Усеща ли котката ми, че съм бременна

бременна жена и котка Снимка: iStock

П овечето собственици на котки биха се съгласили, че техните гальовни спътници имат„шесто чувство“ и са способни да усетят странни неща, които на пръв поглед не би трябвало. Що се отнася до бременността, много собственички на котки са разказвали истории за това как са усетили, че мъркащият им спътник разбира, че нещо е различно дори преди самите те.

Сред анекдотите присъстват истории, как някои котки започват да се отнасят по-внимателно към бременните си стопанки през този период. И така, може ли да има доза истина в тези твърдения?

Могат ли котките да усетят, че стопанките им са бременни

Няма научни доказателства, които да дадат положителен отговор на този въпрос. Въпреки това, има солидни наблюдения, че гальовните животни могат да възприемат определени промени, които настъпват по време на бременност и от там да „разберат“, че нещо е различно.

Dogsandcats.bg

Дори и котките да не схващат човешката „концепция“ за бременност и да не осъзнават, че след известно време ще се появи нов човек в дома, те по-скоро забелязват промените, които настъпват в дома и в тяхната стопанка.

Силното котешко обоняние надушва хормоналните колебания при бременност

бременна жена и коткаСнимка: iStock

Котешкото обоняние е 14 пъти по-чувствително от това на хората, тъй като те имат много по-голям брой рецептори за миризма. Това дава на котките способността да помиришат неща, които хората дори не могат да си представят, включително хормонални промени, които се случват при бременна жена. Хормоните променят значително миризмата на котешката стопанка, което всъщност е знак за гальовния домашен любимец, че нещо се случва.

Котките променят ли поведението си, докато стопанката им е бременна

Има вероятност бременността да промени поведението на гальовния домашен любимец. Важно е да се има предвид обаче, че котките са индивиди с уникални личности и характеристики. Някои могат да променят поведението си, а други - не.

Някои разлики в поведението, които биха могли да се забележат са:

  • По-голяма привързаност
  • Могат да станат по-бдителни и да защитават стопанката си
  • Стават по-любопитни
  • Могат да изглеждат раздразнени или притеснени
  • Могат да проявят признаци на стрес и тревожност

Промени в жената, които биха могли да бъдат забелязани от котките

Важно е да се има предвид, че хормоните не са единствените промени, които се случват по време на бременност. Котките са чувствителни животни, които могат да възприемат забележат дори и най-малките промени, така че на гальовния спътник биха могли да му направят впечатление следните изменения:

  • Телесна температура

По време на бременност телесната температура на жената се повишава с около половин градус над средната. Тази промяна обикновено остава незабелязано от жената, освен ако тя не измерва редовно телесната си температура, но всяка котка в дома може много лесно да усети промяната. Всички знаем колко много нашите котенца обичат да търсят топлина, така че може по-често да предпочитат топлината и скута на бременната стопанка.

бременна жена и коткаСнимка: iStock

  • Промяна в рутината

Докато някои хора може да са в състояние да се придържат към обичайната си рутина, преди бебето да се появи, други може да се наложи да коригират ежедневието си, за да се приспособят към бременността. Независимо дали графикът ви е различен или не, мъркащият приятел ще забележи промяната.

  • Поведение и настроение

Не е тайна, че промените в настроението и поведението могат да настъпят по време на бременност. Между хормоналните колебания, вълнението, нервността и очакването за новото бебе, поведението на всички в домакинството ще се промени по някакъв начин. Гальовните животни могат да забележат това, дори и въпросните промени да не ги засягат пряко.

Въпреки че гальовните животни може да са в състояние да забележат някои от различията, които настъпват по време на бременност, няма научни доказателства, че те могат или да усетят, или да разберат, че собственичката  им е бременна. Независимо от това, добра идея е да предприемете правилните стъпки, за да гарантирате, че вашата котка прави плавен преход към живота с новото бебе.

Вижте още:

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

Как да изберем коте, което да подхожда на нашето семейство

Какво трябва да знаят бременните жени за съжителството с котка

Виж още