, защото сигурно мъркащият ви домашен любимец се опитва да ви каже нещо съвсем различно.

В случай, че гальовният ви приятел обича да гризе пръстите на краката или на ръцете ви - това значи, че иска да си играе с вас.

Показва пухкавия си корем

Никоя котка няма да ви покаже тази част на тялото, ако не се чувства сигурна във ваше присъствие. Това място е слабо за тях. Когато се бият с друга котка се ритат в коремите си. Ако видите мъркащия си любимец да се търкаля по пода с корем нагоре, значи той ви има пълно доверие, тъй като в този момент е много уязвим.

На всички ни е трудно да устоим на пухкавото коремче, но внимавайте. Макар и да ви го показва, гальовният ви приятел може да не обича да го пипате там.

Бута главата си във вас

Ако се чудите, защо котката ви бута главата си и то доста силно във вас - то е защото иска да изрази любовта си. Когато домашният ви любимец прави това или пък трие главата си във вас, той изпуска феромони. По този начин той ви маркира като собственост. Така животните уведомяват другите котки и целия свят, че вие сте любимият ѝ човек.

котка поздравява женаСнимка: iStock

Носи ви подаръци

Ако живеете в къща и котката ви излиза навън е възможно да ви донася различни подаръци. Макар и да е леко смущаващо да получите мъртва мишка или птица, всъщност това е много голям жест от страна на домашния ви любимец. Той се грижи за вас и го показва с тези дарове. Също така, възможно е да иска да се увери, че няма да останете гладни.

Мърка когато сте наоколо

Гальовните животинки мъркат когато се чувстват сигурни и доволни. Ако котката ви мърка всеки път когато я галите или си играете с нея това означава, че се чувства много удобно около вас и се радва, че сте там. Колкото по-силно мърка домашният ви любимец, толкова по-добре. Може би сте забелязали, че звукът, който издава се усилва когато го галите продължително? Ако е така - не спирайте, котката ви е много щастлива.

Мяука към вас

Най-вероятно знаете, че котките мяукат само към хора. Изключение правят малките котета, които мяукат на майките си. Много рядко ще чуете котка да издава този звук към друга. Тази вербална комуникация е развита в домашните котки именно, за да могат да комуникират с хората, тъй като това е най-близкото до човешкия език.

Много са причините, поради които гальовният ви приятел издава тези звуци. Възможно е да търси внимание, да иска храна или просто да ви поздравява. Ако котката ви се опитва да разговаря с вас със сигурност показва привързаност. Съществува теория, която гласи, че пакостниците всъщност имитират звука, който издават човешките бебета, за да може да накарат хората да се грижат за тях.

Мие ви

Ако мъркащият любимец ви мие или оближе косата или ушите ви, не се притеснявайте, не означава, че трябва да взимате душ. Той го прави, защото ви чувства като част от семейството си. Котките стоят много близо една до друга и често се грижат една за друга. Ако го правят и с вас - честито, смятат ви за част от нейната група!

Спи близо до вас

В дивата природа котките трябва да подберат много специално място за сън. Това е времето, в което са изключително уязвими, тъй като ги грозят множество заплахи. Ако мъркащият ви приятел спи близо до вас докато работите или на леглото ви, значи, че се чувства сигурен и ви има пълно доверие, че няма да го нараните.

Вдигната и леко трептяща опашка

От опашката на домашния любимец можете да научите много за настроението му. Гальовните животинки са много щастливи, когато държат опашката си високо вирната нагоре. Ако се прибирате след работа и котката ви посреща с леко помръдваща опашка нагоре, значи се радва, че ви вижда.

Не бъркайте това движение на опашката с нейното бързо размахване напред-назад. Това може да означава игра или превъзбуда.

котка си играе с пръстиСнимка: iStock

Идва ви на гости докато спите

Котешкият ви приятел е горделиво и потайно същество. Не може открито да покаже привързаността си, дори и към стопаните си. От друга страна, може да се прокрадне тайно през нощта при вас, когато сте дълбоко заспали. Така ще изрази любовта си, без вие да знаете това. Ако пък мъркащият ви любимец сяда върху вас, това със сигурност значи много.

Месене с лапи

Не, котката ви не приготвя въображаемо тесто, нито прави масаж на корема ви. Предполага се, че гальовните любимци месят с лапи, защото го свързват с кърменето. Това е същото движение, което правят като малки, за да стимулират кърмата на майката.

Ако мъркащият ви приятел меси с лапи одеалото до вас или пък самите вас, може да сте сигурни, че го прави с най-мили помисли.

Мислехте си, че котката не ви обича? Помислете пак. Изброихме над десет начина, по които гальовният ви приятел изразява привързаност и любов към вас. Може да сте сигурни, че вие сте неговият човек. Дори и понякога да не изглежда така!

 

Виж още