Как да разберем дали котката ни има температура без термометър

Котка и човек Снимка: iStock

С обствениците на гальовни животни знаят добре как се измерва температурата при котките - с помощта на термометър, който ветеринарния лекар поставя в дупето на котката. Със сигурност не бихме могли да направим това у дома сами, за да измерим температурата на гальовния приятел, а и не се налага. Това измерване е добре да се прави от ветеринарен лекар и не бива да си правим експерименти с домашния любимец. 

Въпреки това, ако мъркащият приятел се държи като болен - енергията му липсва, не се вълнува от храната си и не играе както обикновено, може би ще искате да знаете знаете в какво състояние е здравето му. Хубавото е, че има и други начини да измерите температурата на мяукащия домашен люмец преди да се отправите към ветеринаря. 

Кога котките имат висока температура

Котка термометърСнимка: iStock

Температурата на здрава котка трябва да бъде 37-38 градуса. Нормалната телесна температура на мяукащите животни е по-висока от човешката. Ако обаче котката ви има по-висока температура и от тази, вероятно гальовният приятел е болен. Признаците на треска включват летаргия, загуба на апетит, неглижиране на грижата за козината и треперене. Подобно на хората, котките вдинат висока температура, когато имунната им система започне да се бори с болест.

Dogsandcats.bg

Проверете носа на котката

Носовете на мяукащите животни обикновено са хладни и влажни, което може да забележите, когато вашата котка ви побутне с носа си, за да станете и да играете или да я нахраните, обикновено в 3ч сутринта.

Носовете на болните котки често са сухи и топли, когато имат температура.

Трябва да отбележим обаче, че сухият котешки нос може да бъде индикация и за дехидратация. Също така - някои котки естествено имат по-сухи носове като например тези със сплесканите муцуни - Персийски или Хималайски котки.

Горещи уши на котката

Когато мяукащият приятел е в добро здраве, ако поставите пръст върху вътрешната страна на ухото му, ще усещате топло. Но когато той има треска, ще се почувства доста по-горещо, подобно на това, когато пипате челото на човек, за да проверите дали е топло, когато има съмнение за висока температура.

Топъл гръб на котката

Подобно на ушите, гърбът на мяукащия спътник също може да се чувства по-топъл на допир от обикновено. Все пак, първо се уверете, че котката ви не е спала сладко-сладко на любимото си слънчево място или сгушена под завивките и затова не се е загряла.

Учестено дишане и треперене

Понякога котките, които вдигат температура, започват да дишат по-бързо или да се задъхват. Както при хората, треперенето може също да е признак на треска.

Посещение при ветеринаря

Котка термометърСнимка: iStock

Ако забележите тези признаци и котката ви не изглежда добре - време е да отидете при ветеринаря за преглед и точно измерване на температурата. Възможностите са най-различни - вирусни или бактериални заболявания, грип, диария или стомашно-чревни проблеми… Със сигурност след прегледа ще имате предписани медикаменти и ще бъдете заредени със съвети и грижи, които да полагата, за да може мяукащият спътник да се оправи възможно най-скоро. 

Виж още