8 неща, за които трябва да прегледате котката си веднага след осиновяване

Котка осиновяване Снимка: IStock

Р адостта от нов мъркащ приятел у дома безспорно е трудно описуема. Всеки собствени на котка си спомня едновременно вълнение, притеснение, известна степен на дискомфорт докато се напасне с животинчето, както и разбира се задължения, които тлябва да се свършат много скоро след като мъничето дойде у дома. 

Едно от първите неща, които трябва да направим след като новото коте дойде в нашия дом е да го заведем на ветеринар, за да се уверим в какво състояние е здравето му. Със сигурност вие ще имате информация за неговата история от организацията, приюта или развъдника, от който идва животинчето, но нищо не пречи да се уверите със собствените си очи, че всичко е наред. В случай че котето е с неясен произход - намерили сте го на улицата, във Фейсбук група или от приятел, на когото са се родили котета - тогава първото посещение при ветеринар трябва да се случи още по-скоро. 

В тази статия ви представяме списък от 8 неща свързани със здравето, за които трябва да проверите мъничето. 

1. Котешка левкемия (FeLV) и Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Трудно е да си представим агенция за осиновяване, която дава котка за осиновяване без тестване за вирус на котешка левкемия (FeLV) и вирус на котешка имунна недостатъчност (FIV), но все пак си струва да проверите. Особено ако произходът на котето е неясен. 

Dogsandcats.bg

FeLV е един от най-страшните вируси при гальовните животни. Възрастните котки, заразени с този вирус, могат да живеят месеци (или може би години), ако се грижат добре у дома, но котенца, заразени с FeLV, рядко оцеляват повече от няколко седмици след поставяне на диагнозата.

FIV е котешкият еквивалент на човешкия ХИВ. Не е толкова смъртоносно, колкото FeLV, но все пак е сериозно безпокойство. Котките с положителен тест за FIV в крайна сметка стават по-податливи на различни инфекциозни заболявания и рак, тъй като вирусът бавно отслабва имунната система.

2. Потвърдете дали котката е стерилизирана или кастрирана

Котка ветеринарСнимка: IStock

Много приюти кастрират котенца веднага щом настъпи подходящие момент за това. Ако е възрастна котка осиновена от приют - със сигурност ще бъде кастрирана или стерилизирана, но въпреки всичко - потвърдете тази информация. 

Ако вашето коте не е стерилизирано, това трябва да се направи възможно най-скоро, обикновено около 5-6-месечна възраст. При мъжките котки репродуктивният статус е лесен за потвърждаване: просто повдигнете опашката и надникнете. Ако женска котка е била осиновена и няма информация, която да показва, че е била стерилизирана, вашият ветеринарен лекар може да провери това. 

3. Ваксини

За да се гарантира, че котките остават здрави, техният ваксинационен статус трябва да е актуален. Котешките ваксинации се категоризират като „основни“ или „неосновни“. Основните ваксинации са годишните, които всяка котка трябва да има. Неосновните ваксинации са тези, които могат или не могат да бъдат необходими, в зависимост от начина на живот и изискванията на държавата, в която живеете или, ако ще пътувате. Ваксината за бяс например за България не е задължителна, но ако пътувате в Европейския съюз - ще трябва да поставите такава. 

Всички котки трябва да бъдат ваксинирани срещу херпес и калицивирус. Тези вируси са главните виновници за причиняване на инфекции на горните дихателни пътища. Панлевкопенията е вирусно заболяване, което причинява тежка (понякога фатална) диария при котенца и също е основна ваксина. 

Предлагат се и други неосновни ваксини за котки (Bordetella, Chlamydia и др.). Дали са подходящи зависи от начина на живот на вашата котка. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва допълнително.

4. Проверете за инфекции на горните дихателни пътища

Инфекциите на горните дихателни пътища са често срещани при новоосиновени котки, особено малки котенца. Те са предимно вирусни по природа и често могат да причинят:

  • Кихане
  • Сълзене на очите
  • Хрема
  • Лигавене
  • Треска
  • Лош апетит

Херпесният вирус е най-често срещаният респираторен вирус, причиняващ обилно кихане и секреция от носа. Калицивирусът причинява по-леки респираторни признаци, но може да причини болезнени язви в устата, особено на езика. Конюнктивитът често придружава тези симптоми.

5. Паразити

Стомашно-чревните паразити са често срещана “находка” при котки и котенца, които идват от среда с много котки. Кръгли червеи и анкилостоми могат да се натрупат в храносмилателния тракт, лишавайки котето от ценни хранителни вещества по време на този уязвим етап от живота му.

Кокцидиите са протозойни паразити, които често се срещат при котенца, които идват от нехигиенична среда. Диарията с петна от кръв, придружена от напрежение и повишена честота на дефекация, са класически признаци на кокцидиоза. Възрастните котки, за щастие, са по-рядко засегнати. Трябва да занесете фекална проба на ветеринарния лекар по време на това първо посещение, ако е възможно, за да сте сигурни, че котката ви няма вътрешни паразити.

6. Ушни акари

Котка осиновяванеСнимка: IStock

Ушните акари са досадни, микроскопични буболечки, които живеят в ушите, причинявайки силен сърбеж и постоянен дискомфорт. Котенцата са по-често засегнати от възрастните и честотата е по-висока при мяукащи животни, които идват от среда с много котки, като например приют, развъдник или от улицата.

Котенца с ушни акари понякога чешат ушите си толкова енергично, че причиняват кървене, а тежките зарази могат да причинят разкъсване на тъпанчето и възпаление на средното ухо, което води до проблеми с баланса и координацията. Ушните акари често се проявяват като натрупване на сух, кафяв материал с коричка в ушните канали.

По време на този първи преглед вашият ветеринарен лекар ще прегледа ушите и ще вземе проби от всякакви остатъци, ако има такива, за оценка под микроскоп. Ако се видят акари, няма място за притеснение, тъй като те се лекуват лесно.

7. Трихофития

Трихофития е най-честата инфекциозна кожна болест на котките и представлява гъбичка. Класическият вид на трихофития може да се открие в една или повече зони с неравномерен косопад, придружен от известно лющене на кожата и образуване на корички. Всяка част от тялото може да бъде засегната, но има особен афинитет към главата, особено косата около очите, ушите, носа и устните.

Трихофитията е зооноза, което означава, че може да се разпространи и при хората. Състояниято се лекува с перорални лекарства и шампоани, но е голямо неудобство. Всички котки (особено котенца), идващи от среда с много котки, трябва да бъдат щателно проверени за трихофития по време на първия ветеринарен преглед.

8. Борба с бълхи

Бълхите винаги са голямо раздразнение за котките (и техните собственици), така че потърсете решения против бълхи. Бълхите причиняват сърбеж и се свързват с различни заболявания при котки, като бартонелоза, алергичен дерматит от бълхи и тения. Бълхите се хранят с кръв и силно заразените котенца могат да получат животозастрашаваща анемия от загуба на кръв.

Пероралните лекарства убиват бълхите бързо, а препаратите за локално приложение, обикновено прилагани веднъж месечно, осигуряват дългосрочен контрол на бълхите. (Някои от тези продукти контролират и вътрешните паразити, давайки на собствениците на котки допълнителна печалба за парите им.)

Осиновяването на коте или възрастна котка е много емоционално преживяване. Те облекчават самотата и са полезни за вашето психическо и физическо здраве. Осигуряването на добро здраве на вашата котка е от ключово значение, за да сте сигурни, че котката ви ще остане наоколо за дълго време и всичко започва с първото посещение при ветеринар след осиновяването.

Виж още