12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

черни котки Снимка: iStock

Ч ерните котки са обвити в мистика, което ги прави дори още по-очарователни, ако това е възможно. Неслучайно тези елегантни животни заемат челно място в сърцата на редица хора.

От друга страна около тях все още върлуват митове за лош късмет, демони, вещици, които отдавна са разбити. Истината е, че тези животни по никакъв начин не се различават от останалите мъркащи представители, така че не се притеснявайте да отглеждате такова красиво животинче у дома. Всъщност животът с коте ще ви донесе повече радост (и малко нерви и изненади, разбира се) отколкото лош късмет заради цвета на козината.

Трябва да направим едно уточнение - котките в този списък се срещат в разнообразни цветове, като черният е един от тях. Изключение прави само Бомбайската котка, която винаги има само в черен цвят. Нека да разгледаме породите!

1. Бомбайска котка

Това е една от най-чистите породи черни котки. Тя представлява кръстоска между Американка късокосместа и Бирман. Те същесвуват само в черен цвят. Тези красиви същества приличат на малки черни пантери, имат лъскава и къса козина, а очите им са ярки. По характер те са много мили, жадуват за внимание и ще ви дадат много любов.

Dogsandcats.bg

2. Ориенталска късокосместа

Големите уши са един от отличителните белези за Ориенталските котки. Те имат дълги крака и лъскава козина. Можете да ги откриете в различни цветове, като черният е един от тях. Тези красавци са пълни с енергия, изключително отдадени и привързани, така че често ще ви правят компания. В допълнение са социални и много умни, така че се пригответе да им отделяте внимание.

3. Сфинкс

черен сфинксСнимка: iStock

Не се притеснявайте от изражението им, което на пръв поглед е сериозно. Тези мъркащи приятели всъщност са доста мили, любопитни и привързани. Те са известни с липсата си на козина, но всъщност са покрити с много фин и мек пух. Освен розовия цвят, в който всички сме свикнали да ги виждаме, можете да ги откриете и в мистична черна окраска.

4. Рагамъфин

Тези представители са невероятно сладки и любящи котки. Те имат красива, дебела и много мекичка козина. Очите им са големи и очарователни очи, по характер са много мили. Биха се разбирали чудесно с деца. Срещат се в различни цветове, като черният е един от тях.

5. Шантили-Тифани

Тези котки са една голяма пухкава топка. Те са изключително сладки, космати и очарователни. Цветът на дългата им красива козина се среща в различни нюанси от черно до шоколад или канела. Те са едновременно привързани и социални, но и взискателни. Любопитното при тях е, че златистият оттенък в очите им се засилва с напредването на възрастта.

6. Персийска котка

Една от най-популярните породи, няма как да не съществува и в черен цвят. Те са послушни, което ги прави чудни спътници на хората. В същото време могат да бъдат игриви и да ни забавляват, така че в никакъв случай не си мислете, че ще ви е скучно.

7. Екзотична късокосместа

На външен вид напомнят малко на Персийците, тъй като подобно на тях имат плоско лице. Тези котки имат дебела козина, която много прилича на плюшена играчка. Екзотичните късокосмести са лоялни и обичат тишината и спокойствието. Те са сред най-популярните породи в черен цвят.

8. Японски бобтейл

Тези сладурковци се разпознават веднага по късата опашка. Те могат да имат както къса, така и по-дълга козина и разбира се, тя идва в различни цветове. Черният е един от тях. Тази порода е много древна, някога е гонила мишки на воля в будистките храмове. Днес е чудесен спътник на хората.

9. Манкс

Това е още един представител на котките с къса опашка или почти липсваща такава. Те са много игриви, умни и добри ловци, тъй като векове са помагали на хората в гоненето на мишки на остров Ман. Тези котки са много добри в скоковете, така че пригответе се за екшън у дома.

10. Ла Перм

Тези котки могат да се открият във всички цветове. Любопитното е, че малките се раждат или без козина. След няколко седмици им пораства чисто ново вълнообразно палто. Те са много пухкави, обичат да мъркат и се привързват към стопаните си.

11. Мейн Куун

черен мейн куунСнимка: iStock

Този поразителен представител се разпознава лесно по огромните си размери и пухкавата козина. Ако го срещнете в черен цвят със сигурност ще се омаете от неговата внушителеност. Може на пръв поглед да изглежда страшничък, но всъщност тези котки са страшно мили и любящи. Ако пък живеете на студено, може да сте сигурни, че ще се чувства добре.

12. Корниш Рекс

Тези тънки котки имат къдрави палта, огромни уши и можете да ги откриете в красив, лъскав черен цвят. Въпреки че изглеждат крехки, те са много атлетични и пъргави. В допълнение са много интелигентни и обичат да играят с хората си.

Това е нашата селекция от породи котки, които се срещат черен цвят. Това не са абсолютно всички видове, а само някои от най-известните. Не мислете за тях като на ходещ лош късмет, защото тези животни са точно обратното!

Виж още