Как да спасим коледната елха от домашната си котка

котки бутнали коледна елха Снимка: iStock

В сички обичаме Коледа и това без съмнение е любим празник на повечето хора! С напредването на месец декември, жилищата ни започват да миришат на сладки и канела, прозорците ни силно светят с лампички, коледният венец на външната врата е закачен, а елхата е поставена на най-видно място.

Да, това звучи като мечта за собствениците на мяукащ домашен любимец и истинско коледно чудо, ако темпераментното животинче ни „позволи“ да украсим дома си. Докато за нас Коледа е магия, котката ни няма търпение да бутне елхата, да изяде всичките гирлянди или да се изживява като Тарзан, докато подскача от лампички на лампички.

Макар всичко това да е доста комично, в същото време крие редица рискове за гальовните приятели. Те могат да прегризат кабела на лампичките, от което да ги хване ток. Могат да бутнат елхата и тя да ги нарани. Да не говорим, ако имате чупливи играчки, а гирляндите са „чудесни“ за омотаване или задавяне.

Повечето котешки родители може би са се примирили с по-семпла украса, тъй като с осиновяването на котка у дома, всички сме наясно, че може да се отказваме от някои неща в името на това да имаме едно топчесто животинче, което да обичаме безкрайно. Не всичко е изгубено, може да опитате различни неща, за да спасите както коледната си украса, така и пакостливия си домашен любимец.

Dogsandcats.bg

И така, за какво трябва да внимават котешките родители по време на коледните празници?

Котките срещу коледната елха

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Представете си вълнението на мяукащия домашен любимец, когато види дърво цялото украсено с шарени предмети, които приличат на котешки играчки. Не можем да го отречем, нормално е да котката ви да бъде незабавно привлечена от светлините и дрънкулките.

За малките котета, които все още са много игриви, това е като увеселителен парк. По-порасналите представители могат и да се държат по-зряло и да ограничат интереса си към елхата до подушване. Други котки пък могат изобщо да не ѝ обърнат внимание, но това е рядкост.

Ако това е първата Коледа на котката ви, няма как да знаете как ще реагира, затова просто поставете коледното дърво и вижте какво ще се случи. Ако заварите 15 минути по-късно елхата на пода или пък мяукащия си приятел изгубен между клоните ѝ, може би е добре да я поставите в стая, където котката ви не влиза. Ако нямате такава стая, просто ограничете достъпа на мъркащото животинче до елхата. Може да ви е малко сърдито, но по-добре, отколкото да се нарани.

В случай че гальовният домашен любимец хапе дървото, имайте предвид, че това може да е опасно, ако съдържа пестициди, торове или други химикали. Като мярка срещу това, можете да увиете дънера с алуминиево фолио, тъй като то често отблъсква мяукащите приятели.

Ако разполагате с малка елха, бихте могли да я поставите високо на шкаф, до който гальовният домашен любимец не достига. Макар и това да звучи нереално, някои котки не се катерят абсолютно навсякъде. При това положение, дървото ще е извън обсега на мяукащия ви приятел, дори и да проявява интерес към него.

Може би е излишно да го казваме, но играчките и орнаментите трябва задължително да са от материал, който не е чуплив. Колкото и да са красиви и нежни стъклените играчки, те са много опасни, когато се счупят и могат да наранят не само котката ви, но и вас.

В допълнение, гирляндите, игличките на елхата и всички малки украси могат да предизвикват запушване на домашно-чревния тракт и да ви докарат проблеми по коледните празници.

Ако все още не сте се отказали напълно от елхата - най-сигурният вариант би бил просто да държите мяукащия си приятел далеч от нея или да го допускате докато и вие или член на семейството е наоколо. В никакъв случай не оставяйте котката си през нощта „насаме“ с елхата, тъй като бутането ѝ на пода може да е най-малкото зло.

Разбира се, ако гальовният ви приятел не проявява интерес към елхата - честито, имате късмет и можете да украсите дома си както вие бихте искали!

Котките срещу гирляндите и лампичките

котка и коледни лампичкиСнимка: iStock

Освен коледната елха, често обичаме да украсяваме изцяло дома си с гирлянди или лампички закачени на различни места - шкафове, прозорци, парапети. Мяукащите приятели обаче, не са в състояние да устоят на нещо лъскаво и мърдащо при всеки минимален полъх. Съвсем естествено е гальовният ви спътник да иска да си играе с тези неща. Опасностите са много - поглъщане на парчета от гирлянда или пък увиване до степен задушаване.

Тук решението е да украсите много нависоко. Ако имате висок таван, можете без проблеми да поставите гирлянди или лампички около лампите, като се уверете със сигурност, че котката ви не може от нито един шкаф да скочи там. След известни опити, тя ще види, че тези блещукащи неща са недосегаеми за нея и може би скоро ще изгуби интерес към тях.

Котките срещу коледните свещи

Празничните свещи са почти задължителен коледен аксесоар, който придава уютна атмосфера в дома. Ако сте котешки родител, може би вече сте свикнали с факта, че това е опасен предмет и е по-добре да се избягва, когато има пакостлив домашен любимец у дома.

Все пак, на Бъдни вечер и Коледа, не може да се лишите от свещите. Просто много внимавайте котката ви да не стига до тях. Най-добре да ги поставите на масата, където сте вие и семейството ви, тъй като мяукащият приятел едва ли ще се качи на отрупаната с какво ли не трапеза (макар и да му се иска, просто вие няма да му позволите) или ги поставете високо, където са недостъпни. И разбира се, не забравяйте да ги изгасите след това!

Котките срещу вкусната човешка храна

котка и котешка хранаСнимка: iStock

Макар всички да му отпускаме края и често да прекаляваме с коледните гозби, това не означава, че същото се отнася и за котката ни. Да, при наличието на толкова храна и аромати тя със сигурност ще прояви интерес към почти всяко ястие, но не забравяйте, че повече от тях са опасни за тези гальовни животни.

Можете да почерпите мяукащия си приятел с малко месо, ако не е овкусено или някакъв вид сготвен зеленчук, но много внимайте, защото някои храни и подправки са токсични за гальовните приятели. Не забравяйте да прибирате храната, тъй като темпераментното животинче със сигурност ще прояви апетит към нея.

Макар и коледните празници често да са предизвикателни за котешките родители, все пак, ако се погрижите да обезопасите жилището, бихте могли да имате дори спокойна Коледа. В повечето случаи, котките по-скоро ни развеселяват с реакцията си към украсата, отколкото да ни ядосват или притесняват, но все пак никога не е излишно да сме подготвени, за да предотвратим възможни проблеми.

Вашата котка катери ли се върху елхата? Как се справяте с поведението ѝ? Споделете ни в коментар, вашия случай може да се окаже много полезен за друг читател!

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Виж още