7 причини, поради които малкото коте не се храни

малко коте се храни Снимка: iStock

В инаги е вълнуващо да се сдобиете с ново коте. По природа котенцата са игриви, любопитни и донякъде капризни създания, които любителите на мъркащи животни намират за очарователни. Макар че вероятно сте купили висококачествена котешка храна и сте очаквали с нетърпение да гледате как вашето мъниче се храни, понякога котенцата извръщат нос от храната, която им се предлага.

Но не се притеснявайте! Ние сме тук, за да ви помогнем. Представяме ви най-честите причини, поради които котето може да не яде предлаганата му храна.

1. Купата не е съвсем подходяща

Мустаците на котето са много чувствителни и се използват, за да предоставят на животното информация за околната среда. Ако използвате твърде малка купичка за храна, мустачките на вашето малко коте може да се допират до стените на купичката, когато то яде. Това може да е достатъчно, за да раздразни котето и да го накара да спре да се храни. Сменете купичката с широка и плитка и вижте дали това ще промени ситуацията.

малко коте се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Храната не е на правилното място

Котенцата не обичат да се хранят в близост до мястото, където се намира тяхната тоалетна. Ако сте поставили купичката за храна на котето твърде близо до тоалетната му, то може да не яде. Купичката за храна също така трябва да е далеч от местата с интензивно движение в дома ви и да не е поставена на място, където котето не се чувства в безопасност. Котките обичат да се хранят сами и не обичат да бъдат изненадвани или прекъсвани по време на хранене. Обмислете местоположението на чинията за храна на вашето коте и изберете място, което е приятно и тихо, където котето ще се чувства в безопасност.

3. Котето ви изпитва стрес и тревога

Обичайно е мъничето да изпитва известен стрес и безпокойство, когато е взето от майка си и е заведено в нова среда. Ако то ви се чувства несигурно в новия си дом, може да откаже да се храни.

малко коте се храниСнимка: iStock

От вас зависи да помогнете на гальовното приятелче да направи плавен преход към вашия дом. Може да накарате котката си да се чувства в безопасност, като я държите далеч от други домашни любимци и намалите нивото на звука в дома си. Дайте на котенцето си достатъчно време да изследва новия си дом. Покажете му къде се намират котешката тоалетна и купичката за храна и сложете нещо топло и уютно в котешкото му легло, например пухкаво одеяло или мека играчка, до която да се сгуши.

4. Котето е болно

Котенцата са склонни да не ядат, ако не се чувстват добре. Много здравословни проблеми, които могат да доведат до това те да откажат да се хранят, включително вътрешни паразити, разстроен стомах и запек. Ако котето ви категорично отказва да яде каквото и да било в продължение на повече от два дни, незабавно потърсете помощ от вашия ветеринарен лекар. Той ще прегледа животинчето и ще изясни причината за липсата на апетит.

5. Котето не е свикнало с храната

Ако сте започнали да храните котето си с вид храна, с която не е свикнало, то може да откаже да я яде. Важно е да храните котенцата със същата храна, с която са свикнали да се хранят. Ако е възможно, говорете с развъдчика, от който сте взели котето или с организацията, от която сте го осиновили, ако е такъв случаят и попитайте каква храна харесва то.

Опитайте се да затоплите мократа храна за котки в микровълновата фурна, за да замирише по-апетитно. Уверете се обаче, че храната е леко затоплена, а не прекалено гореща. Котките и котенцата обикновено не обичат промените в режима на хранене. Ако сменяте храната за котки, правете това постепенно, като смесвате новата храна със старата.

6. Котето ви вече е яло достатъчно

От съществено значение е да знаете колко да храните котето си на всяко хранене, за да не го прехранвате или недохранвате. Възможно е мъничето да не яде обедното си хранене, защото все още е сито и доволно от храната, която е яло сутринта.

малко коте се храниСнимка: iStock

Може би просто давате на котето си повече храна, отколкото то може да поеме. Ето защо е важно да четете инструкциите за хранене върху храната за котки и да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Възможно е също така да давате на котето си твърде много лакомства през деня. Опитайте да се въздържате да давате на котето си лакомства от човешка храна и котешки закуски. Може би котето ви има разстроен корем от твърде многото лакомства!

7. Съдът за храна или мястото за хранене са непочистени

Котенцата, подобно на възрастните котки, не обичат да се хранят от мръсни купички или на непочистени места. Гальовните животни са много чисти същества, които предпочитат да ядат и да пият от чисти купички. Винаги се уверявайте, че зоната за хранене е чиста и няма засъхнала котешка храна. Същото важи и за постелката, където поставяте купичките. Въпреки че ежедневното почистване изисква малко труд от ваша страна, то си заслужава, защото котето ви ще бъде по-щастливо.

Когато котето не иска да яде, често се случва собственикът да търси отговори в самата храна. Може би температурата на храната не е била подходяща, не е била достатъчно влажна или е била с неподходящ вкус. Но както открихме, има и други, по-практични причини, поради които котето ви може да не яде. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да намерите правилното решение!

Виж още