Страда ли котката ми от алергия?

cat allergy Снимка: iStock

С ъщо както хората, котките страдат от алергии. Те могат да бъдат към най-различни неща в средата, които домашният ви любимец вдишва, яде или докосва.

Тъй като организмът е атакуван от тези дразнители, имунната система се активира и се опитва да ги преработи и изхвърли. Когато това се случва домашният ви любимец се бори срещу дразнителите и това всъщност са признаците на алергия, които се появяват.

коте със сълзящо окоСнимка: iStock

Ако имате съмнение за алергия, следете вашия мъркащ приятел за тези симптоми:

Dogsandcats.bg
 • Кихане, кашлица и хрипове
 • Сърбящи, насълзени или зачервени очи
 • Инфекции на ушите
 • Хъркане
 • Подути и чувствителни лапи
 • Повръщане или диария
 • Зачервена или суха кожа
 • Драскане
 • Прекомерно облизване 

Видове котешки алергиии и причините за тях

Гальовните домашни любимци страдат най-често от четири различни вида алергии:

Инхалационни или посредством вдишване. Това са алергиите, които се появяват към околната среда. Веществата, които биха причинили дразнене при котето могат да са полени, треви, гъби, мухъл, прах. Вашият домашен любимец може да развие непоносимост към цигарен дим, парфюм, миришещи пръчици или почистващи препарати. Често инхалационните алергии са сезонни, подобно на алергиите към полени, които имаме ние, хората през пролетта.

Алергия към бълхи. Ухапването от бълха може да предизвика алергична реакция, която да е неприятна за вашата котка. Слюнката от бълхата може да засегне не само мястото на ухапване, но и цялото тяло на домашния ви любимец. Можете да си спестите ухапването и възможната алергия, ако прилагате често лекаства за широкоспектърна защита за външни и вътрешни паразити.

Хранителни алергии. Също както при хората, някои котки могат да имат непоносимост към определени храни по рождение или да развият такива в последствие. Алергията може да причини сърбеж, повръщане или диария. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар относно необходимата диета от храни, които няма да дразнят вашето коте.

Атопичен дерматит. Този вид алергия може да бъде труден за откриване. Обикновено диагнозата се поставя след като се изключат всички останали. Алергията би могла да бъде сезонна или несезонна. При това състояние по кожата на мяукащия ви приятел се появяват рани или зачервяване. Косопадът е друг често срещан симптом. 

коте на прегледСнимка: iStock

Какво да правим, ако гальовният ни домашен любимец е развил алергия?

Лечението на вашия мъркащ приятел е строго индивидуално. Зависи какъв е начинът му на живот, породата, диетата, здравословното му състояние и медицинската му история.

Ако забелязвате някои от споменатите в тази статия симптоми, посетете вашия ветеринарен лекар. За да започнете лечението, първо трябва да се постави точната диагноза. Алергиите са много различни видове, така че вашият ветеринарен лекар би могъл да ви помогне.

В случай, че котката ви страда от астма, алергията със сигурност би имала допълнителен негативен ефект. Вашият ветеринарен лекар би могъл да предпише необходимите лекарства, за отваряне на дихателните пътища на вашето коте.

Как се диагностицират котешките алергии?

Тестовете, които установяват котешки алергии са два вида - кръвен и кожен. При кръвния тест, вашият лекар взима кръвна проба от домашния любимец, след което я изпраща в лаборатория за тест.

При кожния тест се поставят малки инжекции на котката точно под кожата. Те съдържат различни вещества, към които тя може да има активна алергия. Ако мъркащото животинче е развило непоносимост към някое от тях, то ще се прояви по тялото му, най-вероятно под формата на зачервяване.

Кой вид тест е необходимо да направите се определя от ветеринарния ви лекар. Нито един от тях не е непременно по-добър от другия. Понякога лекарите правят и двете проверки, за да диагностицират правилно алергията на вашата котка.

Как да помогнете на котето да се справи с алергията?

Освен предписаните медикаменти, можете да помогнете на животинчето като положите допълнителни грижи както за него, така и за дома си: 

 • Използвайте само одобрени от вашия ветеринарен лекар препарати против бълхи и паразити.
 • Грижете се за котешката тоалетната, така че да няма прах.
 • Къпането би могло да облекчи сърбежа.
 • Поддържайте дома си чист и без прах.
 • Избягвайте пушенето около мъркащия ви съквартирант.
 • Хранете го със здравословни храни, богати на необходимите хранителни вещества.

Алергиите при котките са също колкова неприятни колкото при нас, хората. Причиняват неудобство и могат наистина да раздразнят животинчето ви. С правилната диагноза, лечение и грижи от ваша страна ще можете да се справите и да имате щастливо пухкаво топче вкъщи.

Виж още