6 въпроса, които си задавате за вашето шестмесечно коте

домашна котка Снимка: iStock

В ашето коте се е превърнало от малко-малко малко коте, което сте осиновили, в шестмесечна котка, за която вече е пораснала и изглежда много по-различно от мъничето, което наскоро сте взели в дома си! Със сигурност забелязвате, че шестмесечното коте вече е много любопитно, енергично и самостоятелно.

С тези промени и растеж на котето идват и въпроси. В тази статия ще покрием няколко основни въпроса за котетата на шест месеца, които може би си задавате.

1. Моето шестмесечно коте напълно пораснало ли е?

Докато най-големият скок в растежа на вашата котка е приключил (тези дни на пухкави малки топчици са толкова кратки!), котките не са напълно пораснали до поне 12 месеца. Някои котки, като Мейн Куун или Сибирска, се нуждаят от около две години, за да достигнат пълна зрялост.

Едно нещо, което е пораснало в гальовните приятели на шест месеца обаче е сигурно - месеца вашата котка трябва да е загубила всичките си млечни зъби и всичките 30 от постоянните им зъби трябва да са поникнал. Също така на шест месеца котката ви вече трябва да е получила пълния курс от ваксинации.

Dogsandcats.bg

домашна коткаСнимка: iStock

2. Това ли ще бъде личността на котката?

Личността на вашата котка все още се развива и също се променя. Със сигурност котката ви няма да остане толкова игрива след няколко години, въпреки че някои котки запазват лудостта си и като възрастни. На около шест месеца котките достигат полова зрялост, което често е съчетано с много повече енергия. Това е добър момент да заздравите връзката си с много време за игра, но също и критичен момент за коригиране на всяко лошо поведение като агресия, хапане или драскане.

3. Трябва ли да сменя храната им?

Все още не. Вероятно сте хранили вашата котка със специфични ястия за котенца, за да посрещнете нуждите им от супер бърз растеж. Консултирайте се с вашия ветеринар дали вашата котка е готова за храната за възрастни или следвайте препоръката на избраната от вас марка котешка храна. Котенца между десет и дванадесет месеца трябва да бъдат прехвърлени към храна за възрастни котки.

домашна коткаСнимка: iStock

Въпреки това до шест месеца вероятно ще започнете да намалявате колко често храните котето си и да въведете рутина.

4. Може ли шестмесечна котка да има котенца?

Въпреки факта, че все още са котенца, до шест месеца повечето котки са се разгонили. Абсолютно време е да ги стерилизирате или кастрирате, ако още не сте го направили. Котките могат да се разгонят най-рано на четири месеца, въпреки че по-често започват между пет и шест месеца.

5. Котките на шест месеца могат ли да се обучават?

Можете да започнете да обучавате котка да използва тоалетна на около осем седмици, но за някои котки може да отнеме до осем месеца, за да я използват постоянно, без поразии от време на време. Ако вашето коте все още има проблеми с тоалетната, говорете с вашия ветеринарен лекар. Те може да имат предложения за промяна на вида на постелката, местоположението на тоалетната, честотата на почистване и други съвети, за да я направят по-гостоприемно място.

6. Какво предстои за моята котка след навършването на шест месеца?

домашна коткаСнимка: iStock

Много години любов и обич, надяваме се! Котките все още се считат за „младши“, докато навършат около две години, което е приблизително равно на 24-годишен човек.

Помислете за намиране на начини да обогатите средата на вашата котка с помощта на играчки, кули или дървета или дори балкони с мрежи. С напредване на възрастта се уверете, че сте ги прехвърлили на балансирана храна за възрастни котки, която отговаря на нуждите им.

Виж още