С каква храна да храня котката си: мокра или суха

мокра и суха храна Снимка: iStock

Х убавото е, че почти всяка храна, която се предлага на пазара, независимо дали суха или мокра, е богата на протеини и вещества, от които мъркащият ви приятел има нужда. С други думи, ако храните котката си с котешка храна няма какво толкова да сбъркате.

Все пак, имайте предвид, че за да отглеждате здраво животинче, е необходимо да се съобразите с няколко обстоятелства - неговото тегло, цялостното му здравословно състояние (дали има нужда от нещо специфично или не) и какъв е вашият бюджет.

Дали ще изберете предимно суха или мокра храна или ще ги комбинирате, това ще решите заедно с вашия ветеринарен лекар. Нека да научим малко повече и за двата вида!

Какви са основните разлики между двата вида храни

  • Съдържание на вода

мокра котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Основната разлика между сухата и консервираната (мокра) храна е количеството вода, което се съсържа във всяка една от тях. Сухата храна съдържа приблизително около 10% вода, а останалите 90% се състоят от сухи вещества - протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. Консервираните храни съдържат приблизително 70%-80% вода. Неслучайно носят името „мокра храна”.

  • Производствен процес

Като се има предвид по-високото съдържание на вода в мокрите храни, те обикновено се приготвят с прясно или замразено месо, в комбинация с допълнителен протеин, който идва предимно от зърнени добавки. Месото се смесва с вода, мазнини и витамини и се затварят в консерви, където след нагряване се гарантира унищожаването на опасните вещества като патогени, които се срещат в храната.

Сухата храна се прави след като се смесят и сготвят месо, витамини, минерали и мазнини при висока температура. Понякога мазнината се добавя допълнително, за да се гарантира, че храната е вкуснаи и мъркащият ви приятел ще си оближе лапичките.

  • Хранителни вещества

Сухата храна за котки обикновено съдържа повече въглехидрати от консервираната. Обикновено мократа храна е една идея по-богата на протеини и има ниско съдържание на въглехидрати. Мазнините и протеините варират като количество и в двата вида храни. При някои сухи храни се добавят и пробиотици, които са необходими при определени здравословни състояние.

Ползи и недостатъци на мократа храна

Най-голямата полза от храненето с мокра храна е по-високото съдържание на вода.

Ако мяукащият ви спътник страда от бъбречно заболяване, диабет или заболяване на долните пикочни пътища, консумирането на повече вода ще е благоприятно за неговото състояние.

Също така, мокрите храни са много вкусни, и повечето капризни котки биха избрали тях пред сухата храна.

Основен недостатък на този вид храна е, че е малко по-скъпа от сухата и това играе важна роля при финалния избор на храна. Също така нейното съхранение е малко по-трудно, тъй като обикновено трябва да се изяде до 24 часа след отваряне на консервата.

Ако мъркащият ви приятел не е успял да се справи с консервата, можете да я съхранявате в хладилник, но трябва да бъде покрита с капаче, за да не изсъхне. В зоомагазините се продават капачета с различни размери и улесняват запазването на храната във вече отворената консерва.

В допълнение, ако мократа храна остане неизядена в паничката и след няколко часа мяукащият ви домашен любимец огладнее толкова много, че реши да се прежали да хапне застояла храна - има риск от стомашно-чревни разстройства.

Ползи и недостатъци на сухата храна

суха храна коткиСнимка: iStock

Това е по-евтиният вариант, така че е чудесен избор за стопани, които се придържат към по-строг бюджет. Хубавото на сухата храна е, че не се разваля дълго време, съхранява се извън хладилник и може да стои без проблем дълго време в купичката на котката ви без това да е опасно за него. С нея със сигурност няма да ви се налага да хвърляте неизядена развалена храна.

В допълнение, можете да я зареждате в автоматични хранилки или пък пъзели и да направите храненето на котката ви по-забавно.

Относно недостатъците, тъй като тази храна съдържа по-голямо количество въглехидрати, обикновено тя е виновникът за затлъстяването на котките. Тази храна е почти постоянно заредена в купичката и собствениците често не си дават сметка, че така мъркащият им приятел похапва цял ден, което може да доведе до неговото напълняване.

Ако пък котката ви страда от някакви зъбни заболявания или пък поради някаква причина са отстранени част от зъбите ѝ, със сигурност ще се затрудни значително при сдъвкването ѝ.

Баланс между двете храни

Вече можете да предположите, че храненето само с единя вид храна не е добро решение.

За да балансирате идеално между ползите и недостатъците и на двата вида храни, най-добре да ги комбинирате и да храните мяукащия си приятел и с двете.

Ако се чудите кога да давате на котката си определена храна - вашият ветеринарен лекар би могъл да ви посъветва най-добре.

Всяка котка е различна, така че количеството храна е строго индивидуално. Някои собственици хранят мъркащите си приятели първо с мокра храна, а след като тя се изяде добавят суха. Други избират мократа храна само сутрин или вечер, а през останалото време гальовният съквартирант си похапва суха. Няма универсална формула, така че вашият ветеринарен лекар би могъл най-добре да изчисли подходящото количество от двата вида храни, подходящи за котката ви.

Няколко неща, за които трябва да внимавате

Избягвайте да храните гальовния си домашен любимец с домашна храна приготвена от вас. Разбира се, можете да му давате хапка или две от вашата храна, но в никакъв случай не заменяйте котешката храна с човешка. Тъй като мяукащите приятели са строго месоядни животни, те имат нужда от огромно количество протеин всеки ден, който се съдържа в котешките храни.

котка яде суха хранаСнимка: iStock

В допълнение, тези храни са богати на таурин , който е незаменима аминокиселина, без която мъркащите животни не могат да функционират пълноценно. Неслучайно котешките храни са предвидени за котки. Те съдържат всички необходими нутриенти, които гальовните животинчета не могат да произвеждат сами.

Включването на вашия ветеринарен лекар в решението ви с какво да се храни котката ви е много полезно, тъй като няма да намерите по-добър източник на информация и съвети. Също така е важно да се съобразите и с вкуса на вашия мъркащ спътник. Тъй като котките са много капризни, можете да срещнете известни трудности докато „напипате” правилната комбинация от храни.

Вижте още:

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още