5 лесни начина да поддържате възрастната си котка в движение

котка играе Снимка: iStock

С годините възрастните котки започват да стават по-спокойни и може да забележите някои промени в поведението им. Те може да ходят малко по-бавно, да скачат по-предпазливо и да играят малко по-малко. Въпреки че това е обичайно поведение за зрели котки, промяната може да разтревожи родителите на домашни любимци.

Един от начините да гарантирате, че вашият домашен любимец остава бодър е да насърчите упражненията на котката, за да поддържате мозъка и тялото ѝ активни и работещи. Това малко коте, което посрещнахте у дома преди години, сега е по-възрастен представител и от вас зависи да се застъпите за неговото психическо и физическо здраве.

котка играеСнимка: iStock

Котките разчитат на вас да ги напътствате относно игрите. Искате ли да знаете най-лесния начин да насърчите играта във вашия домашен любимец? Планирайте време за игра всеки ден. Котките са независими същества и някои може да намерят трудно мотивация, за да играят, особено ако са по-възрастни и страдат от артрит. Въпреки това, като подмамите възрастна котка да си играе с вас, тя ще получи ежедневната активност, от която се нуждае! А как да направите това - четете по-долу!

Dogsandcats.bg

1. Инвестирайте във време за игра

Има много интелигентни инструменти, които могат да помогнат на вашата зряла котка да се движи повече. Тези аксесоари варират от малки до големи и от евтини до скъпи, така че започнете с малко, тъй като котката ви може да хареса някои и да не се ангажира с други.

Едно бързо пътуване до магазина за домашни любимци ще ви даде безкрайни възможности, така че не забравяйте да изберете играчки, които са подходящи за възрастта. Може да избирате от следните:

котка играеСнимка: iStock

  • Въдица с пера или друга играчка, която вашата котка може да преследва
  • Играчки с коча билка
  • Пъзел, който да ангажира котката да работи за храната си
  • Котешка катерушка
  • Стълбове за драскане
  • Котешко дърво

2. Съобразете играчките с възрастта на котката и нейните възможности

Гальовните приятели обичат да се катерят, но възрастните котки, които могат да страдат от артрит и в крайна сметка ще имат проблеми с катеренето на по-високи места. Движете се около мебелите си, така че котката ви да бъде насърчена да скочи от пода на табуретка за крака до дивана, преди да кацне някъде нависоко за следобедната си дрямка.

Ако вече имате котешко дърво или сте обособили високи рафтове, уверете се, че котката ви може да ги използва и не изпитва болка, за да се качи.

котка играеСнимка: iStock

3. Импровизирайте с играчките

Случайно да имате остатъци от коча билка у дома — може би от счупена или скъсана стара играчка? Напълнете стар чорап с нея. Ще получите бонус точки, ако зашиете връв върху чорапа, така че да можете да дърпате котешката билка по пода от безопасно разстояние, карайки котката ви да я преследва, докато вървите.

Разгледайте къщата си, за да видите какво вече притежавате и с което котката ви би искала да си играе. Имате ли стар плат, който можете да зашиете на топка? Вашата котка ще го удари и ще го преследва из целия ви дом. Най-добре е обаче да избягвате преждата, тъй като нишките могат да бъдат погълнати или да се закачат около тялото на котката, причинявайки проблеми с безопасността.

Какво ще кажете за празни хартиени торби или картонени кутии? Котките от всички възрастни ги обожават, така че никога няма да сбъркате с картонена кутия.

4. Стимулирайте котката да използва мозъка си, докато играе

Възрастните котки също трябва да тренират мисленето си. Един от начините да поддържате мозъка на вашата котка толкова буден, колкото на малко коте, е като я стимулирате. Първо, скрийте малки ястия в къщата си вместо голямо обедно хранене. Насърчете котката си да ги намира, стратегически позиционирани на ниски до високи места, така че котката ви ще трябва да работи за храненето.

Дозаторите за лакомства за играчки са друга възможност да накарате котката си да използва мозъка си, докато получава възнаграждение с храна. Тези играчки изискват вашата котка да завърши пъзел или дейност, преди лакомството да бъде пуснато. Напомняме да не прекалявате с лакомствата, а да ги давате на котката си като награда.

5. Изберете подходяща храна

котка играеСнимка: iStock

Храненето играе ценна роля за поддържането на възрастните котки активни и здрави. Преди да направите каквито и да било промени в храната на вашата котка, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Уверете се, че ястията и лакомствата, с които храните котката си, са подходящи за нейните физически и психически нужди. 

Един последен съвет – не чакайте твърде дълго, преди да приложите тези котешки упражнения в ежедневието на вашия домашен любимец. Колкото по-рано вашето малко коте започне цял живот да е активно, толкова по-щастливо и по-здраво ще бъде то за години напред!

Виж още