Защо котките имат процепи в ушите си

котка уши Снимка: iStock

С ъс сигурност сте забелязали, че гальовният спътник сякаш има процеп или торбичка в основата на външния ръб на ухото. Това изобщо не е дефект на ухото на вашата котка. Дори си има медицински термин, а именно - джоб на Хенри. В тази статия ще научим малко повече за него и каква функция изпълнява!
За какво служи джобът на Хенри

Както много подробности свързани с котките - независимо дали става дума за тяхната анатомия или поведение - тази част на тялото няма ясна функция. Въпреки това, се предполага, че служи за три различни неща:

  • Разгадаване от къде идва звука

Тъй като котките са както хищници за по-малки животни, така и плячка за по-големи, от решаващо значение е те да откриват източника на звуците от различни ъгли за да могат да се защитят в случай на нужда. Котките имат 32 мускула във всяко ухо, които им позволяват да се въртят до 180 градуса независимо един от друг. Това означава, че мъркащите животни могат да гледат в една посока, докато ушите им се въртят в друга, за да определят източника на звук, без да движат главата си. По този начин могат бързо да се спасят от евентуален хищник или пък да открият къде се скатава плячката им.

  • Честота на звука

Друга възможна характеристика на джоба на Хенри е да помага на котките да чуват различни честоти звуци.

Dogsandcats.bg

котка ушиСнимка: iStock

  • Език на тялото

Позицията на ухото също предава важна информация - на други котки или пък на други животни. Хората също можем да се ориентираме по емоционалното състояние на гальовния ни домашен любимец като наблюдаваме ушите му. Ако например те са сплескани назад - значи котката е уплашена или изпитва болка. Има хипотеза, че джобът на Хенри помага при въртенето и сплескването на ушите.

Факти за джобовете на Хенри

  • Котките не са единствените животни, които имат тези процепи. Някои кучета, невескулки и прилепи могат да имат подобна структура на ушите си.
  • Не е ясно кой точно е Хенри и защо тази част на тялото на животните се нарича по този начин.
  • Не е необходимо да почиствате джоба на Хенри на котката си. Все пак, ако поради някаква причина забележите, че се е замърсил след като котката ви е била в контакт с мръсотия - използвайте топла вода, за да отстраните нежно мръсотията.

Вижте още:

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Как да почистя ушите на котката ми

Виж още