Могат ли котките да консумират яйца

котка яде яйца Снимка: iStock

К огато си мислите за храни, с които да разнообразите диетата на мъркащи ви приятел най-вероятно изброявате наум различни видове риба или месо, но едва ли се сещате, че можете да го храните с яйца.

Истината е, че съществуват известни ползи, но и рискове от храненето на котка с яйца. Нека да ги разгледаме заедно!

Яйцата полезни ли са за котки

Хубавото на тези продукти е, че съдържат добри източници на протеини и мазнини, а както знаем - мъркащите домашни любимци имат нужда именно от това. По принцип, яйцата не се препоръчват като единствен източник на протеини, а по-скоро като допълнение.

Имайте предвид, че белтъците са богати на протеини без мазнини, докато при жълтъците е обратното. Ако храните мяукащия си домашен любимец с жълтъци, това ще увеличи съдържанието на мазнини в диетата му.

Dogsandcats.bg

котка яде яйцаСнимка: iStock

Могат ли котките да ядат варени яйца

Ако си приготвяте варени яйца за закуска и се чудите дали можете да ги споделите с мяукащия приятел, който напористо гледа към чинията ви - да, можете. За гальовните животни е безопасно да хапват както варени яйца, така и бъркани, но без сол, допълнителна мазнина или подправки.

Все пак съществува риск от прекомерно количество мазнини в диетата на мяукащия ви приятел, което може да доведе до затлъстяване. В допълнение, мазнините биха могли да причинят стомашно-чревни разстройства, ако не се внимава.

Храненето само с варени или бъркани белтъци ще намали тези рискове. Тъй като белтъците почти не съдържат мазнини - те се превръщат в по-добрия източник на протеин за домашния ви любимец.

Разбира се, няколко хапки от време на време няма да навредят, но ако откриете че на котката ѝ яйцата се услаждат и обмисляте да ги включите към редовното меню - проверете с лекаря си.

котка яде яйцаСнимка: iStock

Добри ли са суровите яйца за котки

Също както при хората, суровите яйца крият рискове от заразяване със салмонела. Това може да причини на домашния ви любимец повръщане или диария. Най-добре ги изключете като възможност и позволявайте на мъркащия си приятел да ги консумира сготвени.

Могат ли малките котенца да ядат яйца

Малките също биха могли да ядат бъркани или варени яйца, но в малки количества. Все пак, както при възрастните - не трябва да бъдат единствен източник на протеини! Много е важно малките да имат пълноценна, формулирана диета, богата на месо, за да могат да пораснат здрави. Препоръчително е да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако имате бебе коте вкъщи и смятате да включите яйца в менюто му.

Макар и мяукащите животни да са любопитни и да искат да знаят всичко, те не обичат промените и новите неща. Ако решите да разнообразите храната им - най-вероятно няма да останат щастливи. Все пак, ако откриете, че проявяват невероятен интерес към варените ви за закуска яйца - можете да ги включите в менюто. Особено белтъците. Имайте предвид, че е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да не стигнете до там, че мъркащият ви приятел да напълнее, а после да трябва да сваля излишните килограми.

Виж още