5 съвета за грижите за котка с артрит

котка у дома Снимка: iStock

К отките с артрит се нуждаят от специални грижи, за да преодолеят болката и да останат активни. Ако вашият котешки приятел е бил диагностициран с това заболяване, той ще стане по-бавен и няма да се наслаждава на времето си за игра толкова, колкото преди.

Докато състоянието засяга предимно възрастни котки, то може да засегне и котки на 2-годишна възраст, ако са предразположени. Ето защо е важно да наблюдавате гальовния си спътник и да се консултирате с ветеринар, когато подозирате необичайно поведение.

Експерти ветеринарни лекари препоръчват безопасни тренировки за котки с артрит, за да ги поддържат активни и здрави. Въпреки това, мотивирането на вашата котка да играе е по-голямо предизвикателство, отколкото при кучетата. Те може да покажат съпротива в началото, но нещата като цяло ще се подобрят с известни стимули.

Включването на промени в околната среда и практикуването на безопасни упражнения може да помогне на вашата котка да се справи с болката си. Тези промени също подобряват качеството им на живот и цялостното здраве.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

1. Насърчавайте кратките разходки

Въпреки че е болезнено за вашата артритна котка да ходи твърде дълго, трябва да я насърчите да го прави за по-кратки периоди под ваше наблюдение, в пространство, в което се чувства удобно.

2. Нежни игри с котешки играчки

Перо, вързано на връв, е лесен начин да примамите котката си да се движи. Трябва да поддържате тези игрални сесии кратки, но ако мъркащият ви приятел не се интересува от тази играчка - помислете какво друго харесва, за да го мотивирате да се движи.

3. Осигурете бърз достъп до необходимото

котка у домаСнимка: iStock

С течение на времето вашата котка с артрит може да изпитва трудности да стигне определени точки на дома. Така че трябва да ѝ осигурите лесен достъп, за да задоволи нуждите си, включително храна, играчки, купи с вода и легла. Ето как можете да осигурите лесен достъп на вашия домашен любимец:

  • Поставете храната и водата на достъпно място. Тъй като котките се нуждаят от тези две неща през целия ден, те трябва да бъдат поставени на място, до което вашата котка може да има лесен достъп, без да скача или да се катери.
  • Осигурете на котката по-лесен достъп, за да прекарва повече време с вас. Някои гальовни животни са по-привързани от други, така че обичат да се гушкат до стопаните си в леглото. За съжаление болката от артрит прави непоносимо за тях да се катерят по леглото. В резултат на това те започват да остават сами и се затварят в себе си. По този начин можете да инсталирате рампа до леглото си, за да улесните домашния любимец да се сгуши до вас.

4. Осигурете достъпни тоалетни

котка у домаСнимка: iStock

Започнете, като направите тоалетната на вашата котка по-достъпна. Котките с артрит страдат от силни болки в ставите, което ограничава тяхната мобилност и ги прави по-уязвими към злополуки при излизане или влизане в тоалетните си.

5. Осигурете нехлъзгави и стабилни повърхности

Котките с артрит срещат трудности при ходене и стоене на хлъзгави повърхности като плочки. Така че, като отговорен собственик на домашен любимец, можете да добавите постелки и килими към хлъзгавите места в дома си. Това ще накара котката ви да се чувства по-сигурна и ще намали шансовете за инциденти.

Котките с артрит се нуждаят от специално внимание от страна на стопаните си, за да се справят с болката си и да живеят нормален живот. Винаги можете да се консултирате с ветеринар и да планирате безопасна рутинна тренировка за вашата котка. Въпреки това, модификациите и упражненията в този списък са чудесно място за начало.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още