Как да разпозная, че котката ми е бременна?

котка и бебета Снимка: iStock

А ко котката ви се разхожда свободно навън и е била в контакт с мъжки екземпляр  - затегнете коланите, защото скоро ще имате още няколко топчета любов у дома.

Мъркащите животни могат да забременеят много рано в живота. Те стават полово зрели на около четири месеца. Обикновено ветеринарите препоръчват кастриране или стерилизиране преди мяукащият домашен любимец да получи първото си разгонване. Без тази процедура, котката ви може да бъде бременна няколко пъти годишно.

Периодът на бременността продължава от 58 до 67 дни. Тъй като котките са царствени животни, не е за изненада, че бременните котки се наричат „кралици”. В този толкова специален момент те преживяват както физически, така и поведенчески промени.

бременна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Нека разгледаме кои са те и как можете да съдействате на вашата кралица, за да се чувства възможно най-комфортно:

 • Спиране на половия цикъл. Това е много сигурен признак, че котката ви е бременна. Ако тя се разгонва на всеки 10 дни до 2 седмици и внезапно това спре - вероятно е бременна.
 • Розови и набъбнали зърна. Този симптом е труден за забелязване, заради пухкавата козина, с която вероятно е покрита вашата кралица. Тъй като зърната трябва да бъдат подготвени за бъдещото кърмене, те ще се уголемят и ще променят цвета си.
 • Увеличен апетит. Бременната ви кралица ще прояви доста по-голям интерес към храната от обикновено. Макар и често котките да са ненаситни, в случая домашният ви любимец ще има нужда от тези допълнителни калории. Смята се, че в този период кралиците започват да ядат с около 25% повече от обикновено.
 • Наддаване в теглото. Съвсем логично е бременната ви гальовна спътница да увеличи теглото си с няколко килограма, предвид, че растат бебета в нея. Възможно е да качи от 2 до 4 килограма, в зависимост колко са те на брой.
 • Повръщане. Подобно на бъдещите майки, възможно е котката ви да има сутрешно гадене. Ако все пак повръщането продължава твърде дълго или често, най-добре се свържете с ветеринарния си лекар.
 • Голямо коремче. С напредването на бременността, около петата седмица, коремът ще започне значително да се подува. Избягвайте да го пипате, тъй като като котката ви ще го приеме като заплаха, а и съществува риск от нараняване на неродените.
 • Привързаност към вас. През този период има голяма вероятност котката ви да стане много по-привързана към вас и да търси внимание. Това е прекрасна възможност да ѝ се радвате, така че не я пропилявайте.
 • Увеличаване на съня. Макар и мъркащите домашни любимци да прекарват доста време в сън, бременните кралици спят дори още повече.
 • Повече време на закрито. В този период мяукащият домашен любимец предпочита да прекарва повече време на закрито и сигурно място. В допълнение ще забележите, че котката ви е по-сдържана в играта си.

котка и бебета 2Снимка: iStock

Как да разберете, че котката ви ражда?

С наближаване на специалния момент, кралицата трябва да се подготви за появата на бебета. Много е важно в процеса на раждане да я оставите спокойна и да наблюдавате от безопасно разстояние, без да я смущавате.

По тези симптоми може да разпознаете, че скоро къщата ви ще се увеличи с още няколко котенца:

 • Търсене на гнездо. С наближаване на раждането, кралицата, започва да издирва тихи, добре защитени места, за да „гнезди”. Обикновено това се случва няколко дни преди появата на малките бебета. Можете да ѝ помогнете, като сами предвидите място за това. Най-добре да бъде в отделна стая, за да бъде необезпокоявана. Осигурете ѝ картонена кутия и кърпи. Така ще направите мястото уютно и топло, и в същото време ще облекчите стреса, през който преминава. Търсенето на гнезо е прекрасен момент да заведете кралицата на последен преглед при ветеринар, за да сте сигурни, че раждането ще протече гладко.
 • Безпокойство и мяукане. Около 24 до 48 часа преди раждането бременната кралица ще изглежда много неспокойна и тревожна. Възможно е да влиза и излиза от гнездото си. Друго необичайно поведение би било да ви следва навсякъде или обратното - да ви игнорира. В допълнение, ще стане много по-гръмогласна и ще чувате мяукането ѝ по-силно и често.

котка на преглед с ултразвукСнимка: iStock

 • Понижена телесна температура. Температурата при мъркащите домашни животни обикновено е около 37-38 градуса, но малко преди раждането тя ще спадне.
 • Загуба на апетит. В контраст с повишения ѝ апетит по време на бременността, с доближаване на раждането тя ще намали значително храненията. Обикновено 24 часа преди раждането, кралиците спират да ядат, което е знак за вас, че бебетата са съвсем близо.
 • Прекалена хигиена. След като е в очакване на своите бебета, котката ще започне да се ближе и мие повече от обикновено. Тя се подготвя за раждане и следва да е идеално почистена за това.

Котките се справят прекрасно с раждането и обикновено то протича гладко, без да се налага абсолютно никаква намеса от ваша страна. Разбира се съществуват някои усложнения, при които може би ще се наложи да потърсите намеса на ветеринар.

Виж още