5 лесни начина да предпазим кабелите от котката

котка дъвче електрически кабели Снимка: iStock

К акто всички любители на котки знаят, тези очарователни животни са изключително любопитни и игриви и всичко необичайно веднага привлича вниманието им. Това може да бъде какво ли не - от шумолящи листа до пазарните чанти, а всички кабели в дома ви със сигурност ще предизвикат интереса им.

В най-добрия случай това ще причини известно неудобство, защото котката ви ще сдъвче зарядното за лаптопа ви и ще трябва да търсите ново, а в най-лошия - може да получи потенциален токов удар. Освен това котките могат да погълнат малки парчета от кабели, зарядни устройства или слушалки, което може да доведе до потенциална опасност от задушаване или запушване.

Винаги когато въвеждате нов домашен любимец в дома, ще трябва да се уверите, че сте осигурили нужната защата за любопитния мяукащ приятел. Това включва правилно прибиране на храната, покриване на мебелите, и гарантиране, че няма кабели, до които котката ви може да има достъп. В тази статия ще ви дадем няколко прости идеи, с които да обезопасите кабелите си, за да няма неприятни ситуации за вас и за котката ви.

Откъде идва интересът на котките към кабелите

котка дъвче електрически кабелиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен вроденото им любопитство, има няколко други причини, поради които котката ви може да дъвче или да си играе с кабели.

Липсата на умствена стимулация е най-вероятната причина, а скучаещите котки ще намерят всякакъв начин да се забавляват. Възможно е те да дъвчат жиците от скука, а няма две мнения, че те биха били много интересни за котка. Ако случаят е такъв, помислете за закупуване на играчки за котки, които да помогнат на котката ви да се занимава умствено.

Котенцата и младите възрастни котки все още изследват и заобикалящия ги свят, а дъвченето на кабели може да е просто начин да усетят дали този забавен кабел е годен за консумация. Котенцата също преминават през етапи на никнене на зъби и ще намират утеха в дъвченето, но този навик трябва да намалее с напредването на възрастта.

Как да защитим кабелите от котки - 5 лесни идеи

Без значение от причината за дъвченето на котките, вероятно ще трябва да направите защита в дома си, за да предотвратите евентуално нараняване на котката. Не може да наблюдавате котката си 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, и ако се уверите, че кабелите в дома са защитени и, че ще бъдете спокойни. Опитайте някои от тези хитрости:

1. Пластмасови обвивки/предпазители за кабели

котка дъвче електрически кабелиСнимка: iStock

Пластмасовите обвивки за кабели са не само прост и достъпен начин да държите кабелите и жиците извън обсега на котката, но също така помагат за намаляване на безпорядъка и организиране на кабелите. Тези прости тръби са лесни за инсталиране и са трудни за проникване от страна на котките. Като допълнителна защита ги покрийте със спрей за отблъскване или миризма, която те не харесват.

2. Използвайте отблъскващ спрей

Котките са силно чувствителни към миризми и един обикновен спрей за отблъскване на котки, леко нанесен върху кабелите и около тях, би трябвало да ги откаже от гризане. Дръжте един от тези спрейове близо до мястото, където се намират кабелите ви, и ги пръскайте от време на време. Има голяма вероятност котката ви бързо да загуби интерес и можете да спрете да използвате спрея напълно. Уверете се, че спреят, който сте купили е безопасен за използване върху кабели.

Можете също така лесно да си направите собствен спрей за отблъскване у дома, като използвате цитрусови плодове, тъй като тази миризма дразни котките.

3. Обвивки с велкро

Обвивките за кабели с велкро са евтино и достъпно решение за котките, които дъвчат кабели. Просто увийте кабелите си и ги съхранявайте на труднодостъпни места или там, където котката не може да ги види - да не се виждат, да не се помнят. За да сте още по-спокойни, напръскайте ги с възпиращ препарат, за да сте сигурни, че защитата работи.

4. Двустранно тиксо

котка дъвче електрически кабелиСнимка: iStock

Котките мразят лепкавите неща, а лепкавото двустранно тиксо вероятно бързо ще ги отблъсне. Единственият недостатък на това решение е, че може да стане мръсно, но може да сменяте лентата на някакво време, докато котката ви напълно загуби интерес към тази част на дома.

5. Скрийте кабелите

Винаги когато имате възможност да приберете или скриете кабелите - зад диван, шкафове или в органайзер за кабели - направете го. Ако първоначално котката ви няма достъп до тези толкова интересни жици, може и да не се налага да използвате горните изброени средства за възспиране.

Няколко допълнителни мерки, които биха могли да са ви от полза:

Други предпазни мерки, които трябва да вземете

  • Изключете всички ненужни уреди от електрическата мрежа и ги дръжте прибрани, докато не ви потрябват.
  • Осигурете възможно най-малки разстояния между уредите и точките за включване.
  • Изключете ги. Винаги е по-добре да се предпазвате, отколкото да съжалявате, и ако котката ви има навика да дъвче кабели, уверете се, че уредът е изключен от контакта.
  • Поддържайте котката си стимулирана с други средства, като например играчки, драскалки или редовна игра с вас.

котка дъвче електрически кабелиСнимка: iStock

Котките са голяма отговорност и от нас като техни собственици и стопани зависи да направим възможно най-много, за да ги предпазим. Мястото, където имате най-голям контрол, е в собствения ви дом и като предприемете тези сравнително лесни стъпки, можете бързо да защитите кабелите си от котки и да избегнете потенциални наранявания на вашия котешки приятел.

Виж още