5 проблема със здравето, които се срещат при Шотландските клепоухи котки

Шотландска клепоуха котка Снимка: Istock

Р азпознаваема по отличителните си сгънати уши, Шотландската клепоуха котка е популярна заради сладкия си външен вид. Генетичната мутация, която причинява очарователните им уши обаче, води и до няколко здравословни проблема. 

Освен с външен вид, Шотландската клепоуха котка е пренява сърцата на стопаните си и с дружелюбния си характер. Тези приятели са страхотни спътници за семейства както с деца, така и с други животни, защото са спокойни и мили. 

Независимо дали вече притежавате такава котка или искате да научите повече, в тази статия ще разгледаме някой по-чести проблеми със здравето, пред които са представени тези гальовни животни. 

1. Проблеми с ушите поради гена, който ги нагъва

Шотландските клепоухи са добре известни със своите сладки, сгънати уши. Въпреки че тази черта им придава уникален външен вид, тя всъщност е резултат от генетична мутация, която засяга развитието на хрущяла в ушите. Тази мутация не само придава на тези котки техния очарователен външен вид, но също така причинява един от най-големите здравословни проблеми за породата.

Dogsandcats.bg

Остеохондродисплазията е заболяване, което се характеризира с аномалии в развитието на костите и хрущялите. За съжаление това състояние, което присъства и при хората, е нелечимо.

2. Артрит

Поради неизбежното развитие на остеохондродисплазия, Шотландските клепоухи котки са предразположени към развитие и на други ставни заболявания. Артритът е един от най-често срещаните и може допълнително да попречи на способността на мъркащият приятел да се придвижва. Подобно на остеохондродисплазията, артритът не е лечим, но може да се облекчи с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

Много от симптомите на артрит са подобни на остеохондродисплазия. И двете условия могат да доведат до намалени нива на активност, раздразнителност, скованост, накуцване и нежелание да скачате върху или от мебели.

Шотландска клепоуха коткаСнимка: Istock

3. Кардиомиопатия

Сърдечните заболявания са често срещани и засягат много породи котки. Кардиомиопатията се причинява от това, че сърдечният мускул става твърде тънък или твърде дебел, за да работи правилно. И двата проблема могат да доведат до сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци и понякога внезапна смърт. С подходящо лечение, ситуацията може да се облекчи значително, но въпреки това - състоянието не може да се преодолее напълно. 

4. Затлъстяване

Както почти всички породи и тези котки са склонни към наднормено тегло. Това може да стане почти неизбежно в ситуации, когато налице е артрит, който причинява болка при движението на котката и тя почти не може да играе, за да “тренира”. 

5. Поликистозна бъбречна болест

Генетично състояние, което причинява образуване на кисти в бъбреците. Те могат да бъдат налице още от раждането на котето, като след това непрекъснато нарастват, докато не започнат да пречат на функционирането на бъбреците. Тази намеса често води до бъбречна недостатъчност.

Колкото и очарователни да са те, Шотландската клепоуха е порода, широко обсъждана сред общността на любителите на котки поради неизбежният дискомфорт, с който се сблъскват тези приятели, поради генът, който причинява нагънатите им уши. 

Виж още