5 проблема със здравето, към които са предразположени Тонкинските котки

Тонкинска котка Снимка: IStock

К ато любители на Тонкинските котки, вероятно знаете, че те са част от семейството на Сиамските котки. Хубавото е, че тези приятели са доста здрави.  Продължителността на живота на тези гальовни котки е около 10–15 години, но като всички живи същества, могат да се появят проблеми със здравето, за които трябва да сте подготвени. 

1. Сърдечно заболяване

Има два различни вида кардиомиопатия. Най-често срещаният тип при Тонкинските котки е хипертрофична кардиомиопатия. Това е моментът, когато мускулната стена на сърцето се удебелява, което затруднява сърцето да изпомпва кръв в останалата част на тялото.

Тонкинските котки могат да се родят със сърдечни проблеми или да ги развият по-късно в живота. Типичните признаци на сърдечно заболяване включват учестено дишане, летаргия и липса на апетит.

2. Кръвни съсиреци

Тонкинска коткаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Котките със съпътстващи сърдечни проблеми са изложени на по-висок риск от развитие на кръвни съсиреци. В такава ситуация, притокът на кръв към определени части на тялото е затруднен, тъй като аортата е блокирана. Типичните признаци включват провлачване на задните крака, студенина, парализа и болка. За съжаление, това е животозастрашаващ проблем и трябва да посетите ветеринарен лекар възможно най-скоро.

3. Прогресивна атрофия на ретината

Наличието на този проблем означава, че фоторецепторните клетки в окото намаляват, което в крайна сметка води до слепота. Абисинските и Персийските котки са двете основни породи котки, които се борят с този проблем, но и Сиамските кръвни линии също могат да бъдат потърпевши. Първият признак на състоянието е нощна слепота - котките започват да се движат трудно по слабо осветени места, което е доста нетипично за тях. 

4. Нистагъм

Нистагъм е налице, когато очите на вашата котка трептят от едната към другата страна, почти сякаш треперят. Това медицинско състояние е съвсем нормално за Сиамските породи и не е животозастрашаващо, така че няма нужда да се притеснявате. Те виждат нормално, както всяка друга котка, но е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да провери мъркащия ви спътник. 

5. Кривогледство

Това е често срещан проблем при Сиамските котки, а тъй като Тонкинските котки са от същото семейство - могат да се окажат потърпевши. Това е генетично заболяване, при което центърът на ретината се измества, а това води до кръстосани очи.

В повечето случаи, вашата Тонкинска котка може би ще бъде здрава, но все пак, не е застрахована от някои състояния. Тези приятели срещат най-често проблеми със сърцето и очите, поради близкото си родство със Сиамските котки, така че рутинните прегледи при ветеринар са задължителни, за да можете да сте сигурни в здравето на гальовния домашен любимец. 

Виж още