Мога ли да разхождам котката си навън

котка на каишка Снимка: iStock

В иждали ли сте котка на разходка в парка? Факт, че това е необичайно за гальовните ни домашни любимци, но не е невъзможно.

Котките са любопитни и авантюристични животни. Неслучайно прекарват голяма част от времето си да наблюдават през прозореца и да следят за всичко, което се случва навън.

Някои от мъркащите ни приятели се радват на разходките на открито, тъй като това им дава възможност да изследват, да играят, да наблюдават птици, да се катерят по дърветата или да точат ноктите си на тях.

Ако искате да научите любимото си космато същество да излиза навън, трябва да започнете да го тренирате от малко. Това е моментът, в който животинчето учи лесно и бързо нови неща. По-късно ще можете да надграждате неговите знания и умения, да пътувате с него или да го учите на команди.

Dogsandcats.bg

Не всяка котка иска да излиза

Трябва да дадете шанс на домашния си любимец без да го насилвате. За голяма част от мяукащите представители разходката навън може да е ужасяваща и те никога да не харесат такова приключение. Всичко това е съвсем в реда на нещата. Просто вашата котка предпочита спокойствието и тишината на дома и се чувства комфортно да се развихря на закрито.

Ако вкъщи отглеждате един истински шампион по пакостите с много енергия, на който играчките все не му стигат, бихте могли да го заведете на разходка навън. Това ще направи животът на гальовното ви животинче много по-интересен и забавен.

Разхождането на мяукащия ви любимец навън ще стимулира мозъкът и сетивата му и ще го прави по-умен. Когато излезе на разходка, котето ще се сблъска с много различна среда и ще бъде по-ангажирано. Ще намери нови игри, ще наточи ноктите си на някое дърво и ще усети нови миризми.

Купете подходящ повод и нагръдник

В зоомагазина биха могли да ви съдействат за правилния размер и модел. Тънките каишки не са препоръчителни, тъй като биха могли да го стягат на определени места. Най-добрият вариант е нагръдник, който да обхваща гръдния кош на котето, и да пристяга равномерно тялото му.

котка на каишка поставянеСнимка: iStock

Котките са пластични същества и често предизвикват законите на физиката. Трябва да се убедите, че екипировката приляга идеално и няма опасност пакостникът ви да се измъкне от нагръдника. Имайте предвид, че при по-пухестите породи като Сибирска или Рагдол, слагането на нагръдник може да е по-трудно.

Започнете с тренировки вкъщи

Котките не са свикнали да се разхождат като кучета и реагират по тотално различен начин. Процесът е продължителен, така че се въоръжете с търпение и много лакомства, с които да награждавате послушния си домашен любимец.

След като сте се сдобили с подходящия нагръдник, следва мъркащият ви спътник да свикне с него вкъщи.

Оставете нагръдника близо до играчките му или до негово любимо място. Дайте време на мъничето да го подуши и да си поиграе с него. На първо време, целта е да свикне с този предмет и да не се плаши от него.

Следващата стъпка е да поставите нагръдника и да оставите вашия пакостник да се разхожда с него из апартамента ви, за да свикне да го носи. Не забравяйте да го награждавате всеки път за доброто поведение.

Когато поставите нагръдника за първи път е нормално косматият ви приятел да се възпротиви. Не го насилвайте, но и не се отказвайте. Опитайте отново на следващия ден или няколко дни подред. В случай, че не успеете да сложите нагръдника, котето е агресивно или стресирано, в никакъв случай не го притискайте. Може би разходките навън не са за него.

След като поставите нагръдника на домашния любимец го оставете да се разходи с него из къщи. Не забравяйте наградата. Повтаряйте упражнението няколко дни, докато не се убедите, че котката ви е свикнала и се чувства комфортно с новия си аксесоар.

Следва да поставите каишката и да оставите мяукащия ви спътник да се разходи с нея, влачейки я по пода. По този начин ще свикне, че има нещо завързано на тялото му. Финалната стъпка е да вземете каишката и да го разходите из апартамента с нея. 

Много е важно за всеки напредък да награждавате котето, за да знае, че се справя добре.

Време е за котешка експедиция навън

Сложете нагръдника, дръжте каишката и отворете вратата. Оставете пакостникът да излезе сам, да подуши вратата и да направи първи стъпки във входа. Възможно е първата разходка да се ограничи само до изследване на входа. Оставете животинчето да ви води и наблюдавайте реакциите му. Ако видите страх в поведението му, приберете го и опитайте отново след няколко дни. 

котка на каишка поставяне 2Снимка: iStock

Най-малко стресиращо за котето би било да се разходи необезпокоявано в затворен двор, далеч от кучета и шумове. Ако нямате това пространство и живеете в града, добра възможност би било да отидете с кола в природата, за да избегнете излешен стрес за мъркащия ви спътник.

За какво трябва да внимавате, докато разхождате котето навън?

  • Кучетата могат да бъдат особено опасни, тъй като някои от тях инстинктивно биха подгонили плахия ви все още мъркащ любимец. Именно за това е добре да разхождате мяукащия ви приятел в двор или далеч от други животни. Не забравяйте, че трябва винаги да сте нащрек, и да наблюдавате какво се случва около вас!
  • Катерене по дърветата. Котките са непредвидими същества. Дори вкъщи се втурват към лампата или се покатерват на най-високия шкаф без ясна за вас причина.  Същото може да се случи навън, където да хукнат към някое дърво, а ако сте отпуснали каишката ще трябва да предприемете евакуационна кампания по свалянето. Котките са добри в катеренето, но не толкова в слизането. Най-сигурния начин е да не отпускате каишката прекалено, за да може котето да е близо до вас. 
  • Ваксини, обезпаразитяване и чип. Преди да излезете навън трябва да сте сигурни, че сте направили всички необходими ваксини и приложили препарати за широкоспектърна защита срещу вътрешни и външни паразити. Имплантирането на микрочип би помогнало да се идентифицира животинчето, в случай че избяга. 
  • Храна. Наблюдавайте котката си и какво яде. Не позволявайте да консумира храна от улицата, тъй като това може да доведе до отравяне. 
  • Внимавайте с вратата. Ако разходките зачестят и пакостникът ви свикне с тях, най-вероятно ще се навърта по-смело около входната врата когато влизате и излизате. Обучете го, че излизането се случва само когато е вързан с каишка. 

Излизането навън с домашна котка може да е много забавно както за вас, така и за нея. Това е прекрасен начин да запознаете домашния си любимец с външния свят и да разнообразите ежедневието му. Бъдете търпеливи, не насилвайте животинчето и винаги поощрявайте доброто му поведение. 

Виж още