7 задължителни котешки аксесоара, които трябва да имате за нова котка

пристигане на ново коте у дома Снимка: iStock

О бмисляте ли да доведете вкъщи нова котка? Ако вече сте се свързали с приюти и сте преценили, че вие и вашето семейство сте готови за мъркащо приятелче - трябва да се снабдите и с необходимите котешки принадлежности преди котката да дойде при вас.

Естествено, все пак ще трябва да изберете правилното коте за вашия дом (на няколко месеца, възрастно, чистокръвно или смесена порода), но преди действително да доведете новия си домашен любимец у дома, трябва да направите някои приготовления.

1. Почистващи препарати

Котките внасят толкова много в живота ни: любов, забавление, много възможности да научим нещо ново... а също и много бъркотии. Бъдете подготвени с подходящите почистващи продукти, безопасни за домашни любимци. Не забравяйте, че скоростта е важен фактор при почистването на бъркотията от домашни любимци, преди петната да са останали, така че помислете дали продуктите и консумативите, от които се нуждаете, са налични в различни части на къщата ви. Ако се справяте със сериозни миризми, като котешка урина, опитайте ензимен почистващ препарат.

2. Транспортна чанта

пристигане на ново коте у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Време е да доведете вашето коте у дома - и най-безопасният начин да транспортирате котка е в съответната чанта/раница. Може да е трудно да вкарате котето в чантата за първи път (въпреки че с течение на времето можете да го обучите да свикне и дори да харесва кутията си!), но започнете, като изберете правилния размер и го направите достатъчно удобен. Можете дори да поръсите малко котешка билка или да напръскате феромони вътре, за да го направите още по-привлекателен. Поставянето на лакомство или любима играчка също може да помогне.

3. Храна и купи

Храненето на котка може да бъде просто: изсипвате храна в купата и оставяте мяукащия спътник да се храни. Е, в допълнение към избора на правилната храна за вашата котка, вие трябва да се уверите, че имате подходяща купа. Някои котки се хранят от всяка купа, но други са малко по-претенциозни и може да изискват купа, която е по-плоска и не огъва мустаците им, докато хапват.

4. Тоалетна

пристигане на ново коте у домаСнимка: iStock

Котките обикновено се обучават лесно да ходят до тоалетна, тъй като те естествено предпочитат да заравят отпадъците си, въпреки че котенцата (и по-специално по-младите) може да се нуждаят от малко помощ от вас, за да започнат. Когато пазарувате тоалетна, не забравяйте, че правилният размерът и височина са много важни.

Освен това има голямо разнообразие от видове пясък за тоалетна – не всяка котка харесва всеки вид, така че може да се наложи да опитате няколко, преди котката ви наистина да се почувства като у дома си.

5. Драскалка

Въпреки че не е задължително да претоварвате дома си с котешки мебели, за да бъдете добър собственик на домашен любимец, трябва да осигурите на котката си зони, където тя може да се чеше и да наблюдава от височина. Драскането е естествено поведение, което всъщност е много добро за вашата котка, а стълбът за драскане ще ѝ позволява да драска до насита... без да повреди дивана ви. А предоставянето на котешко дърво или система за катерене ще ѝ позволи да изследва територията си, да се разтяга, да упражнява и по друг начин да подражава на начина, по който може да живее на открито в сигурна и обогатяваща среда.

6. Консумативи за подстригване и грижа за козината

Разресването може да бъде чудесна възможност да се свържете с котката си, така че се уверете, че имате подходящите инструменти от самото начало. Изберете подходящата четка според козината на мяукащия приятел. Може да помолите за съвет ветеринарния лекар или консултантите в зоомагазините. Също така не забравяйте ножицата за нокти, а ако се налага да я къпете от време на време - подходящият шампоан за гальовни домашни любимци.

7. Консумативи за първа помощ

пристигане на ново коте у домаСнимка: iStock

Имате ли готов комплект за първа помощ за вашите домашни любимци? Помислете за следните артикуви - антибактериален почистващ препарат, марли, антибактериален гел, средство за спиране на кръвта и лекарства, които котката ви приема.

Виж още