Защо котките имат мокри нослета и кога това е причина за безпокойство

котешко носле Снимка: iStock

К ой не обича малките, розови котешки нослета? Малко неща са по-сладки на този свят от това, мъркащият съквартирант да допре носле до вашето. Ако това се случва, ще забележите, че всъщност те са леко влажни.

Влажното котешко носле може да сигнализира за прости промени, които се случват при гальовния домашен любимец - падане на козината, промени в околната среда, притеснение или пък настинка. За да разберем дали трябва да се притесняваме, първо трябва да установим кое е „нормалното“ влажно носле на котката ни.

Защо котките имат мокри носове

котешко нослеСнимка: iStock

Влагата при сладките нослета се получава по няколко различни начина.

Dogsandcats.bg

Кожата около отворите на ноздрите се нарича ринариум, а потните жлези на ринариума създават влага. Втори „източник” на влага е слъзният канал, който се намира във вътрешната част на окото.

Влагата на носа служи и за регулиране на температурата.

Докато хората се потим, за да управляваме градусите на тялото си, мъркащите животни го правят по малко по-различен начин. Един от тях е да използват носа си.

Освен водата, която котетата сами си „произвеждат”, те могат да намокрят носа си и когато се облизват. Нещо, което те правят доста често. От друга страна, носът може да се овлажни и от нещо много елементарно - от купата с вода или мократа храна. Тъй като котките имат по-различна идея за пространството от нас, могат да не успеят да определят къде се намира водата в купата и да наквасят цялото си лице.

Това, всъщност е и причината за безбройните смешни видеа и снимки в интернет с бебе котета изцапали цялото си лице с мляко.

Кога носът на котките е сух

При някои котета, носът може да е сух. Обикновено това не е причина за тревога. При мяукащите животни с по-сплескани носове, като Персийците например, сухият нос е доста често срещан.

Логично, ако котката ви прекарва повече време на слънце, носът ѝ също ще е една идея „по-пресъхнал”. Същото се случва и на нас, хората когато прекарваме време под слънчевите лъчи - кожата ни се изсушава.

Кога мокрият котешки нос е причина за безпокойство

котешко нослеСнимка: iStock

Често хората си мислят, че влажният нос е признак на здраве, а по-сухият алармира за болест. Това всъщност не е вярно. Както обсъдихме - някои котки по принцип имат по-сухи носове от останалите и това няма общо със здравето им.

Също така, естествената температура на котките е с няколко градуса по-висока от нашата. Така че, винаги когато и да докоснете мъркащия си приятел, той със сигурност ще се чувства по-топъл.

Единствената индикация за притеснение, която можете да получите от носа на мъркащия ви приятел е, ако кожата му се лющи, образуват се подутини или се появи хрема.

Как да разпознаем хремата

Някои стопани може би ще се изненадат, но котките също страдат от хрема. Подобно на хората, гальовните животинчета могат да се разболеят от грип.

За да различите хремата от нормалния влажен нос, следете за следните симптоми:

  • Прекалено, очевидно течащ нос
  • Подсмърчане и кихане
  • Воднисти, червени очи
  • Образуване на мехурчета и цветна слуз

Описаните симптоми горе-долу напомнят на човешките, когато сме настинали, така че едва ли ще ви е трудно да не ги разпознаете при мъркащия ви приятел. В допълнение, хремата би могла да сигнализира за алергия. Тя може да е резултат от храна, промени в околната среда или нещо друго. При всички положения, ще трябва да посетите ветеринарния си лекар за преглед и евентуално лечение.

Както казахме, влагата на носа при котките често се променя. На моменти, носът може да е по-сух, в други - по-мокър. Важно е да сте наясно с нормалните нива на влага или сухота, за да може да разпознаете, ако мъркащият ви приятел страда от нещо. При всички положения, няма две мнения - всички обичаме влажните котешки нослета! Макар и те често да не са щастливи, че ги пипаме.

Виж още