Как да примамите улична котка да влезе в транспортна кутия

котка в транспортна чанта Снимка: iStock

Н езависимо дали се опитвате да я заведете на ветеринар, да я транспортирате до ново място или просто да я пазите в безопасност, примамването на улична котка да влезе в транспортна чанта може да бъде истинско предизвикателство. Но с малко търпение, подготовка и някои трикове може да постигнете успех. В тази статия ще ви дадем полезни съвети и идеи, които може да опитате, за да примамите гальовния приятел, който е свикнал да живее на улицата да влезе в транспортната кутия.

1. Създайте безопасна и спокойна среда

Уличните котки често се страхуват от непозната среда и хора. За да улесните процеса на поставянето им в транспортна чанта, най-добре е да създадете безопасна и спокойна среда, в която да се чувстват комфортно.

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Един от начините да успокоите улична котка е да използвате феромонов спрей или дифузер. Тези продукти отделят успокояващи аромати, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и стреса при котките.

Dogsandcats.bg

2. Използвайте храна и лакомства, за да примамите котката

Един от най-ефективните начини да вкарате улична котка в транспортна чанта е да използвате храна или лакомства, за да я примамите вътре. Това работи особено добре, ако котката е гладна или любопитна, а уличните котки често са едно от двете. Поставете клетката на безопасно разстояние от гальовния приятел и оставете вратата отворена с малко храна или лакомства вътре. Позволете на мъркащия приятел да се доближи до чантата според собствените си условия и да я изследва със свое собствено темпо.

Ако котката се колебае да влезе в клетката, преместете лакомствата и храната точно на входа. Бъдете търпеливи и оставете котката сама да влезе вътре.

3. Използвайте играчки

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Друга ефективна техника е използването на играчки. Известно е, че уличните котки са любопитни и игриви, така че поставянето на играчка, с която могат да си играят в кутията, може да бъде чудесен начин да ги разсеете и да ги накарате да се чувстват по-комфортно.

4. Бъдете внимателни

Когато искате да помогнете на улична котка, не забравяйте, че тя не са като домашните. Тези гальовни приятели не са свикнали с контакт с хора и могат да се развълнуват или изплашат, ако се почувстват застрашени. Използвайте ръкавици и кърпа, за да се справите с котката, ако е необходимо, и избягвайте резки движения или силни шумове.

5. Маскирайте транспортната чанта

Някои естествени материали може да направят транспортната чанта доста привлекателна и дори част от средата навън. Поставете листа, малки клони или около горната част, страните и пода на клетката. Уверете се, че вашата маскировка не пречи на затварянето на вратата.

6. Потърсете помощ от организации за спасяване на животни

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Ако се борите да вкарате улична котка в транспортна чанта или се нуждаете от помощ при улавянето или транспортирането ѝ, помислете дали да не се свържете с местна организация за спасяване на животни. Те често имат опит в работата с улични животни и могат да предоставят съвети и подкрепа. Те също могат да осигурят хуманни капани или други инструменти и консумативи, които да помогнат в процеса.

Вижте още:

Каква транспортна чанта да избера за котката ми

Етикет във ветеринарната клиника с котка

Как да пътуваме с две котки

Виж още