11 неща, които трябва да знаете за отглеждането на първата си котка

пристигане на ново коте у дома Снимка: iStock

Р ешението да осиновите първото прекрасно мяукащо приятелче е изключотелно вълнуващо. Независимо дали обмисляте тази крачка или вече сте пристъпили към процес по осиновяване или вече новото коте е във вашия дом - представяме ви списък с 11 неща, които трябва да знаете, за да отгледате здраво и щастливо коте, което да се превърне във важен член на вашето семейство.

1. Създайте списък за пазаруване за вашата нова котка

Преди да мъркащото животинче да прекрачи прага на вашия дом, трябва да сте приготвили мястото за него, което включва пазаруване на основните котешки принадлежности

  • Суха и мокра храна подходяща за възрастта на котето
  • Купи за храна и вода
  • Тоалетна и пясък за нея
  • Играчки
  • Легло, кутия или котешко дърво
  • Драскалка

2. Подгответе безопасна стая за новото коте

пристигане на ново коте у домаСнимка: iStock

„Безопасна стая“ не е необходимо да бъде отделна стая, а може да бъде празен килер, ъгъл от спалнята ви с параван или рядко използвана баня. Важното е новата ви котка да има място, което може да нарече „дом“, където може да се оттегли и да си почине. Тя може доброволно да избере да общува с вас и други членове на семейството, но в първите мигове трябва я оставете да реши дали да се скрие или да общува. Може да отнеме няколко дни до седмица или повече, в зависимост от историята ѝ, но вашето търпение в този момент ще даде резултати за по-щастлива връзка с гальовния домашен любимец за в бъдеще.

Dogsandcats.bg

3. Обезопасете дома

Трудно можем да предвидим какво би било опасно за нашия мъркащ приятел, тъй като всяка котка е склонна да си навлича неприятности по различен начин.

Някои представители ще ядат шоколад, други ще се опитат да избягат през прозореца, трети ще бутат цветята, четвърти ще влизат в пералнята... Нашият съвет от дългогодишно съжителство с мяукащ приятел е колкото по-малко предмети имате разпръснати у дома (върху маси, кухненски плотове, етажерки и т.н.) толкова по-добре.

Хубавото на животът с котешки приятел е, че ще ви направи доста подредени. Няма собственик на котка, който да не се е научил да прибира нещата си (особено малки предмети, бижута и т.н.), тъй като опасността е надвиснала не само върху самите предмети, но и върху мяукащия домашен любимец.

4. Денят на пристигането на животинчето едва ли ще е особено забавен

Колкото и вълнуващ да е този момент за вас, толкова е стресиращ за животинчето. Пригответе се, че когато котето влезе във вашия дом - то най-вероятно ще се скрие и ще има нужда от време, за да разучи новото място. Не се разочаровайте и не му досаждайте, като се опитвате да го галите гушкате или да играете с него. Дайте му пространство в обезопасената за него зона да подуши и разучи само, а след това - ще дойде време и за игри и гушкания!

5. Заведете котката си на първото ветеринарно посещение

Първото посещение при ветеринарен лекар непосредствено след осиновяването на мъничето е от изключително значение. Ще искате да се уверите в доброто му здраве и да му направите ваксинации, обезпаразитяване и тестване за вирус на котешка имунна недостатъчност (FIV) и вирус на котешка левкемия (FeLV), ако вече не е направено от осиновяващата агенция. Също така, освен ако това вече не е направено, трябва да си уговорите час за стерилизация или кастрация на вашата нова котка.

Вижте още: Какво да очаквате от първото посещение с котка при ветеринар

6. Запознайте се с диетата на вашата котка

пристигане на ново коте у домаСнимка: iStock

Диетата, която котката получава в началото на живота си, ще определи темпото за нейното здраве и благополучие през целия живот. Вашите познания за съставките на котешката храна ще ви помогнат да осигурите не само дълголетие, но и качеството на живот, което искате за вашия нов член на семейството.

Въпреки че котките произлизат от пустинни същества, прясната вода също е от съществено значение за тях, особено ако се хранят със суха храна. Попитайте ветеринарния си лекар да ви даде препоръки относно качествени котешки храни, съобразени с възрастта и нуждите на гальовния приятел.

7. Грижете се за котешката тоалетна и осигурете място за сън на животинчето

Стриктната поддръжка и почистване на тоалетната на вашата котка е от ключово значение никога няма да се притеснявате за миризма или „аварии извън нея“.

Друго голямо съображение, което стопаните имат при първото съжителство с мъркащ приятел е - „къде ще спи?“. Ще споделите ли собственото си легло с него, ще му вземете ли неговото собствено уютно легло или комбинация от двете? Дори и мяукащият домашен любимец да има прекласно легълце и котешко дърво, бъдете сигурни, че ще спи на най-различни места, като разбира се - вашето легло е едно от тях.

8. Осигурете пространство за драскане

Освен грижите свързани с котешката тоалетна - един от най-големите ужаси на стопаните е драскането на мебели. Факт е, че мъркащият приятел със сигурност ще се насочи към някой диван или стол, за да наточи ноктите си. Хубавото е, че можете да отучите гальовния си приятел да прави това във вашите мебели, като му осигурите специално място за тази дейност, а именно - драскалки. Купете няколко и ги разпръснете на различни места в дома.

9. Играйте с котката

котешки играчкиСнимка: iStock

Играта с мъркащият домашен любимец е прекрасен начин, по който може да се свържете с него. Котките обичат да играят и са експерти в измислянето на собствени игри. Преди да инвестирате в скъпи играчки за котки, експериментирайте с неща, които се намират в къщата. Хартиените торби са страхотно забавление, както и картонените кутии.

10. Определете дали вашата котка може да ви прави компания навън или предпочита дома

Ако смятате, че котките наистина се нуждаят от чист въздух и слънчева светлина, има безопасни алтернативи за преживяване на открито. Някои гальовни приятели с радост ще излизат навън и ще ви придружават в разходки на открито. Може да обучите котката да ходи на каишка, а след това да я изкарвате на терасата си, градинката пред блока, а защо не и кратка разходка в планината?

Ако мяукащият приятел изглежда страхлив и плах и по-скоро бяга от отворената балконска врата отколкото да се опитва да се промъкне навън, а обучението на каишка не дава резулат - може би имате котка, която предпочита тишината и безопасността на дома.

11. Направете котката си член на семейството за цял живот

С течение на времето връзката с новата ви котка ще стане по-силна от всякога и вие и вашето семейство ще смятате гальовния приятел за ценен член на семейството, а не за домашен любимец. Няма спор, че съжителството с пухкаво животинче ни носи много радост и веселие, макар и трудните моменти и пакостите.

Вижте още:

Как да обезопасим дома за ново коте

Каква котка да си взема

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Виж още