6 миризми, които възпират котките от уриниране на неправилните места

котка и цветя Снимка: iStock

Н яма спор, че съжителството с мъркащо приятелче ни носи безкрайно много радост и забавление. Въпреки това има моменти, в които котката ни може да сътвори някоя бъркотия като например да реши да отиде до тоалетна на място, което не е предвидено за това. Почистването на урина от домашен любимец е неприятно и котешката не прави изключение поради силната си миризма и високо съдържание на амоняк.

Проблемът в „еднократното“ уриниране на някое място в дома може да бъде сериозен, ако не сме изчистили добре мястото, защото котките ще разпознаят миризмата от урината си, а това може да доведе до повторно действие на същото място, тъй като то мирише на тяхната урина.

В тази статия ще ви дадем идеи за миризми, които възпират котките от уриниране. Ако продължават да ходят до тоалетна на определено място, а вие почиствате упорито с ензимен препарат, бихте могли и да опитате с някои тези домашни методи за отблъскване. Въпреки това имайте едно на ум, тъй като всички те могат да бъдат токсични за котката, ако ги погълне.

Dogsandcats.bg

Макар че гальовният приятел автоматично би следвало да се обърне на другата посока щом подуши някоя от тези миризми, котките са непредвидими, така че можем да очакваме всичко от тях. За да избегнете инциденти, можете да напръскате или поставите тези средства в зоната, където се е случило уринирането, но въпреки това на недостъпно място - например висок рафт или шкаф, до който котката ви няма достъп.

1. Цитруси

цитрусови плодовеСнимка: iStock

Твърде много цитрусови плодове могат да бъдат токсични за котките, но е малко вероятно някога да видите вашия домашен любимец да хапе лимон или портокал. Котките не харесват миризмата на цитрусови плодове и няма да се чувстват комфортно да уринират в зона с цитрусови кори наблизо. Можете да смесите портокалов или лимонов сок с равно количество вода, за да създадете спрей, който би могъл да подейства като отблъскващо средство.

2. Оцет

Разтворите с оцет ефективно премахват миризмите на котешка урина и могат също така да попречат на вашата топка да уринира на места, които не са предвидени за това. Смесете ½ чаша оцет с 1 чаша вода и го изсипете в бутилка спрей. Леко напръскайте мястото, което искате вашият домашен любимец да избягва, и нанасяйте отново всеки ден, за да поддържате миризмата силна. Оцетът действа като средство за възпиране на котки, но силният му аромат може да притесни другите в дома ви. Ако не разредите оцета преди пръскане, има опасност той може да изсветли някои тъкани.

3. Розмарин

Пресният розмарин е много по-ефективен от сушения, ако можете да намерите в магазините за хранителни стоки. Нарежете листата на едно и ги сварете, след което напълнете в бутилка със спей, с който бихте могли да пръскате.

4. Мента

Торбички с прясна мента, поставени около дома ви, ще възпрат котката ви от уриниране, но можете също така да създадете спрей с мента, като сварите прясна мента с вода. След като изстине и го изсипете в бутилка със спрей.

5. Лавандула

котка и цветяСнимка: iStock

Лавандулата е известна със своите красиви лилави цветя и успокояващ аромат. Лавандулата обаче е токсична за котките, когато се консумира. Затова трябва много да внимавате и да сте сигурни, че мъркащият ви спътник няма да си хапне някое листо. Прясната лавандула е толкова ароматна, че не е необходимо да я режете или варите, за да държите котката си далеч.

6. Евкалипт

Също както лавандулата - евкалиптът е не е безопасен, ако се консумира от котките. Хубавото е, че те не харесват миризмата му и едва ли ще проявят интерес към него. Както казахме по-горе - винаги трябва да бъдете внимателни и да държите токсичните вещества недостъпни от любопитния мяукащ домашен любимец.

Макар и да сме въоръжени с достатъчно оръжия, които отблъскват котките от уриниране на неподходящи места, трябва да разберем защо домашният любимец го прави. Докато почистваме пострадалото място и правим всичко възможно гальовният приятел да не повтори, трябва да помислим каква е причината за това негово поведение - стрес, проблем с настоящата тоалетна, здравословен проблем или друго. Котките са чувствителни същества, така че могат лесно да се разстроят, което да доведе до доста неприятни поведения за нас. Ключът към щастливото съжителство с мъркащ приятел е да го наблюдаваме и да реагираме, ако забележим, че нещо го тормози.

Вижте още:

 

Виж още