5 неща, които може би правите, но са опасни за домашния любимец

котка и собственик Снимка: iStock

Р азбира се, че никога не бихте наранили умишлено любимия си домашен любимец, но какво ще кажете, ако има неща, които правите - може би дори всеки ден - но вероятно вредят на косматия ви приятел?

Поставяме безопасността на първо място, затова ще разгледаме пет човешки навика, които влияят неблагоприятно на домашните любимци. Някои от тях са очевидни, като пасивното пушене, но други са по-скрити опасности, като храненето на котката с определени храни.  

1. Пушене около котката

Може да не сте се замисляли, но пасивното пушене е вредно за домашните любимци колкото и за хората. Излагането на косматите ни приятели на тютюнев дим от в дома увеличава честотата на рак на носа, алергични кожни реакции, сърдечни заболявания и по-висок риск от лимфом и рак на устната кухина.

2. Прекомерно хранене с човешка храна

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Колкото и да е сладко да споделяме пържолата си с гальовния домашен любимец, трябва да сме наясно, че нашата храна често е лош избор за котките. Те имат различни хранителни нужди от нашите и е съвсем логично да се нуждаят от пълноценна котешка храна. Споделянето на малко сготвено месо без подправки или безопасни зеленчуци е позволено само като лакомство, но в никакъв случай не бива да прекаляваме. 

Прекомерното споделяне на човешка храна с мяукащия приятел води и до заучаване на поведение на „просене. С други думи - мъркащият приятел може да стане много досаден докато се храним, да проси храна или да краде от чиниите ни.

3. Даването на човешки лекарства, без да се консултирате с ветеринарния си лекар

Въпреки че може да е изкушаващо да "лекувате" заболяването на домашния си любимец с нещо от собствената си аптечка, това никога не е добра идея. Освен ако не сте инструктирани за това от вашия ветеринарен лекар, не давайте на животните никакви лекарства, които са предназначени за хора. Това е изключително опасно и може да има пагубни последици за котката ви!

4. Позволявате им да облизват лосиони и кремове

Често срещано и на пръв поглед безобидно е мъркащите приягели да искат да оближат ръцете, след като сме нанесли лосион или просто неволно да се галят в нас. Но трябва да имаме предвид, че това е много опасно. Както хората не бива да ближат или ядат козметика, така и домашните любимци. Така че бъдете внимателни и не галете котката си веднага щом сте нанесли лосион за ръце.

5. Използване на почистващи продукти, които са токсични за домашни любимци

котка и собственикСнимка: iStock

Обикновените почистващи препарати макар и ефективни, са токсични за гальовните животни. За котките те са особено опасни, тъй като те се разхождат и лежат по пода (който вие сте измили), а след това се облизват, за да се измият. По този начин де поглъщат останалия филм от препарата и това може да доведе до редица проблеми със здравето на домашния любимец. Уверете се, че ползвате безопасни за домашните любимци препарати.

Макар и да желаем най-доброто на мяукащия домашен любимец, трябва да се замислим дали неволно не правим нещо, което застрашава неговото здраве. Изброихме най-често срещаните пет неща, които може да са опасни за котката в нашия дом, но дали не пропускаме още нещо?

Виж още