Ваксини и обезпаразитяване при котките

ваксини и обезпаразиняване на котка Снимка: iStock

П овечето стопани възприемат домашния си любимец като част от семейството. Това е причината, която ни кара да искаме да ги предпазим от всичко, което може да им навреди. Ваксините са един от начините, по който можем да предотвратим голяма част от заболяванията на нашия мъркащ спътник и да му осигурим по-дълъг и здрав живот.

Едно от първите неща, които трябва да направите при осиновяване на коте (независимо от възрастта му) е да го заведете на ветеринар. Още повече, ако историята му не е съвсем позната за вас – прибрали сте го от улицата, взели взели сте бебе от котилото на съседите ви и т.н.

Разбира се, ако сте го осиновили от организация, със сигурност ще имате яснота какви ваксини са поставени, кога е обезпаразитявано за последно и какво се изисква от вас в близките седмици или месеци.

Да поговорим малко за задължителните ваксини и обезпаразитяване при мъркащите приятели!

Dogsandcats.bg

Как действат ваксините

ваксини и обезпаразиняване на коткаСнимка: iStock

Ваксините за домашни любимци действат по същия начин, по който и тези за хората. Неактивна част от болестта се инжектира в тях. Тялото разпознава неактивното заболяване като заплаха и имунната система реагира чрез произвеждането на антитела, които остават в кръвта. Това означава, че ако гальовният ви приятел се зарази с болестта, организмът му ще се пребори бързо и симптомите ще са минимални. Ваксините са разделени в две категории – основни (задължителни) ваксини и незадължителни ваксини. Основните ваксини трябва да се поставят на всички котенца и котки, докато незадължителните се препоръчват само при риск от излагане на определено заболяване.

Важно е да знаете, че дори и най-добрата ваксина не може да осигури 100% защита. Ефективността на ваксинациите зависи от много неща: възраст на котето, имунна система, риск от излагане на определено заболяване, както и наличието на други здравословни проблеми. Според начина на живот на вашето котенце, ветеринарният лекар ще определи най-подходящата програма за ваксиниране.

Възможно е някои котенца или котки да са отпаднали за ден-два след поставянето на ваксината. Понякога мястото на убождане леко се подува или възпалява. Други мъркащи приятели изпитват лека болка на това място. Добре е да го наблюдавате, за да сте сигурни, че отокът изчезва в рамките на няколко дни. Ако това не се случи, задължително отидете при вашия ветеринарен лекар.

Препоръчителен ваксинационен план за коте

Основните ваксини са срещу най-често срещаните и опасни заболявания, на които котето има най-голяма вероятност да бъде изложено.

Първите ваксинации обикновено се правят когато мъркащият приятел е на възраст между 2 и 3 месеца.

След като стане на една година, котенцето се реваксинира всяка година за същите заболявания.

Първа ваксина

Първата ваксина се поставя на около 60-тия ден от възрастта на мъничето. Тя е срещу следните заболявания:

  • Ринотрахеит, известен още с имената Херпес или котешка хрема (fHV), който причинява инфекция на горните дихателни пътища. Някои симптоми могат да бъдат висока температура, кихане, кашлица, секрети от очите и носа.
  • Калицивироза, котешки калицивирус (FCV), което представлява друг вид инфекция на горните дихателни пътища. Засяга белите дробове и може да причини пневмония.
  • Котешки панлевкопения вирус (FPV), понякога наричан котешка чума, причиняваща диария и повръщане и в много от случаите е фатална.
  • Котешки левкемия вирус (FeLV), който потиска имунната система, правейки заразената котка много податлива на други болести.

В някои клиники можете да изберете между различни видове ваксини. Някои обхващат всичките болести (и логично са по-скъпи), а по-бюджетния вариант са за няколко ваксини.

По принцип, не е страшно, ако не ваксинирате мъркащия си приятел с всички видове и се спрете на ваксина срещу по-малко болести. Това в никакъв случай не е лошо решение, още повече ако в момента не можете да си позволите по-скъпия вариант, а мъркащият ви приятел е в добро здраве и няма нужда от всички ваксини. В допълнение, можете на втората година да поставите ваксина срещу всичките болести.

Разбира се, консултирайте се с ветеринарния си лекар кой вариант би бил най-подоходящ за вашия мъркащ гальовен спътник, като се вземе предвид неговата история, здравословно състояние и начин на живот, който ще води.

Втора ваксина

малко коте с играчкаСнимка: Pixabay

Втората ваксина (за същите болести) се поставя когато гальовния ви приятел е навършил три месеца. Ориентировъчно има един месец между двете ваксини.

След това ваксината се поставя веднъж в годината, т.нар. реваксинация.

Незадължителни ваксини

Незадължителните ваксини може да бъдат срещу всякакви заболявания, на които котенцето има риск от излагане. Такива ваксини може да бъдат срещу следните заболявания:

  • Ваксината против бяс е задължителна в рамките на Европейския съюз, така че ще трябва да ваксинирате котенцето, ако смятате да пътувате с него в ЕС. Обикновено може да се постави около шестия месец.
  • Вирус на котешка имунна недостатъчност (FIV).
  • Ваксинации срещу хламидия, левкемия и др.

Обезпаразитяване

ваксини и обезпаразиняване на коткаСнимка: iStock

Независимо от къде сте взели котето си и от това какво са ви казали за неговото здраве, ваше задължение е да го заведете при ветеринарен лекар.

Почти всички котенца, които не са обезпаразитени, имат вътрешни паразити.

Препоръчително е да се направи фекална проба, защото по този начин може да се открият други вътрешни паразити, които не са включени в основните препарати за вътрешно обезпаразитяване.

Ако от пробата на изпражненията са открити вътрешни паразити, вашето коте ще бъде обезпаразитено. В зависимост от вида обезпаразитяващо средство, може да е необходима втора доза и повторното посещение.

Има различни видове обезпаразитяващи препарати и в повечето случаи се препоръчва ежемесечно обезпаразитяване срещу външни паразити (кърлежи, бълхи, ушни акари и други) и на всеки три месеца срещу вътрешни (червеи, глисти, тении). Единият вид се дават под формата на хапче директно в устата на котета. Другият вид се слагат под формата на капки в задната част на врата на котето. Те са с широко поле на действие – убиват възрастни бълхи, кърлежи, ушни акари, анкилостоми и кръгли червеи, както и предотвратяват излюпването на яйца от бълхи. В повечето случаи тези продукти се предлагат само от ветеринарен лекар.

Поставянето на ваксини и обезпаразитяването му трябва да е едно от първите неща, които следва да направите, когато ново мъркащо животинче заживее с вас. Дори и котето да е било в сигурни ръце, бебетата имат все още не добре развита имунна система и са предразположени към различни състояния. Най-добре да ги избегнете, като поставите задължителните ваксини и го обезпаразитявате редовно според препоръка на ветеринарния ви лекар.

Вижте още:

Видове вътрешни паразити при котките

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

Виж още