Видове вътрешни паразити при котките

котка при ветеринар Снимка: iStock

М ъркащите приятели са изложени на опасност от паразити през целия си живот. Разбира се, най-предразположени са малките котенца, защото имунната им система е все още в развитие, но дори и след като пораснат продължават да са под риск, ако не се обезпаразитяват редовно.

Паразитите могат да бъдат под формата на червеи или едноклетъчни протозойни организми. Различните видове паразити причиняват някои основни състояния като диария, повръщане, кашлица, кихане, подут корем, дехидратация и други. Опасното при тези паразити е, че някои от тях могат да заразят и стопаните. Редовното обезпаразитяване и рутинни прегледи при ветеринар ще спасят както мъркащия приятел от тях, така и вас!

Кръгли червеи

Кръглите червеи (Toxascaris leonina и Toxocara cati) са най-често срещаният чревен паразит при котките, като по-високият процент от заразените са малките котета. Възрастните кръгли червеи са кремави на цвят, дълги между 7-12 см и живеят в червата на гальовния ви приятел, където се хранят от храната, която поглъща котката (гостоприемника).

Връзрастните женски червеи снасят яйца, които се отделят чрез изпражненията на заразения домашен любимец. Като цяло, яйцата на кръглите червеи се нуждаят от няколко дни до седмици, за да се развият в инфекциозна ларва.

Dogsandcats.bg

паразити при коткиСнимка: iStock

Мъркащите приятели могат да се заразят с Toxascaris leonina и Toxocara cati, чрез поглъщане на яйца в околната среда, или пък чрез поглъщане на ларви през млякото на заразена кралица. Дори и бременната котка да е здрава, те понякога се заразяват много скоро след раждането.

Инфекциите не спадат към опасните и могат да се излекуват, стига да се хванат бързо. Особено при мъничките котета е много важно, защото имат все още слаба имунна система. Някои от симптомите за кръгъл червей са повръщане, диария, запек или загуба на апетит. Ако не се лекуват, инфекциите, които причиняват кръглите червеи, могат да причинят анемия, а в много тежките случаи – руптура на стомаха.

За да разберете дали мъркащият ви приятел е заразен, трябва да се изследват неговите изпражнения. Тази услуга се предлага във ветеринарните клиники и като цяло е често срещана процедура, особено при току що осиновени котенца, такива намерени на улицата или пък при котки, които често излизат навън или живеят в двор.

Тези червеи могат да заразят и хората. Когато ларвите мигрират през тъканите на собствениците на домашен любимец, те могат да причинят различни увреждания на органите на техните стопани. Рядко се случва, но все пак е добре да се знае. Най-добрият начин, по който можете да се предпазите е да миете ръцете си преди всяко хранене и както вече споменахме – прегледи и препоръки от ветеринарен лекар.

Анкилостома

Анкилостома (Ancylostoma и Uncinaria) са тънки, подобни на нишки червеи, дълги около 1-2 см, които живеят прикрепени към лигавицата на стената на червата, където се хранят с кръвта на гостоприемника. Поради малкия си размер те обикновено не се виждат в изпражненията на заразените котки. Анкилостомите са дълголетни, способни да живеят толкова дълго, колкото и домашния ви любимец.

Възрастните мъркащи животни обикновено се заразяват от ларви, които или проникват в кожата им, или се поглъщат. След като ларвите влязат в гостоприемника, те се настаняват в червата, където се развиват във възрастни червеи.

Леките форми на инфекцията могат да причинят диария или загуба на тегло, но при тежките случаи може да се достигне до анемия, поради загуба на кръв. В тези случаи, изпражненията на гальовния приятел често изглеждат черни. Ако котката загуби твърде много кръв – може да се стигне и до смърт.

За щастие, анкилостомите се откриват и лекуват лесно, така че преглед при ветеринарен лекар и необходимото лечение биха били достатъчни. В допълнение – чистотата на дома винаги помага както на мъркащия приятел, така и вас.

Ларвите на анкилостома биха могли да проникнат в човешката кожа, ако влезете в близък контакт със замърсена среда и могат да причинят кожни ларви, които се характеризират със сърбеж, дразнене и лезии.

Тения

тения при коткиСнимка: iStock

Тенията или плоските червеи имат дълги, сплескани тела, които наподобяват лента (от там и името на английски език – tapeworms). Възрастната тения живее в тънките черва на домашния любимец, като главата ѝ се „забива“ в част от стомашно-чревния тракт и така се храни от храната, която изяжда гальовния спътник. Когато тенията стане зряла, нейната задна част се откъсва от главата и преминава в изпражненията. Всъщност, по това можете да видите, че котката ви има тения. В изпражненията можете да забележите мънички, бели „нишки“, а някои от тях дори се наблюдават около ректума или се закачат в козината около тази част на тялото. Приличат на оризови или сусамови сърна.

Лошото е, че микроскопското изследване на котешки изпражнения не винаги може да разкрие наличието на тения, но от друга страна – можете да ги видите с просто око, както описахме преди малко. Също така, те не причиняват сериозни заболявания.

Котките обиковено се заразяват с тении, чрез поглъщане на заразени бълхи. Същестуват различни видове лекарства, които действат успешно, но е напълно възможно инфекцията да се появи отново. Както и останалите червеи – тенията също може да се предаде на хора, ако по някакъв начин погълнете яйца. Все пак, добрата хигиена елиминира този риск при хората.

Стомашни червеи

Стомашните червеи Ollanulus tricuspis и Physaloptera обитават стомаха на котките, както името им подсказва. Срещат се по-често при мяукащи приятели, които се скитат навън или при такива, които са настанени с много други котки. Мъркащите животни могат да се заразят когато погълнат повръщано на друга котка, която е заразена. Ако гальовният ви приятел е заразен, ще се появят симптоми като повръщане, загуба на апетит, загуба на тегло, недохранване, но някои приятели няма да покажат симптоми.

Паразитите могат да се открият след микроскопско изследване на изпражнения (ако в тях има паразитни яйца) както и откриване на паразити в повърнатото.

Кокцидия

Isospora sp. (Coccidia) са микроскопични едноклетъчни организми, които причиняват състояние, наречено Кокцидия. На практика всички котки се заразяват с Isospora по време на живота си, когато погълнат циста, намираща се в плячката – мишки, пухи, хлебарки или други насекоми и буболечки.

Инфекциите с Isospora обикновено не причиняват проблеми при възрастните котки, но могат да са опасни за малките, защото биха могли да се закачат за червата и да причинят диария, повръщане или намален апетит. Инфекцията се открива с изследване на изпражненията. Мъркащият ви приятел не може да зарази стопаните си. Все пак, добрата хигиена на дома – винаги ще намали шанса за неприятно здравословно състояние.

Гиардия

Giardia са едноклетъчни организми, които се движат с помощта на подобни на камшик опашки, се настаняват в тънките черва на котките. Инфекцията не е много често разпространена, но може да се срещне на места, където живеят много котки. Мъркащите приятели могат да се заразят чрез поглъщане на заразени изпражнения от други животни (опикновено другия домашен любимец) или котило, със заразена кралица.

паразити при коткиСнимка: iStock

Лошото на този вид паразити е, че могат да бъдат трудни за откриване и доста упорити при лечение. Обикновено признаците при мъркащите приятели са диария, но някои котки не показват симптоми. За да се открият, може да са необходими няколко проби от изпражнения.

Не е много ясно дали тези паразити могат да се предадат на хора, но хигиената на дома винаги ще ви спаси от поглъщането им.

Токсоплазма

Инфекцията с този едноклетъчен паразит е доста често срещана, но рядко причинява заболяване при котките. Те могат да се заразят най-вече чрез заразена плячка или сурово месо. Токсоплазмата се развива в тънките черва, след което нейните „части“ се отделят чрез изпражненията. Инфекцията би могла да се предаде на хората, но при здрав организъм тя би могла да премине. Опасно би било за собствениците със слаба имунна система.

Лечението на стомашно-чревни паразити изисква лекарства, предписани от ветеринарен лекар. Повторните инфекции с паразити са много чести, но могат да бъдат предотвратени. Колкото по-старателно и често се грижите за хигиената на дома и котешката тоалетна – толкова по-трудно ще срещате проблеми. Обезпаразитяването на мъркащия приятел е ключово, за да го предпазите напълно от паразитите. Именно за това в никакъв случай не пренебрегвайте рутинните прегледи при ветеринар, за да имате щастливо и здраво коте.

Вижте още: 

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още