6 причини защо котките обичат слънцето

котка на слънце Снимка: iStock

Е дин от най-смешните и доста завладяващи навици на котките е любовта им към слънчевите бани. Страхотна гледка е да видите котки, проснати на слънце или припичащи се на топлината на слънчев прозорец. Но защо котките обичат слънчевите бани толкова много?

Оказва се, че котките имат много причини за слънчеви бани, като например регулиране на телесната им температура и получаване на допълнителен витамин D. Какво още кара мъркащите животни да се препичат на слънце - четете по-надолу!

котка на слънцеСнимка: iStock

1. Регулиране на телесната температура

Едно от предимствата на слънчевите бани за котките е, че им помага да регулират телесната си температура и да пестят енергия. Слънчевите бани са чудесен начин за котките да се стоплят в студените дни. Слънчевите бани помагат на котките да поддържат телесната си температура, което е от съществено значение за тяхното здраве и комфорт.

Dogsandcats.bg

2. Източник на витамин D

Друга полза от слънчевите бани за котките е, че им дава възможност да получат допълнително витамин D. Той е основно хранително вещество за котките и им помага да абсорбират калция, който е важен за здрави кости и здрави зъби.

котка на слънцеСнимка: iStock

3. Релаксация и намаляване на стреса

В допълнение към физическите ползи от слънчевите бани за котките, това може да бъде и чудесен начин за тях да се отпуснат и да освободят стреса – почти същата причина, поради която хората обичат да прекарват време на слънце. Слънчевите бани дават на котките шанс да отделят време от деня си и просто да се насладят на топлината.

4. Това е естествен антидепресант

Слънчевата светлина може да увеличи малки количества производство на серотонин при животните. Известно е, че този изцяло естествен антидепресант насърчава усещането за щастие при хората, както и при домашните любимци.

5. Приятно място за дрямка

Слънчевите бани също могат да помогнат на котките да спят по-добре, тъй като топлината може да бъде успокояваща и релаксираща. Както животните, така и хората могат да бъдат засегнати от хормона мелатонин на слънцето. Този хормон реагира с епифизните клетки, за да регулира техните цикли на сън и да подобри качеството на съня. Учените смятат, че домашните любимци трябва да имат достъп до около 20-40 минути естествена слънчева светлина през деня, за да се чувстват добре.

6. Потенциално облекчение на болката

котка на слънцеСнимка: iStock

Топлината на слънцето може да осигури временно облекчение при артрит, ревматизъм и други заболявания при по-възрастните домашни любимци – и също така може да убие микробите и дрождите, които могат да растат в рани (като анаеробни бактерии).

Безопасно ли е котките да прекарват време на слънце?

Краткият отговор е да, котките могат да си правят слънчеви бани безопасно, при условие че се вземат определени предпазни мерки. Въпреки че слънчевите бани са чудесни за подпомагане на котките да се отпуснат и могат да осигурят други ползи за здравето, това трябва да се прави с мярка, особено през горещите месеци. Също както при хората, прекаленото излагане на слънце също може да доведе до слънчево изгаряне, което може да бъде особено болезнено за котките поради тънката им козина.

котка на слънцеСнимка: iStock

Котките обичат да си правят слънчеви бани по различни причини - от регулиране на телесната им температура до просто релаксиране и сън. Има много ползи от слънчевите бани за котките, както физически, така и психически. Все пак осигурете достатъчно сянка, вода и хладно място за мъркащия приятел през летните месеци, за да сте сигурни, че няма да се дехидратира или да се почувства лошо от слънцето.

котка на слънцеСнимка: iStock

Виж още