Как котките, които живеят навън оцеляват през зимата

котка навън през зимата Снимка: iStock

И звестно е, че мяукащите животни често са самодостатъчни и са в състояние да се грижат за себе си доста добре. Но как дивите и бездомните котки успяват да издържат на студа, докато прекарват цялото си време на открито през зимата? Въпреки че имат тези фантастични кожени палта, които вършат отлична работа, като ги топлят, дали са достатъчни при ниски температури, които падат под 0 градуса? Котките на открито могат да се справят в повечето случаи, за да оцелеят в студено време, но в особено студените дни те се нуждаят от помощ.

Ще проучим колко студено е твърде студено и как можем да помогнем на гальовните приятели, които всъщност нямат дом, да оцелеят през зимата.

Котките и ниските температури

котка навън през зиматаСнимка: iStock

Котки с всякакви форми и размери са оцелели при екстремни температури в продължение на хиляди и хиляди години. Както екстремните горещини, така и студовете, в допълнение към безплодните пейзажи с малко плячка, котките се адаптират и се справят добре благодарение на своите изключителни умения за оцеляване и инстинкти.

Dogsandcats.bg

Няма конкретна температура, която да е твърде ниска за котките, тъй като има редица фактори, които влияят на това как се справят със студа. Всичко от здравето на котката, теглото, възрастта и дебелината на козината са елементи, които могат да определят колко добре тя може да издържи на изключително студено време.

Въпреки това се смята, че всичко под 7°C е опасна температура за повечето котки. Това е моментът, когато може да възникне риск от хипотермия, когато телесната температура на котката падне под 37,8°C.

Как биха могли да оцелеят котките през зимата?

Повечето котки са в състояние да се стоплят, като намират малки, уютни места, където да се свият, което им позволява да задържат голяма част от телесната си топлина. Те търсят всяко кътче или пролука, за да им помогнат да се затоплят - гаражи, навеси, хамбари, дори под къщата ви - навсякъде далеч от вятъра, и това осигурява някакъв подслон. Някои диви колонии ще намерят най-топлото място и ще се скупчат заедно и ще се топлят взаимно.

Но част от живота през студеното време включва и необходимостта от вода и храна, което е мястото, където гальовните животни навън обикновено се сблъскват с проблеми. Поради студеното време плячката става по-трудна за намиране и прясната вода замръзва, което е проблематично, тъй като храната и водата са не само необходими за основното оцеляване, но също така помагат на котките да запазят енергията си. Тези котки изразходват по-голямата част от енергията си само в опит да останат топли, така че храната и водата не само ще им дадат допълнителната енергия, от която се нуждаят, но ще допринесат за изолирането им с допълнителна мазнина и по-дебела козина.

котка навън през зиматаСнимка: iStock

Това е моментът, където обикновено се нуждаят от помощ от хора. Много хора създават малки котешки къщи в дворовете или близо до блоковете си или държат вратите отворени за своите навеси и гаражи, за да дадат на мъркащите приятели лесен достъп до по-топли места. Освен това поддържането на запаси от храна и вода ще допринесе много за оцеляването на тези котки.

Как можете да помогнете на котките да оцелеят в студа?

Известно е, че някои бездомни котки търсят помощ, когато времето стане студено. Ако имате котка, която се появява и иска да влезе вътре и стига да се чувствате комфортно с това, може да спасите живота ѝ, като ѝ осигурите топло пространство вътре. Но имайте предвид, особено ако имате домашни любимци, няма да знаете дали тази котка е носител на паразити или болести.

Освен това трябва да уважавате нивото на комфорт на тези котки. Много от тях може да искат да идват и да си отиват, когато искат, и нямат интерес да станат домашни любимци. Не можете да принудите котка, която е свикнала да се скита навън да стане домашна. Тези котки са много по-щастливи, когато живеят навън, въпреки трудностите със студа и намирането на храна.

  • Къщички за котки

Създаването на малък „приют“ за бездомни и диви котки е чудесен начин не само да спасите живота на някои котки, но тъй като е малък, той ще свърши чудесна работа за запазване на топлината вътре. Това може да се постигне с кучешка колиба, малка барака или такава, която сами си направите. Един от най-популярните домашни укрития е контейнер за съхранение на открито с капак.

котка навън през зиматаСнимка: iStock

  • Храна и вода

Оставянето на допълнителна храна за котките навън ще бъде от изключителна помощ. Храната и водата наистина означават разликата между живота и смъртта. Някои препоръчват използването на суха храна за котенца, тъй като този вид храна обикновено е доста калорична.

Имайте предвид, че консервираната храна вероятно ще замръзне, ако не се изяде веднага, така че в особено мразовити дни сухата храна е най-безопасният залог.

Котките трябва да имат достъп до прясна вода по всяко време. За да не замръзне може да използвате изолиращ, дебел съд или да сменяте водата често, ако имате тази възможност.

Ако имате котка, която живее навън

Ако вашата котка е както домашна, така и такава, която се скита навън, трябва или да я държите на закрито, ако времето е опасно студено, или да ѝ осигурите безопасен подслон (като топло легло на вашата веранда или в гаража).

И не забравяйте...

Винаги поглеждайте под или почуквайте по капака на колата си, преди да я запалите, особено в студените дни. Много бездомни и диви котки намират начин да влязат във вашия двигател да се стоплят и могат да бъдат сериозно наранени, ако запалите колата си. Те също могат да се скрият върху гумите ви, така че е разумно да проверите отново там. Силното почукване около гумите и предния капак на колата, може да даде шанс на всяка котка да избяга.

котка навън през зиматаСнимка: iStock

Гаражите могат да бъдат подходящо място за подслон на котки, но се уверете, че нямате опасни химикали, като например антифриз, съхранявани там. Дори използването на антифриз върху колата ви може да бъде опасно за съседските котки. Ако попаднат на лапите си, те ще го оближат и това може да се окаже фатално.

Вижте още:

Как котките влизат под капака на автомобила и как да ги предпазим

7 забавни зимни дейности за котки и техните стопани

5 опасности, на които са изложени котките на открито

Виж още