5 най-чести причини за внезапна смърт при котките

котка Снимка: iStock

К огато домашен любимец дойде във вашия дом, вие се подготвяте той да бъде част от вашето семейство за около 10 години или повече. Но понякога, за огромно съжаление, привидно здрави котки умират неочаквано на всяка възраст. Внезапната смърт на домашен любимец може да бъде болезнена, особено ако не знаете причината и не сте очаквали това да се случи. Има няколко различни домашният любимец да почине без никакви видими симптоми, водещи до смъртта.

В тази статия ще обсъдим най-често срещаните причини за внезапна смърт при котките. 

1. Травма

коткаСнимка: iStock

Смъртта поради травма за съжаление е често срещана, особено при котки, които живеят навън или такива, които често се разхождат безпризорно. Някои видове смъртни случаи, свързани с травми, могат да включват прегазване от превозни средства, атаки на животни, падане от прозорец и други инциденти.

Dogsandcats.bg

Степента на смърт от травма е много по-ниска при котки, които се отглеждат само на закрито, но не е невъзможно. В дома ни също има множество предмети и уреди, които евентуално могат да причинят смърт на мяукащия приятел, но вероятността действително е доста малка. 

За да минимизирате тази причина за смърт при гальовния приятел - не го пускайте да се разхожда сам навън - по первази, двор и тн. Ако живеете в къща и все пак не искате да лишите мяукащия приятел от приключения навън -обезопасете двора си, така че котката ви да не може да излезе. 

2. Сърдечно заболяване

Въпреки че някои видове сърдечни заболявания могат да имат различни симптоми, други - нямат особено или те са много фини, дори никакви докато мъркащият приятел просто не заспи завинаги. 

Примери за котешки сърдечни заболявания могат да включват хипертрофична кардиомиопатия, дилатативна кардиомиопатия и рестриктивна кардиомиопатия, като първата е най-често срещаната при котките. Често тези заболявания причиняват вторични проблеми, които водят до образуване на кръвни съсиреци, което също може да причини внезапна смърт при засегнатите котки.

3. Инсулт

Котките могат да умрат внезапно от инсулти, които са прекъсване на притока на кръв към мозъка. Те могат да бъдат причинени от кръвни съсиреци или от разкъсани кръвоносни съдове в мозъка. Инсултите могат да имат различни симптоми, включително слабост, невъзможност за ходене, гърчове, внезапна слепота и внезапна смърт. Една от причините за инсулти при котки е високото кръвно налягане, а това е предотвратимо и лечино, стига да се открие при мяукащия приятел. Затова помагат ежегодните рутинни прегледи при ветеринар, а при възрастните котки - на всеки шест месеца.

4. Отравяне

коткаСнимка: iStock

Друга често срещана причина за внезапна смърт при котки е излагането на токсични или отровни вещества. Отравяне може да настъпи, когато котката ви погълне или влезе в контакт с токсично вещество. Дори малки количества от някои вещества могат да причинят смърт. Отравянето може да доведе до редица симптоми, включително повръщане, диария, лигавене, треска и други.

Най-често срещаните смъртоносни отрови за котки включват лекарства, торове, антифриз, инсектициди и отрови за гризачи. Съхранението на опасни вещества извън обсега на котки ще намали риска от отравяне.

5. Септичен шок

Септичният шок при бърз отказ на тялото поради широко разпространена инфекция. Въпреки че септичният шок често е краен стадий на инфекции с ясни причини или симптоми, като нараняване или дълготрайни симптоми на инфекция, понякога може да се появи внезапно, само с леки симптоми или без симптоми преди това.

Признаците на септичен шок включват отказ от хранене, повръщане, диария, летаргия, треска, раздут корем и затруднено дишане. Хубавото в тази ситуация е, че налице има някакви признаци, но тъй като всичко се случва твърде бързо - дори и навременната намеса не задължително ще спаси гальовния спътник.

коткаСнимка: iStock

Не е приятно да мислим за начините, по които нашите любими домашни любимци могат да ни напуеснат без да очакваме. Но в случай на трагедия търсенето на отговори и обяснения може да ни помогне да преживеем скръбта. Научаването за често срещаните причини за внезапна смърт също може да ни помогне да се подготвим и предотвратим някои състояния - особено смърт поради травма или отравяне.

За тези които не можем да предотвратим - освен обяснение на събитията друга утеха няма да имаме, но може би и тази информация би могла да ни помогне да се справим донякъде с мъката.

Виж още