5 метода, с които да научите котката си да не хапе

котка се обучава Снимка: iStock

К отките са териториални животни, родени с остри зъби и нокти, предназначени да ловуват, хващат плячка и да защитават своето владение. Когато една котка е уплашена, отбранителна, възбудена или стресирана, тя може да се трансформира от любящо котенце в „пантера“ за секунди, хапейки и с нокти да се измъкне от ситуация.

Обучението на котка да не хапе е предизвикателство, изисква познаване на нормалния език на котешкото тяло, правилна идентификация за хапещо поведение, заедно с много търпение и постоянство. Не очаквайте незабавни резултати.

Защо котките хапят?

Въпреки че мъркащите животни са привързани и чувствителни, те са емоционално мотивирани от положителни и отрицателни чувства. Всяка котка реагира по различен начин на събития или стимули, винаги нащрек, готова да защити територията си от хищници и всеки, когото смята за заплашителен.

котка се обучаваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-често срещаните причини, поради които котките хапят са:

  • Страх, безпокойство и стрес
  • Болка и болест
  • Неправилно насочено хищническо поведение

Как да научите котката си да не хапе и да не драска?

Успешното обучение трябва да започне, когато котката ви е спокойна и в позната обстановка, тъй като страхливите котки са изключително чувствителни и ще избягат от всеки шум, заплаха или несигурност.

Личността и настроението на вашата котка трябва да се вземат под внимание, тъй като нервните котенца са склонни да намират новите предмети и преживявания за плашещи.

Избраната зона трябва да е свободна от разсейващи фактори (напр. хора, деца, домашни любимци, храна, миризми) и да има място за прибиране (напр. кутия, тунел, котешко дърво), където мяукащият приятел да се скрие или да се отпусне, след обучението.

Методът на обучение, наградите (напр. храна, играчки), помощните средства (кликер, мишена) продължителността на обучението (около 3-5 минути) трябва да бъдат съобразени с вашата котка.

Играчките трябва да са играчки тип въдица с пера, тъй като те могат да се движат бързо по земята, да имитират движение на плячка и, може би най-важното, да осигуряват разстояние от ръцете и краката ви. Това намалява вероятността от ухапване, тъй като котката може да хване и да захапе играчката, а не вас.

Метод 1: Модификация на поведението на котката

котка се обучаваСнимка: iStock

Използвайте техники за промяна на поведението на мъркащия приятел: процес, чрез който намалява емоционалните реакции към неприятен или отрицателен стимул след често излагане на него, за да помогнете на вашата котка да свърже страшния стимул с положително преживяване.

Ако вашата котка се страхува и се нахвърля върху непознати, променете поведението, като съчетаете любимото ѝ лакомство с виждане на непознатия първо от разстояние, след което постепенно намалявате разстоянието, като многократно храните гальовния приятел с любимата му храна, след като се отпусне в присъствието на този човек.

Стимулът ще трябва да се повтаря в продължение на много време, докато вашата котка промени възприятието си за непознатия към положително.

Метод 2: Обучение с кликер

котка се обучаваСнимка: iStock

Обучението с щракване или кликер се използва основно за обучение на ново поведение чрез използване на звук от щракане незабавно, когато вашата котка изпълнява определеното поведение и го възнаграждава.

Например, ако котката ви хапе, за да привлече вниманието ви, научете я да „пита учтиво“, като тренирате реплики като „здравей“ или „дай пет“. Докато останете последователни и само засилвате положителното поведение, вашата котка ще научи, че докосването работи, но хапането не.

Метод 3: Научете котката да играе с играчките си

Още докато котето е малко е добре да има наоколо достатъчно играчки и забвления, за да свикне да играе с тях, вместо да използва ръцете и краката ви. Постарайте се още докато сте малки да не позволявате на гальовния приятел да играе с вашите части на тялото. Дори и докато котето е малко и захапването е сладко, не забравяйте, че котката ви ще порасне и тогава зъбите ѝ ще нанасят много повече болка.

Метод 4: Не учете котката да получава винаги, това което иска

Стопаните на домашни любимци по невнимание засилват поведението на търсене на внимание, като дават на котката нещо, което тя цени (лакомство, галене, внимание), винаги когато тя си го поиска. Например котката ви мяука всяка нощ в определен момент и вие винаги ставате, за да я погалите или да ѝ дадете храна, за да спре. По този начин обаче вие я учите, че когато тя мяука всяка нощ - ще получи това, което иска.

За да промените нежеланото поведение, възнаградете поведението, което искате, като например да почерпете котката си преди лягане, но когато започне да мяука през нощта - игнорирайте.

Метод 5: Научете се да четете езика на тялото на вашата котка

котка се обучаваСнимка: iStock

Научете се да разбирате езика на тялото на вашата котка. Концентрирайте се върху това къде вашата котка обича да бъде галена (обикновено по главата и брадичката, понякога по гърба) и ограничете потупването до тези области.

Ако забележите, че гальовният приятел не е в настроение за галене - просто не го правете, тъй като ще си изпросите ухапнане или одраскване. В идеалния случай спрете да галите мъркащия си приятел след няколко минути, за да избегнете свръхстимулация.

Никога не викайте и не наказвайте котето си, особено когато е в много силно провокирано състояние. Не забравяйте, че успешните резултати от обучението се основават на идентифицирането на точната причина за хапането и техниката, подходяща за вашата индивидуална котка. Бъдете търпеливи и проявете разбиране, когато обученията понякога не вървят. Просто продължавайте и не се отказвайте.

Виж още