6 начина да успокоим уплашено коте

малко коте у дома Снимка: iStock

С ъжителството с ново коте у дома е вълшебен момент за вас, но замисляли би сте се как това може да изглежда на вашето коте? В края на краищата току-що е било пренесено в странна нова среда от нов човек, далеч от майка си, братчетата и сестричетата си и няма представа какво може да го очаква по-нататък.

Вашето коте може да се страхува и по други причини. Може да е ранено (ако сте го спасили от улицата) и да трябва да отиде до ветеринарния кабинет, където е пълно с различни, плашещи миризми. Независимо от причината, важно е да можете да успокоите котката си, когато е необходимо.

Малките котенца колкото и да са игриви и весели, толкова могат и да се страхуват от най-различни неща. Все пак те са твърде малки и са прекарали на този свят прекалено малко време, за да свикнат с обичайните шумове навън или в дома ви.

малко коте у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако наскоро сте осиновили малко коте, но то е много плашливо, в тази статия ще ви дадем идеи как да му помогнете и да го успокоите. Въпреки че всяка котка е различна и това, което действа при една, може да не е ефективно при друга, тези стратегии трябва да ви помогнат да успокоите тревожното си коте за нула време.

1. Останете спокойни сами

Котката ви улавя енергийните ви нива и ако сте нервни и това ще подхранва нейния страх. Може да не е лесно да се успокоите, ако сте уплашени по основателна причина, но ако можете, останете спокойни и уравновесени, докато общувате с котката си.

Това е особено важно за тона на гласа ви. Говорете с тихи, успокояващи тонове и не вдигайте прекалено много шум. Искате покажете на гальовния приятел, че не представлявате заплаха.

Движете се също така бавно и съзнателно. Страхът е инстинктивна реакция, а когато по-големите животни се движат бързо, това често означава, че се опитват да ви изядат. Не насаждайте тези мисли в съзнанието на котката си.

2. Дайте им пространство на котето

малко коте у домаСнимка: iStock

Ако нямате място, на което да сте с котката си, оставете я сама. Тя вероятно ще иска да си намери сигурно място, където да се свие и да се успокои. Когато мъркащото животинче е готово - бъдете сигурни, че ще излезе само.

Ако искате все пак да насърчите мъничето да се отпусне, може да оставите наблизо храна или играчки, с които да го стимулирате. Съвсем скоро неговото любопитство ще надделее над страха и вероятно ще иска да хапне някоя хапка или да поиграе с блестящата играчка.

3. Разберете причината за страха

В някои случаи причината ще бъде лесно видима, но няма да можете да направите нищо по въпроса. Такъв е случаят с котка, която се намира в нова среда, например.

В други случаи може никога да не разберете какво кара котката ви да нервничи. Всичко, което можете да направите в тези случаи, е да изчакате и да предложите каквато и да е подкрепа.

Ако обаче знаете причината и можете да направите нещо по въпроса, непременно помогнете. Ако котката се страхува от гръмотевици например, можете да я заведете в банята, където не се вижда как небето свети, а гръмотевиците се заглушават.

Ако котката се страхува от някого или от нещо (например от кучето или от дете), тогава ще трябва да измислите друго решение. Това може да означава повече социализация или да означава да държите двамата разделени докато постепенно свикнат едни с други.

малко коте у домаСнимка: iStock

4. Предложете лакомства и любов

Ако котето е ново в домакинството ви, може да започнете бавно да го представяте, след като то е имало време да се адаптира в дома ви. Това може да означава да му предложите храна или лакомства и бавно да се приближите към него и да му позволите да помирише ръката ви.

Накрая може да се опитате да преминете към галене и гушкане, но не бързайте. Ако действате прекалено бързо, може да изплашите котето и да провалите всички добри намерения, които сте изградили. Оставете котето само да определи темпото.

5. Не притискайте котето

малко коте у домаСнимка: iStock

Ако мъничето реши да избяга, вместо да приеме обичта ви, оставете го да си тръгне (при условие че не бяга навън или на друго опасно място). Това е ясен сигнал, че иска да остане само, така че не го следвайте.

Оставете котето да се скрие или да прави, това което намери за добре, а в по-късен етап се опитайте отново да установите контакт с него.

6. Придържайте се към рутина

Нещата, които са ни познати, е малко вероятно да ни плашат, така че предсказуемото поведение е най-добрият ви приятел в комуникацията с котките. Малко коте, което е във вашия дом само няколко дни има нужда от сигурност. Затова се погрижете да съставите график за хранене и игра още от първия ден. Това ще му даде спокойствие.

Спокойната котка е щастлива котка

малко коте у домаСнимка: iStock

Макар че фразата „уплашена котка“ може да има място в нашия речник, няма причина котката ви да е постоянно уплашена. Използвайки тези стратегии, би трябвало да можете бързо да успокоите котката си, когато тя стане нервна.

Това не само ще я направи по-щастлива, но и ще намали вероятността да действа импулсивно. Известно е, че импулсивните котки правят неща като бягство през входните врати или тичане по оживени улици. Искате котката ви да е спокойна и щастлива, точно там, у дома.

Виж още