5 потенциални причини защо котката мирише на изпражнения

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

Е дин от големите плюсове на това да притежавате котка е нейната чистота - черта, с която котките са известни, но понякога може да усетите лоша миризма, идваща от гальовния спътник, например на изпражнения.

Като се има предвид, че котките са толкова придирчиви по отношение на ежедневните си бани, ако котката ви изведнъж започне да мирише на изпражнения, има причина за безпокойство. Макар че рядко става дума за нещо сериозно, все пак това е проблем, който ще искате да разрешите възможно най-бързо, както заради вас, така и заради котката ви!

В тази статия ще разгледаме пет често срещани причини, поради които вашата котка може да мирише на изпражнения, и какво бихте могли да направите, за да ѝ помогнете.

1. Мръсна тоалетна

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Поддръжката на тоалетната е също толкова важна, колкото и всяка друга част от нуждите на вашата котка, но дори и при чиста и добре поддържана тоалетна вашата котка може да се окаже с миризма на изпражнения. Някои мъркащи приятели, особено котенцата, могат да си играят вътре в тоалетната, като по невнимание разнасят изпражненията по цялата си козина. Освен това котките инстинктивно обичат да покриват изпражненията си с пясък и в този процес козината им може да се изцапа. Това е особено често срещано при дългокосместите котки.

Решението на този проблем е доста просто - почиствайте тоалетната по-често или опитайте с друг вид пясък, ако смятате че този полепва твърде лесно по козината на котката.

2. Мръсотия, която полепва по козината

Макар че котките са обсебващи самопочистващи се, изпражненията все пак могат да залепнат и да се втвърдят по козината им, особено при дългокосместите породи. Това може да бъде причинено от по-течни изпражнения, ако котката ви е с разстроен стомах, а ако забележите втвърдени изпражнения около задната част на котката си, може да има проблем с храносмилането. Освен това котките с наднормено тегло или със здравословни проблеми като артрит не могат да достигат правилно частите на тялото си и да се почистват адекватно.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако котката ви има сплъстена козина около задния си край, може да се наложи да подстрижете внимателно района и да отстраните сплъстената козина. Също така е добра идея да поддържате зоната подстригана, за да предотвратите образуването на кичури по-късно. Това ще помогне при котки с наднормено тегло или болни котки, но, разбира се, здравословният проблем все пак трябва да бъде диагностициран и лекуван от ветеринарен лекар.

3. Промяна на диетата

Котките са месоядни животни и се нуждаят от специфична диета, за да останат здрави и щастливи. Неправилната диета, състояща се от твърде много зърнени храни, зеленчуци и плодове, може да причини диария. Освен това внезапната промяна на диетата също може да предизвика тези симптоми, което води до залепване на течни изпражнения в козината на котката.

Хранете мъркащия домашен любимез си с най-качествената храна, която можете да си позволите, и се уверете, че тя е пълна с протеини от животински произход - риба, говеждо и пилешко месо. Ако сменяте обичайната храна на котката си с друга марка, направете прехода бавно в продължение на няколко дни, за да избегнете твърде силна реакция на храносмилането.

4. Храносмилателни проблеми

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Проблемите с храносмилането могат да причинят диария или течни изпражнения, които могат да попаднат върху козината на котката ви, но те могат да причинят и газове. Ако гальовният спътник мирише на изпражнения, но не можете да забележите видимо такива по козината му, може би усещате само газове. Храносмилателните проблеми могат да бъдат от внезапна промяна в диетата или други причини, включително:

  • Зърнени храни като пшеница, соя и царевица
  • Развалени храни
  • Алергии
  • Космени топки

Причината може да бъде и храна с много фибри, затова проверете списъка със съставките на храната на котката си, за да се уверите, че тя не съдържа големи количества. Избягвайте да давате на котката си млечни продукти и големи количества зърнени храни и се уверете, че избягвате всякакви развалени храни. Ако всичко това е наред, може да има алергия, за чието диагностициране ще трябва да ви помогне ветеринар или да я откриете чрез елиминационна диета.

5. Проблеми с аналните жлези

Котките могат да имат проблеми с аналните жлези и ако храната и тоалетната им са наред, това също може да е причина за неприятната миризма на котката ви. Тези ароматни жлези обикновено се изразяват по време на дефекация и маркиране на територия и имат силна миризма, подобна на изпражнения. Ако аналната им жлеза се запуши, тя може да развие инфекция, да започне да изтича или да се образува абсцес, като и двете могат да доведат до неприятна миризма.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви изпитва затруднения да си върши работата и показва признаци на дискомфорт, като постоянно облизва областта, може да има проблем с аналната жлеза и трябва да я заведете на ветеринар възможно най-скоро.

Вероятността котката ви да страда от анална инфекция е сравнително малка, така че миризмата най-вероятно идва от сплъстената козина или разхвърляната тоалетна. В този случай банята е първото нещо, което трябва да направите! Проверете козината на котката си за следи от залепнали изпражнения и проверете тоалетната за признаци на диария.

Ако няма видима причина, поради която котката ви да мирише лошо и проблемът все още продължава, трябва да отидете на ветеринарен лекар за допълнителни изследвания.

Виж още