5 признака, че котката ви ревнува от друга котка

две котки се бият Снимка: iStock

К отките определено изпитват ревност понякога. Естествено поведение на гальовните животни е да защитават нещата, които са важни за тях, включително тези, които са от съществено значение за тяхното щастие или благополучие. Това включва храна, вода, лакомства, играчки, подслон и дори човешка обич. Тъй като котките ценят тези неща, не е изненадващо, че изглеждат ревниви, когато друга котка получава това, което те не получават.

Това може да обясни защо една от вашите котки изглежда се позиционира между вас и другата котка, когато се наслаждавате на гушкане, или защо може да искат да използват котешкото си легло толкова отчаяно, че на практика да лежат върху котката си другар.

В зависимост от характера на вашата котка и това, което я предизвиква да изпитва ревност, може да забележите, че се опитва да упражни своето господство или дори да е агресивна. В тази статия ще поговорим за възмоните причини, поради които едната котка може да изпитва ревност спрямо другата:

1. Липса на внимание

две котки се биятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ревността може да се случи от време на време, дори когато изглежда, че вашите котки обикновено се разбират добре.

Повечето мяукащи приятели се радват на някакво социално взаимодействие, независимо дали е с други котки или любим член на семейството. Ако вашата котка чувства, че нейният приятел е център на внимание, тя може да направи всичко възможно да премести фокуса върху нея. Това може да означава физически опит да ви попречи да погалите другата котка, като ви пречи или се търка във вас и мърка.

Въпреки това може да откриете, че котката ви проявява своята ревност по други начини и се опитва да открадне вниманието ви, като е досадна, катери се по мебелите или събаря вашите вещи от рафта ви. Какъвто и метод да използват, накрая със сигурност ще им обърнете внимание!

2. Липса на лакомства

Ако посегнете към любимата марка лакомства на вашите котки, вероятно ще откриете, че всички се появяват на секундата!

Но ако имате повече от един страстен получател на лакомство, по-добре се уверете, че поддържате нещата справедливи. Вероятно дори да поддържате таблица с броя лакомства на всяка котка, те пак ще се опитат да ви убедят, че другата котка е имала повече от тях!

3. Едната котка си мисли, че получава по-малко храна

Котките могат да завиждат на ястията на други котки, което не е проблем, ако и двете ядат една и съща котешка храна и имат еднакви диетични нужди.

Въпреки това, ако едната котка отнема повече време, за да се нахрани от другата, може да откриете, че този, която е приключила, започва да ревнува от другата, която все още яде. Котешка логика, разбира се, но въпреки че са имали същото количество, може да откриете, че имате „крадец“ у дома.

4. Изместване от обичайното им място за почивка

две котки се биятСнимка: iStock

Някои котки обичат да споделят любимо място за спане с пухкавия си другар, но други предпочитат да бъдат единствените.

Котките обичат да намират безопасни, уютни места, където да се свият за дрямка. Те дори могат да станат доста притежателни заради избраното от тях място за сън. Ако се насочат към обичайното си място на леглото, одеялото или дивана и открият, че то вече е заето, те със сигурност ще започнат да ревнуват.

5. Нов космат член на семейството

Може би най-честото поведение, предизвикващо ревност, е, когато ново попълнение се присъедини към семейството. Ново коте означава, че цялото домакинство изпитва вълнение. Но не забравяйте, че съществуващите членове на вашето котешко семейство са длъжни да се почувстват малко ревниви и изоставени.

Това обаче не е просто чиста ревност. Котките са създания на навика и те свикват с рутината си. Когато нещо се промени в тяхната среда, особено ако това означава повече конкуренция за храна, играчки и човешко внимание, те могат да станат стресирани и тревожни.

Разбира се, това не е само нов домашен любимец - новите членове на човешкото семейство също могат да предизвикат ревност. Ако наскоро сте имали ново бебе, очаквайте котката ви да има нужда от известно време, за да се приспособи.

Не е необичайно в домакинства с повече котки да се появи известно напрежение или ревност между мяукащите приятели. Най-често едната котка (обикновено тази, която е била първа) започва да ревнува другата. Ако това е вашият случай - опитайте се да осигурите достатъчно консумативи за всяка котка и не на последно място - да давате по равно любов на двете мъркащи приятелчета.

С времето със сигурност ще свикнат да споделят и ревността ще остане на заден план!

Виж още